Închide

Cercetător UBB: „Testarea comunitară prin pooling ar fi cea mai fezabilă în acest moment în Cluj. Putem avea imaginea unui oraș în câteva săptămâni”

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - mai 04, 2020 2 2643

Un cercetător al Universității Babeș-Bolyai atrage atenția asupra necesității testării comunitare pentru Covid19 în Cluj-Napoca.

Horia Banciu, specialist de la departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie din cadrul Facultății de Biologie și Geologie (Universitatea Babeș-Bolyai) crede că o testare în masă prin metoda „pooling” este fezabilă și realizabilă în Cluj-Napoca. „E cea mai bună soluție și îți oferă un screening foarte bun la nivelul comunităților mari”, explică specialistul.

În prezent, la Cluj se fac doar teste individuale pentru depistarea Covid19 și doar acelor persoane care intră în definiția de caz stabilită de Ministerul Sănătății și de Centrul Național de Supraveghere și control a Bolilor Transmisibile. În România, testarea „pooling” a început în județul Bihor și recent în Alba.

Cum funcționează testarea „pooling” și de ce e atât de necesară, mai ales în comunitățile mari? Explică expertul  Horia Banciu de la departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie.

„În principiu e tot o testare moleculară RT -PCR. Avem o scară de bloc unde locuiesc, să zicem, 20 de persoane, 7 persoane, 15 persoane. În această situație te duci și colectezi fluide biologice de la toată lumea, iar probele se amestecă în același flacon. Laboratorul face un singur test unde sunt cuprinse simultan 96 de sticluțe în același timp. Dacă în fiecare sticluță avem probe de la 10 oameni, asta înseamnă din start 960 de persoane prinse. Când ai un caz pozitiv pentru blocul A4 de pe strada cutare e clar acolo sunt probleme.  Dacă iei strada Mehedinți cu toate blocurile, din 200 de citiri poți prinde 2000 de oameni, dar nu găsești decât în unul sau două puncte cazuri. Atunci te întorci și îi ei pe toți la rând din locul respectiv. Din 200 de citiri, poți prinde 2000 de oameni, asta înseamnă pooling.  E cea mai fezabilă metodă la ora actuală și ar trebui implementată în perioada următoare pentru a avea un nivel de monitorizare la nivelul populației. Testarea pooling este sigură și este foarte acoperitoare.

Sunt specialiști care trebuie să acopere zonele, să facă calcule statistice, să monitorizeze. În câteva zile poți avea imaginea unui oraș întreg de mai mici dimensiuni.  În câteva săptămâni poți avea o imagine completă asupra Clujului. Poți eșantiona un oraș, să vezi pe cartiere, pe zone, pe străzi, unde apar pozitivi”, spune doctorul Banciu pentru Actualdecluj.ro.

Ce-ar presupune asta la nivel de organizare?, l-am întrebat.

„Îți trebuie o echipă care să gestioneze împărțirea orașului pe sectoare. Trebuie colaborare între autoritățile publice, epidemiologi și statisticieni. Dacă la nivelul orașului Cluj-Napoca s-ar putea realiza un grup de colaborare cu spitalele, orașul poate fi monitorizat destul de rapid. Cu aproximație, la 1000 de teste pe zi și înmulțind cu 10, am avea nevoie undeva de o lună pentru tot Clujul. Această treabă ar trebui făcută cât mai rapid. Aș începe cu zonele de risc, cu clinicile, zonele din preajma clinicilor și cartierele cu mulți oameni. Nu aș începe, de exemplu, din Grigorescu, unde este pace și liniște, ci m-aș duce în Mănăștur. Repet, e cea mai bună soluție în acest moment și eu știu că se ia asta în calcul, există o asemenea strategie la nivelul Clujului, dar această testare ar trebui să înceapă în scurt timp”, a mai precizat specialistul.

În privința testelor rapide aflate pe piață și oferite inclusiv de unele clinici din România sau spitale publice, Horia Banciu spune că: „nu sunt concludente și trebuie aplicate la un anumit număr de zile după ce o persoană a intrat în contact cu cineva infectat.  E foarte greu să stabilești momentul potrivit pentru testare. Acestea se pot face persoanelor care au fost carantinate sau au stat în izolare, persoane care au fost în contact cu cazuri pozitive. Pentru monitorizare se pot face, dar nu în masă. Imprecizia se datorează aplicării necorenspunzătoare într-un interval de timp mai scurt sau mult prea mare. Cine-și ia de pe internet să citească cu atenție instrucțiunile. Foarte multă lume ia testul ca pe un test de sarcină și-l aplică un-doi. Trebuie aplicat cu atenție. Cei care le produc scriu foarte clar când se aplică. Acum 7 zile m-am văzut cu o persoană diagnosticată. Testul trebuie să îl fac între zilele 7-8 sau 16, nu mai târziu sau mai devreme.”

Până la ultima raportare oficială, în județul Cluj s-au înregistrat 407 de cazuri de Covid19 de la debutul epidemiei. Până pe 3 mai, pe teritoriul României au fost confirmate 13.163 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.869 au fost declarate vindecate și externate.

2 comentarii

  1. Sa spunem ca as au facut
    200 de teste si au fost cuprinsi 2000 de oameni in data de 1.Au iesit toatev tstele negative. A doua zi o persoana din grup ia virusul fara sa isi dea seama. Imbolnaveste si pe cei din jur. Cele 200 teste s au facut degeaba. Situatia e schimbatoare de la un minut la altul. Solutia e valabila la o casa de batrani sau inchisoare Altfel testele sunt neconcludente. Efort uman si financiar degeaba. Cel mai corect e sa fie testati cei bolnavi. De asemenea sa se ia temperatura zilnic la cei cu risc crescut. Altfel aceste teste la geamada trebuie facute zilnic la toti odata inclusiv la cei care fac testele.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.