Închide

N-au început bine proiectul de modernizare a Drumului Apusenilor că s-a și surpat cel mai lung pod de pe traseu

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 04, 2020 0 1721

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră, derulate de Consiliul Județean Cluj, este cel care vizează reabilitarea și modernizarea Drumului Apusenilor. Finanțarea se ridică la 130 de milioane de lei, fiind obținută prin Programul Opereațional Regional, în 2018. Lucrările au fost câștigate anul trecut, de firma clujeană ARL.

Deputatul PSD de Cluj, Horia Nasra, afirmă că localnicii din zona Valea Drăganului i-au semnalat că podul de pe traseul acestui drum – care a beneficiat de lucrări de consolidare – s-a surpat deja, în urma ploilor din ultimele zile.

„Podul care face legătura între E60 și Valea Drăganului a fost distrus din cauza unor incompetenți care au efectuat lucrări de slabă calitate. Domnule Prefect Abrudean Mircea, vă rog de urgență să asigurați legătura locuitorilor din zonă cu restul județului! Nu lăsați localitatea IZOLATĂ”, a scris Nasra pe pagina personală de Facebook, postând și imagini cu podul surpat.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, susține că a fost informat că e vorba despre proiectul Consiliului Județean, finanțat din fonduri europene. „Am plecat la drum să verific situația în teren”, a spus Abrudean.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a explicat că localitatea nu a rămas izolată din pricina situației podului, pentru că mai există încă un drum de acces. Salanță a mai precizat că lucrările la pod nu au fost finalizate, că zilele trecute se lucra la baza podului, și că din pricina precipitațiilor s-a surpat fundația.

„Precipitațiile abundente din ultimele zile au condus la cedarea fundației (…)” a spus Salanță.

Arhitectul admite că au existat unele probleme cu acest proiect, încă din faza de pregătie, pentru că localnicii erau intabulați cu proprietățile lor pe porțiuni din drumul județean. După ce au demarat lucrările, nu ar mai fi existat alte probleme: „Am avut de furcă cu zeci de proprietari, în momentul în care am pregătit acest proeict, pentru că s-au intabulat peste drumul județean”.

După ce Consiliul Județean a finalizat documentația, a fost depus proiectul pentru obținerea fondurilor europene.  Scopul? Reabilitarea și modernizarea sectoarelor cuprinse în Drumul Apusenilor, respectiv DJ 764B (DN1 – Valea Drăganului – Lunca Vișagului – Baraj de acumulare Drăgan – DJ 108K) de la km. 0+000 la km. 22+164,5 și DJ 108K (limită cu județul Bihor – Baraj de acumulare Drăgan) de la km. 26+455 la km. la 29+495. Finanțarea de 130 de milioane de lei, pentru cei 29 de km, a fost câștigată de firma ARL.

Podul surpat la Valea Drăganului este cel mai lung de pe traseul Drumului Apusenilor, având 40 de metri.

Administrația județeană clujeană mai are în spate un proiect care i-a adus prejudicii imense, tot pentru un drum turistic (Răchițele – Ic Ponor)

Proeictul Răchițele- Ic Ponor rămâne memorabil pentru clujeni, Consiliul Județean pierzând fonduri importante de la comunitatea europeană pentru că nu a reușit să finalizeze lucrările decât după o întârziere de 4 ani. În acealași timp, Consiliul Județean a rămas și cu un prejudiciu de câteva milioane de euro. Cei 20 de km de drum s-au finalizat în aproximativ 7 ani, în loc de 3 cât era prevăzut în contract. Firma de consturcții MBS – care aparținea unui om de afaceri turdean, extrem de bine conectat la contracte publice, în vremea guvernării PDL – s-a trezit că nu are capacitatea de a finanța lucrarea în termenii inițiali prevăzuți în contract. După mai multe încercări de a obține o majorare a bugetului –  s-a intrat într-un nou blocaj, iar ulterior neînțelegerile s-au mutat în instanță. Aadministrația județeană nu doat că a rămas cu prejudiciul, ci și cu lucrarea neterminată, fiind obligată să contracteze un nou constructor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare