Scandalul copacilor din Bună Ziua plantați de Boc în mijlocul trotuarului
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2020 5 2346

O acțiune de plantare de copaci cu balot a fost anunțată cu foto pe Facebook de Primarul Emil Boc pe artera principală din cel mai nou și haotic cartier al Clujului, Bună Ziua, încă în șantier.
În imagini, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și șeful de la Spații Verzi, Vasile Moldovan plantează și udă examplare superbe de copaci înalți cu balot direct în mijlocul prospătului trotuar realizat pe această stradă, fiind ridiculizați de clujenii din cartier pe o rețea de socializare. Oamenii au semnalat că noii copaci sunt piedici în calea pietonilor sau a persoanelor cu dizabilități care vor circula prin zonă. În replică, oficialii Primăriei spun că s-au plantat doar 10 copaci de maniera criticată de clujeni și că municipalitatea își asumă situația și intenționează să o corecteze.
În 9 martie, pe Facebook-ul primarului Emil Boc s-au postat imagini prin care s-a anunțat că au început plantările celor 110 arbori care sunt propuși pe artera Bună Ziua, intrată anul trecut în 16 iulie în șantier de modernizare și lărgire.
Imediat după ce pe Facebook-ul Primarului Emil Boc s-au postat imaginile cu plantările de copaci, au început să curgă comentariile prin care oficialii Primăriei și șeful de la Spații Verzi au fost ridiculizați că vor să facă și mai grea viața pietonilor din cartier și să îi împiedice pe cei cu cărucioare cu copii mici sau pe cei care au dizabilități. Oamenii au criticat faptul că noii copaci s-au plantat în mijlocul trotuarelor și așa extrem de înguste propuse pe Bună Ziua, trotuare care chiar au lipsit din acest cartier nou al Clujului dezvoltat începând cu 2004, după o documentație din anii 2000.
De ce s-au plantat copacii în mijlocul totuarelor? Viceprimarul Dan Tarcea (cel care a fost numit public ca responsabil pentru proiectul din Bună Ziua) a explicat pentru Actualdecluj.ro că situația din teren comportă o întregă discuție.
Când s-a dezbătut public proiectul propus de lărgire a străzii Bună Ziua iar votanții au optat pentru varianta lărgirii cu o bandă rutieră, cu trotuare și piste de biciclete, copacii au apărut pe planșe și au fost agreați.
„Este adevărat că situația de pe planșe nu e vazută la fel ca cea din teren de cei care nu sunt specialiști. Proiectantul lucrării este arhitectul Mihai Racu, el a venit cu această variantă. Nu cred că avea prea multe opțiuni. Nu vrem însă să spunem că este vina cuiva. Ne asumăm situația și încercăm să o corectăm”, a declarat Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro.
În realitate, spune oficialul, copacii nu sunt chiar în mijlocul trotuarului și s-au montat peste fiecare alveolă în așa fel încât pietonii, cărucioarele sau persoanele cu probleme motorii să beneficieze de mai mult spațiu și să poată circula pe aceste trotuare.
„În cadrul proiectului de modernizare din Bună Ziua am fost nevoiți să ne încadrăm într-o ampriză de 16 metri. Asta înseamnă câtre 3m pentru benzile rutiere, piste de biciclete de 1,5 metri și totuare de aproape 2 metri. Așa par arborii plantați în mijlocul trotuarelor, însă situația din teren nu este așa. Există zone cu trotuar mult mai lat, cum este cea de la Lidle, unde avem deja acordul să plantăm copacii în afara trotuarelor, pe spațiul privaților. Vom analiza și situația acestor arbori de pe totuare deja plantați și în curs de plantare să vedem ce vom face cu ei și dacă vom obține acorduri de la privați să îi mutăm pe spațiul lor care se întinde după trotuare. Ca să avem totuși spațiu verde, copaci benefici oamenilor pentru această zonă în care lipsesc zonele verzi s-a venit cu această variantă propusă de proiectantul Mihai Racu, stâlpul, arborele și zonă pietonală peste grătare circulabile. Analizăm acum situația creată. Am plantat deocamdată 10 arbori în aceste condiții. Sunt copaci cu balot de mari dimensiuni care vor aduce numai beneficii locuitorilor din perspectiva reducerii noxelor, a umbrei pe care o vor crea imediat ce vor înfrunzi odată cu venirea căldurii. Poate am greșit noi și arborii ar trebui scoși în afara totuarelor. Vom analiza și vom veni cu o soluție”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.
Arhitectul Mihai Racu, membru și în comisia de urbanism a Primăriei nu a oferit un punct de vedere pâna la ora publicării materialului.
Costurile pentru supralărgirea și modernizarea arterei de peste 1 kilometru (care deservește cartierul Bună Ziua edificat după 2000 în Cluj-Napoca) cunoscută ca strada Bună Ziua sunt de peste 20 de milioane de lei (care merg, după cum a declarat Boc, cu licitație, către Regia Primăriei de Administrare a Domeniului Public). La acestea se adaugă alte 1,3 milioane de lei pe care Primăria le-a plătit pentru exproprierea a 64 de parcele necesare pentru lărgirea arterei.
Strada Bună Ziua era folosită ca centură de ocolire a Clujului, înainte de a se face centura de diamant Vâlcele-Apahida. Are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte,iar studiile noi au arătat că deja capacitatea de trafic este depășită încă din 2016. La două benzi și un trotuar a fost adusă tot de Primăria Cluj, care a modernizat-o în timpul administrației Apostu, acum circa 8 ani.
După modernizarea care trebuie să se încheie potrivit contractului în iulie 2020, Bună Ziua va avea trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete și două trotuare.
Ce probleme traba sa ai la mansarda ca sa plantezi copaci pe trotuarul si asa îngust si amărât?
presupun ca din cauza acelor cabluri si stalpi oribili nu s-au putut planta langa trotuar? acele cabluri trebuiau sa fie in pamant de mult mult timp”!
Ca să fie și mai ridicolă situația, azi nu mai erau acei copaci, au fost „volatilizați” :).
Ca să fie și mai ridicolă situația, azi nu mai erau acei copaci, au fost „volatilizați” :). bună treabă
In general actual de cluj este un ziar bun, cu articole exchilibrate. Singura chestie aiurea mi se pare limbile in cur date primariei. Au futut meciul cu toata strada buna ziua, care nu are unde sa descarce traficul. Copacii aia is doar cireasa de pe tort.