Închide

Cum justifică proiectantul copacii puși de Boc în mijlocul trotuarelor într-un cartier nou din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 11, 2020 2 1583

Arhitectul Mihai Racu, cel care s-a ocupat de proiectul de modernizare a străzii Bună Ziua explică situația copacilor plantați (cu anunț pe Facebook) de primarul Emil Boc în mijlocul trotuarelor în cel mai nou cartier al orașului.

Racu spune că tema de proiectare pentru strada Bună Ziua a reunit toate doleanțele exprimate de clujeni (bandă suplimentară auto, piste de biciclete, trotuare cu aliniament de arbori) în urma unei dezbateri inițiate de Primărie în februarie-martie 2017 însă într-un profil de stradă care nu trebuia să depășească 16 metri. De aici și constrângerile proiectului.

„Referitor la situația copacilor, trebuie făcute niște precizări. Toată lumea știe că e nevoie de copaci, e nevoie de umbră vara, copacii contribuie masiv la calitatea ambianței urbane. Toți cerem să fie plantați cât mai mulți copaci în oraș. Întrebarea e unde și cum. Pe strada Bună Ziua au fost ceruți de clujeni și amplasarea lor a însemnat multe bătăi de cap. Acum au apărut o serie de reacții văzând un trotuar nefinalizat, cu copaci fără grătare și niste gropi mari care să permită plantarea balotului de pământ. Reacțiile sunt în principal legate de posibilitatea de a trece cu căruciorul. Trebuie să spunem că arborii au fost amplasați respectând normativul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități în spațiul urban. Normativul zice că e nevoie de minimum 90 cm pentru trecere și minimum 1,8 m pentru întoarcere sau întâlnire din loc în loc. Ori trotuarul pe Bună Ziua are 1,9 m și spațiul util rămas de la arbori la margine 1,2 – 1,3 m, gabarit la care pot trece două persoane în paralel sau o persoană cu un cărucior de copil sau fotoliu rulant. În anumite zone, acolo unde Primăria avea teren, trotuarele sunt chiar și peste 4 m. În alte zone sunt spații pietonale adiacente unor magazine”, a atras atenția arhitectul.
Mihai Racu a recunoscut că situația nu este una ideală, însă consideră că este un început pentru schimbare imaginii străzii Bună Ziua care a fost tratată până acum ca o centură de ocolire a orașului, nu ca un bulevard principal al unui nou cartier al Clujului.
„Ar trebui să ne gândim și cum o să evolueze zona în viitor când o să apară clădiri cu magazine cu vitrine la parter, care vor oferi fiecare lărgiri pentru a atrage clienți. Un aliniament de arbori pe toată lungimea străzii nu se poate face decât pe domeniul public, urmărind ca pasul de plantare să nu intersecteze accese, corpuri de iluminat, să fie poziționați cu aliniere unitară. Sincron cu evoluția zonei imaginea spațiilor adiacente va evolua, probabil trotuarele vor fi lărgite și reabilitate, dar un aliniament unitar de arbori maturi e aproape imposibil de realizat în etape. Rezultatul din Bună Ziua a fost dictat de cei 16 metri, dar într-un viitor apropiat trotuarele trebuie să fie extinse fără a afecta nici traficul auto, nici cel velo și nici partea de vegetație”, a mai spus Mihai Racu.
O acțiune de plantare de copaci cu balot a fost anunțată cu foto pe Facebook de Primarul Emil Boc, în 9 martie, pe artera principală din cel mai nou și haotic cartier al Clujului, Bună Ziua, încă în șantier.

În imagini, primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și șeful de la Spații Verzi, Vasile Moldovan plantează și udă examplare superbe de copaci înalți cu balot puși direct în mijlocul prospătului trotuar realizat pe această stradă, fiind ridiculizați de clujenii din cartier. Oamenii au semnalat pe facebook că noii copaci sunt piedici în calea pietonilor sau a persoanelor cu dizabilități care vor circula prin zonă.

Oficialii Primăriei au spus că s-au plantat doar 10 copaci de maniera criticată de clujeni și că municipalitatea își asumă situația și intenționează să o corecteze.

Detalii: Scandalul copacilor din Bună Ziua plantați de Boc în mijlocul trotuarului

sursa foto: Normativul de accesibilitate în spațiul public și Emil Boc (Facebook), Ovidiu Cîmpean (Facebook)

2 comentarii

  1. Ce prosti trebuie sa fim noi si ce destept e arhitectul! In viitorul apropiat nu se va mai circula pe trotuare, ci doar in masini! Si daca trebuia sa puna intr-un spatiu mic tot ce i s-a cerut, el asa a facut! Da-l in colo de bun simt, daca asta era tema de proiectare.
    Totusi, as fi vrut sa-i pun o intrebare arhitectului lui peste prajit: daca copacii erau pusi la marginea trotuarului, ce s-ar fi intamplat? Lasa loc de circulatie si asta nu trebuia sa se intample?
    Incompetentii din primarii permit sa se intample astfel de lucruri. De acum sa ne asteptam la mai multe, pentru ca se pare ca in mai multe orase s-au rasturnat carutele cu prosti! Caracalul a devenit, in sfarsit, normal! Din pacate nu asa cum am fi vrut!

  2. 3 benzi auto si 2 pt. biciclete …cred ca e total gresit.
    Ar trebui 2 benzi pentru fiecare sens pentru auto. Este o zona foarte populata care ,,creste,, vazand cu ochii. Cred ca se castiga mult mai mult cu o banda auto decat 2 pentru biciclete. Locuiesc in zona si nu prea am vazut biciclisti pe-aici…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.