Închide

Emil Boc, după ce a plantat copaci pe mijlocul trotuarului în cartierul Bună-Ziua: „E greșeala proiectanților”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 11, 2020 4 1915

Ridiculizat de clujeni după ce a făcut un exercițiu de marketing, postând pe facebook fotografii din Bună Ziua în timp ce plantează copaci pe mijlocul trotuarului, Emil Boc a reacționat astăzi. El spune că vina le aparține proiectanților, de fapt.

Cu toate astea, aparatul de imagine l-a postat pe primar luni în timp ce planta, bucuros, copaci pe trotuar, într-o nouă inițiativă unică în România, așa cum sunt și altele din Cluj. Marți, Emil Boc s-a pozat cum populează cu pești un lac din Cluj.

Azi, Boc a dat vina pe proiectanții proiectului. „Am dispus celor de la Serviciul Patrimonu să se caute soluții să mai luăm un metru din afara trotuarelor și să punem copacii. Să identifice proprietarii și fie cu acordul lor, fie prin procedură de expropriere pentru spații verzi să începem demersuri pentru a mai lua un metru, cât este necesar pentru a planta în afara trotuarului arborii de pe Bună Ziua. E vina proiectanților. Nu ar fi trebuit să accepte să pună copaci pe mijlocul trotuarului, chiar dacă noi le-am cerut să respecte un proiect pe o ampriza de 16 metri. A fost o greșeală, nu ne-am dat seama după ce am mers să îi plantăm. Vom corecta situația. Întotdeuna am ținut cont de ceea de spun oamenii”, a declarat primarul Emil Boc.

„Arhitectul trebuia să îmi spună că nu poate pune și copacii. De ce au ștampilă de arhitect, ca să nu îți respecți rigorile tale? Așa s-a întâmplat cu foarte mulți arhitecți din acest oraș, care și-au pus ștampila pe tot felul de proiecte pe care nu le-a făcut primarul, vă asigur! Asta e dovada foarte clar. Mergînd pe mâna lor nu a fost cea mai bună soluție”, a ținut primarul Boc să îi arate cu degetul pe arhitecți.

„Să greșești este omenește dar a persista în greșeală este mai complicat. Cred că sesizările oamenilor sunt pertinente. Am luat această decizie recunoscând că a merge pe mâna specialiștilor nu totdeauna este cea mai bună soluție. Arborii plantați au fost scoși. Specialiștii au pus în aplicare un plan care a stat în dezbatere publică 3 luni, făcut de toți arhitecții de renume ai Clujului. După ce m-am uitat și am văzut ce păreri au oamenii, am realizat că au dreptate oamenii. Cetățenii sunt cei care dau pulsul adevărat al orașului”, a mai spus edilul.

Boc s-a justificat că, de fapt, el a stat și a plantat un singur arbore ca să dea semnalul verde pentru strada Bună Ziua.

Deja, din 11 martie, după conferința la care primarul a ținut să vorbească despre situația plantărilor de copaci din Bună Ziua, clujenii au semnalat că pe trotuarele populate cu cei zece copaci a rămas doat asflat proapăt turnat și un singur copac care fusese plantat spre marginea trotuarului.

Mihai Racu, arhitectul responsabil de modernizarea „Bună Ziua” a declarat pentru actualdecluj.ro că: „Referitor la situația copacilor, trebuie făcute niște precizări. Toată lumea știe că e nevoie de copaci, e nevoie de umbră vara, copacii contribuie masiv la calitatea ambianței urbane. Toți cerem să fie plantați cât mai mulți copaci în oraș. Întrebarea e unde și cum. Pe strada Bună Ziua au fost ceruți de clujeni și amplasarea lor a însemnat multe bătăi de cap. Acum au apărut o serie de reacții văzând un trotuar nefinalizat, cu copaci fără grătare și niste gropi mari care să permită plantarea balotului de pământ. Reacțiile sunt în principal legate de posibilitatea de a trece cu căruciorul. Trebuie să spunem că arborii au fost amplasați respectând normativul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități în spațiul urban. Normativul zice că e nevoie de minimum 90 cm pentru trecere și minimum 1,8 m pentru întoarcere sau întâlnire din loc în loc. Ori trotuarul pe Bună Ziua are 1,9 m și spațiul util rămas de la arbori la margine 1,2 – 1,3 m, gabarit la care pot trece două persoane în paralel sau o persoană cu un cărucior de copil sau fotoliu rulant. În anumite zone, acolo unde Primăria avea teren, trotuarele sunt chiar și peste 4 m. În alte zone sunt spații pietonale adiacente unor magazine”, a atras atenția arhitectul.

Citiți și:

Cum justifică proiectantul copacii puși de Boc în mijlocul trotuarelor într-un cartier nou din Cluj

Scandalul copacilor din Bună Ziua plantați de Boc în mijlocul trotuarului

4 comentarii

 1. Este foarte bine sa fie copaci pe marginea drumului. Is n motive pentru care e mai bine . Dar faceti si voi ceva cu cap ca doar sunteti arhitecti de top nu? Pai daca ne gandim cum era pe vremea raposatului unde erau copacii? Nu aproape de Partea carosabila? Oare de ce domnu arhitect? Voi il puneti pe centru sau departe de partea carosabila.
  Dar la nivelul la care se invata in ziua de azi cred ca trebuie sa va dea totul in normativ sa nu mai ganditi deloc.
  Evoluam domle evoluam.

 2. Da… adică noi toți suntem proști, domnilor Racu și Boc.
  1. Cum se face că pe hârtie tot timpul lucrurile arată fumos, iar apoi în practică vedem că avem trotuare înguste, cu obstacole și lumea nu le poate folosi eficient? Haideți pe teren, să vedem realitatea, indiferent de hărtiile șî normativele cu care vă bateți în piept. E o stradă principală din cartier, unde e de așteptat că va fi un trafic pietonal destul de important, de la locuințele proprii la stațiile de autobuz și la magazinele din zonă. Cum poți zice că 1,2 m e un spațiu normal pentru un astfel de trafic?
  2. Dle Boc, vina nu e deloc numai la proiectanți. Ia să vedem câte zeci de cazuri avem de bătaie de joc la adresa pietonilor, pe care nu le-ați rezolvat? Cum e cu panourile ala de informare de pe memo, din mijlocul trotuarului, pe sub care pot trece eventual copiii de până la 8-9 ani? Cum e cu trotuarele de pe Titulescu care au devenit de câteva luni parcări publice gratuite? Cum e cu trotuarele din Andrei Mureșanu unde de aproape 2 ani nu suneți în stare să faceți odată un sistem cu sensuri unice, ca să nu mai fie blocate de mașini?

 3. ar fi trebuit sa puna arbori doar acolo unde trotuarul are peste 2,3m, nu e musai peste tot. Am trecut prin zona si am vazut ca sunt portiuni cu trotuar mai lat, nu inteleg de ce au inceput sa-i planteze fix acolo unde trotuarul era ingust …si si-au mai facut si poza.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.