Închide

Domniţa de la curtea Regelui Fotbal

SportTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2015 0 345

Despre fotbalul feminin se vorbește în continuare destul de puțin, deși Cluj-Napoca este orașul în care fotbalul feminin este la el ”acasă”. Echipa locală Olimpia Cluj este campioana ultimilor 4 ani și tot Clujul dă cea mai valoroasă jucătoare a României în ultimii doi ani (2013 li 2014). Se numește Ștefania Vătafu, are 21 de ani și este o frumușețe de fată care s-a impus într-un sport al ”bărbaților”.

– Doi ani la rând cea mai bună fotbalistă a României, cum te-ai simțit între Sânmărtean, Keșeru, Budescu, sau Tănase?

Stefania Vătafu:  – Ştii cum? Absolut firesc. Chiar dacă ei sunt bărbaţi, iar eu fată, practicăm acelaşi sport. Ei sunt cei mai buni în campionatul masculin, eu cea mai bună din campionatul feminin. Ştiu că pentru ei campionatul feminin de fotbal nu contează, poate chiar se gândesc ce căutăm noi fetele pe terenul de fotbal, dar mi-a plăcut să le simt privirile cum mă urmăreau când am fost invitată să-mi primesc premiul.

Vatafu-Olimpia-Gintra-16

– Încă mai simţi lucrul ăsta? Că lumea, său bărbaţii încă nu văd cu ochi buni fotbalul feminin, adică vă privesc ca pe nişte ciudate?

–  Înainte campionatul feminin de fotbal nu era deloc atractiv. Foarte puțin se scria despre acest sport, știri la TV poate era una pe an, însă acum parcă e ceva mai bine, s-au mai schimba lucrurile, cel puțin aici în Cluj fotbalul feminin s-a dezvoltat foarte mult și sper să devenim din ce în ce mai vizibile și noi fotbalistele. Mai sunt unii care ne privesc ironic, dar cum spuneam sunt și oameni care au început să înțeleagă că și noi fetele putem și știm să jucăm fotbal.

– La nici 22 de ani ai ajuns deja o vedetă în fotbalul feminin, care au fost începuturile tale, cum ai ajuns la fotbal?

–  Nu prea am avut de ales, decât fotbalul. La mine la Vâlcea, unde locuiam eu, nu prea erau fete de vârsta mea, decât mai mari, şi nu prea mă primeau printre ele, aşa că mă jucam cu băieţii. Şi cum ei băteau toată ziua mingea, mă jucam şi eu cu mingea printre ei.

– Te lăsau să joci, făceai parte din echipă, sau erai trimisă în poartă?

–  La inceput nu prea mă primeau, mă trimiteau băieţii la cratiţă. Îmi spuneau să ies de pe teren, că locul meu nu-i la fotbal, răutăţi de astea, dar nu m-am lăsat. La 9 ani m-a înscris tata la un club de fotbal de băieţi, la FC Ciobanul şi acolo m-am antrenat cot la cot cu băieţii până la 14 ani când am venit la Cluj.

– Din punct de vedere sportiv, aici la Cluj, te-ai împlinit. Eşti campioana României, eşti titular în echipa naţională etc, dar nu este un secret că din punct de vedere financiar nu se poate face comparaţie între o fotbalistă şi un fotbalist. Nu e frustrant?

– Există o diferență foarte mare între noi și băieți. La noi în România fotbalul feminin nu este dezvoltat, prin urmare nu este nici mediatizat, sau mă rog, este prea puțin mediatizat. Când citești despre contractele fotbaliștilor te ia amețeala. Ei joacă pe zeci și sute de mii de euro anual, noi câștigăm 1.200 de euro pe an. Asta este, nu avem ce face. Poate doar fotbalul masculin a fost prioritar până acum, poate este vorba și de dezinteres, nu știu. Este frustrant, dar poate sponsorii își vor îndrepta privirile și către noi.

vatafu-olimpia-cluj

– Și atunci care mai e motivația ta? Ce te face să continui să practici fotbalul?

–  Motivația mea nu sunt banii. Eu vreau să fiu tot mai bună de la meci la meci. Apoi dacă voi avea ocazia să plec să joc în străinătate vor conta și banii evident, dar în acest moment nu joc pentru bani.

– OK, băieții vă privesc uneori ironic, dar fetele?

–  Păi hai să zicem că în România fotbalul feminin este încă ceva nou. Probabil și fetele au nevoie de ceva timp să se obișnuiască cu ideea. Au fost fete care mi-au spus că fotbalul nu e de fete, că e un sport masculin şi că şi noi fotbalistele ne pierdem feminitatea. Ce să zic? Nu ne-au văzut în rochii…

– Ce le-ai spune fetelor mai tinere, cum le-ai motiva să se apuce de fotbal?

– În primul rând să vină la un meci, să vadă plăcerea pe care noi o avem când jucăm şi aşa poate una, sau două, poate mai multe fete vor prinde şi ele plăcerea de a privi un meci de fotbal feminin şi mai apoi de ce nu să îşi dorească să joace.

Interviu realizat de Patrice Podină

foto: Dan Bodea

stefania_vatafu1

Acest material de presă este conceput și publicat în cadrul proiectului „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate”, susținut cu fonduri europene prin POS DRU și derulat de Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu SIVECO și Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC). Proiectul urmărește promovarea poveștilor de succes ale 60 de femei din Cluj – găsiți pe site-ul proiectului interviuri și reportaje despre clujence care au reușit în cariera lor ori au depășit prejudecăți de gen.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu