Închide

Dialog la Cluj-Napoca între artiști, curatori și experți de renume internațional despre arte vizuale şi design ca industrii culturale şi creative, în contextul în care două centre de artă de mari dimensiuni s-au închis aici în ultimele luni

Cultură by Actual de Cluj - mart. 15, 2022 2 203

Dialog la Cluj-Napoca între artiști, curatori și experți de renume internațional despre arte vizuale şi design ca industrii culturale şi creative, în contextul în care două centre de artă de mari dimensiuni s-au închis aici în ultimele luni, după un deceniu în care artiștii din Cluj au făcut legea în piața internațională a artei contemporane.

Între martie și iunie 2022, în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca organizează o serie de dezbateri și ateliere destinate industriilor culturale și creative ce vizează artele vizuale și designul, jocurile video, muzica și filmul. ”Mergând de la creație și producție la promovare și vânzare, dezbaterile vor reuni experți francezi, români și europeni pentru a permite publicului şi tinerilor profesionişti să înțeleagă strategiile și particularitățile piețelor naționale şi europene, dar şi să identifice noi piste de colaborare”, arată Centrul Cultural Francez din Cluj.
Prima dezbatere din seria ICC va avea loc vineri 18 martie, de la ora 17, la cinematograful Arta din Cluj-Napoca, și va fi difuzată live pe Facebook. Dezbaterea e moderată de Corina Șuteu, consultant cultural și fost ministru al Culturii, și reunește experți din Franța și din România, artişti, curatori şi reprezentanți ai mediului academic, pentru a discuta despre mizele pieței de artă și a oferi piste de dezvoltare a tinerilor artiști în contextul cooperării franco-române. Între aceștia, artistul clujean Mircea Cantor. Accesul publicului este gratuit prin rezervarea unui loc.

Dezbaterea va fi precedată în 17 martie de un atelier destinat tinerei creații, susținut de Ami Barak, renumit curator şi critic de artă, care va aborda tematici precum planificarea carierei, editarea de portofoliu, marketing, promovare, valorizarea muncii, considerații juridice, finanțare, scrierea de granturi, atragerea galeriștilor și a colecționarilor, vânzarea lucrărilor și altele.

Amintim, evenimentele vin în contextul în care la Cluj centrul de artă Fabrica de Pensule a pus lacătul definitiv pe ateliere, iar un alt centru de artă, Centrul de Interes, s-a închis la rândul său în urmă cu câteva luni.

2 comentarii

  1. Informațiile prezentate aici sunt false, într-un moment în care lumea se învârte în jurul unor asemenea știri. Fabrica de Pensule s-a închis în urmă cu mai bine de trei ani, renunțând la spațiile ocupate în clădirea de pe strada Henri Barbusse, deci nu în acest an, iar Centrul de Interes este în continuare activ, pregătindu-și programul artistic din această primăvară. Nu știm cine are de câștigat din asemenea știri de tip Sputnik, sau Russia Today…

    • Pai cum cine are de castigat? Burtile care ghioraie de foame si mintile plictisite care stau prafuite de ani de zile in casele lor. Daca vreti stiri senzationale, aruncati un ochi aici- https://artviewer.org/pepo-salazar-at-sabot-2/ – ca sa vedeti cum portrete cu ucigasul Putin stateau frumos asezate pe peretii galeriei clujene SABOT. Bine, galeria a disparut in 2019, dar oamenii nu.. inca probabil pupa in fund rusii si sosoacele antivaxxere.

Scrie un comentariu