Închide

Maghiarii își reiau obișnuitul marș, la Cluj, în 15 Martie / Csoma Botond: Pentru a fi o comunitate puternică, avem nevoie de evenimente. Timp de mulți ani, am crezut că pentru libertate nu se mai luptă cu săbii și arme de foc ca în 1848-1849

ActualitateAdministrațieCulturăIstorieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 15, 2022 0 491

Comunitatea maghiară clujeană sărbătorește din nou, în 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fără restricții. Manifestările dedicate acestei zile au fost reluate, de altfel, peste tot în înlocalitățile din județ cu etnici maghiari, Suatu, Suceagu și nu numai.

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, transmite că era nevoie să fie relaute manifestările dedicate Zilei de 15 Martie, pentru comemoraea Revoluției din 1848-1849, după o pauză de doi ani cu resticții, astfel încât membrii comunității maghiare să-și poată demonstra unitatea și solidaritatea.

Csoma a amintit și de situația cruntă a poporului ucrinean, subliniind că sunt afecrați deopotrivă și maghiarii din Transcarpatia.

„Timp de mulți ani, am crezut că pentru libertate nu se mai luptă cu săbii și arme de foc ca în 1848-1849. Deși nu libertatea noastră este în joc, războiul groaznic în apropierea granițelor noastre amenință viitorul cetățenilor din Ucraina, inclusiv al comunității maghiare din Transcarpatia”, a transmis Csoma Botond.

Politicianul spune că se bucură că s-au reluat evenimentele dedicate Zilei de 15 Martie.

„Comunitățile puternice pot produce rezultate, iar pentru o comunitatea puternică avem nevoie de evenimente, precum balul desfășurat în comuna Suatu, sau reprezentanțiile de la Suceagu, marșul și adunarea la clădirea Hotelului Biasini, în Cluj”, a spus Botond.

Confom pogramului de astăzi, de la Cluj Napoca, evenimentele dedicate Zilei Maghiailor de Pretutindeni încep de la ora 11.00, cu marșul de la Institutul Teologic Protestant din Piaţa Avram Iancu, pe ruta: Piaţa Avram Iancu, Bulevardul Eroilor- zona pietonală, Piaţa Unirii. Urmează slujba religioasă, la ora 12.00, după care, participanţii se vor aduna la clădirea Hotelul Biasini, unde e programat un moment cultural, fiind invitați să ia cuvântul și reprezentanți ai comunității maghiare, lideri și membrii UDMR.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că circulația rutiere este restricționată pe str. Universității și str. Avram Iancu, între orele 13.30 – 14.30.

Sursa Foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.