Închide

Dezbateri, expoziții și ateliere la Cluj, la Institutul Cultural Francez

Cultură by Actual de Cluj - ian. 21, 2020 0 328

Dezbateri, expoziții și ateliere la Cluj, la Institutul Cultural Francez, într-o serie de evenimente marcate în toată lumea de Institutul Francez din Paris în fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie.

În acest an Noaptea Ideilor se desfăşoară în peste 89 de ţări, România participând pentru a patra oară la acest eveniment global. Institutul Francez din România organizează dezbateri, expoziţii şi ateliere la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Alianţa Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, cu o serie de dezbateri şi ateliere. ”În 2020 tema Nopţii Ideilor este „etre vivant”, un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar şi „fiinţă vie”: ambiguitate dorită pentru că dezbaterile din cadrul Nopţii Ideilor sunt în primul rând o invitaţie la reflecţie şi nu o obişnuită întâlnire cu experţi care deţin adevărul şi îl prezintă celorlalţi. Ce înseamnă „să fii viu”? Care este locul nostru în lumea vie? În ce fel faptul de „a fi viu” ne obligă să trecem la acţiune? Acestea sunt principalele întrebări de la care porneşte Noaptea Ideilor 2020. Invitaţii noştri sunt studenţi, reprezentanţi ai ONG-urilor importante din România, jurnalişti, arhitecţi, pictori, caricaturişti şi bineînţeles toţi cei interesaţi să ia parte la acest schimb de idei. În plus, Noaptea Ideilor nu înseamnă doar dezbateri: ideile pot fi exprimate şi în alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalaţii de artă”, explică instituția.

Program la Cluj: 

INSTITUTUL FRANCEZ (Str. I. C. Brătianu 22)

16.00: „Punga din pungi” – atelier de reciclare creativă pentru elevi, animat de Apai Emese şi Raluca Vlad – Mediatecă
Transformaţi-vă pungile de plastic în obiecte chic şi utile!

18.00: „Care este rolul artei în lupta pentru ecologie?”, dezbatere, cu Loic Fel, filozof şi cofondator COAL, Marius Moga, arhitect şi coordonator Someş Delivery, şi Miki Branişte, curator şi manager cultural.

Moderatoare: Ioana Costaş, directoare delegată a Institutului Francez Cluj-Napoca – Sala Adenauer

19.30: „30 ianuarie”, vernisajul expoziţiei de pictură semnate de Costel Chiţimuş pe tema defrişării şi a impactului său asupra mediului – La Cave

Pe tot parcursul zilei: „Poluarea: plastic în oceane”, expoziţie prezentată de Universciences – Mediatecă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu