Închide

Cum e marcată mâine la Cluj Ziua unirii principatelor române

ActualitateCulturăSocial by Actual de Cluj - ian. 23, 2020 0 394

Ziua unirii principatelor române e sărbătorită mâine cu intonarea imnului, alocuțiuni, depuneri de coroane și o horă a unirii. Primăria și Consiliul Local au pregătit, de asemeena, un amplu program de evenimente.

Ceremonia, ce are loc la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Palatului Administrativ din Cluj-Napoca, începe la ora 10 cu prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă de către Divizia 4 Infanterie Gemina, intonarea imnului național, oficierea unui serviciu religios, discursuri, depuneri de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare și o horă a unirii. ”Ziua Unirii Principatelor Române, legiferată ca zi de sărbătoare națională, ne oferă ocazia de a vă invita să fiți alături de noi, în municipiul Cluj-Napoca, la ceremonia publică prilejuită de sărbătorirea a 161 de ani de la Mica Unire, într-un moment de cinstire a memoriei eroilor naționali, de respect pentru tradițiile, valorile și jertfa celor care au pus bazele României moderne”, transmite Instituția Prefectului.

Programul pregătit de Primărie pentru celebrarea Zilei de 24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române

Clujenii sunt invitați de Primărie în inima orașului, pentru a sărbători „Mica Unire”. În urmă cu 161 de ani, „Mica Unire” a reprezentat piatra de temelie a Marii Uniri a României, ce avea să fie închegată 59 de ani mai târziu. Iată programul pregătit de Primărie:

11:00 Ceremonia militară și religioasă – Divizia 4 Infanterie „GEMINA” – la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Prefecturii
16:00 Regal Folcloric în Piața Unirii | Vor fi prezenți: Ansamblul Folcloric „Crăișorul”, Ioan Berci, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Sfechiș, Ioana Ștețco, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Ilca Mureșan, Marius Ciprian Pop, Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Acompaniază Orchestra Regal Transilvan
18:00 Centenarul Filmului Românesc » proiecție „Iacob” de Mircea Daneliuc – la Cinema Florin Piersic (Eveniment prezentat de Irina Margareta Nistor; invitat special: Dorel Vișan).
19:00 Concert Mircea Vintilă – în Piața Unirii
20:00 Spectacol de artificii – în Piața Avram Iancu

Centenarul Filmului Românesc revine la Cluj-Napoca. Evenimentul se alătură sărbătorii Unirii Principatelor Române și va avea loc la cinematograful „Florin Piersic” de la ora 18:00. Evenimentul va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, iar invitat special va fi marele actor și om de teatru Dorel Vișan. Filmul difuzat în cadrul acestui eveniment va fi „Iacob” de Mircea Daneliuc, dublu nominalizat la Festivalul Filmului European din 1988 la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun actor”. Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit online, accesând: https://eventbook.ro/film/bilete-iacob, sau pot fi ridicate de la casieria cinematografului până la ora începerii filmului, în limita locurilor disponibile.

Începând cu ora 16:00, în Piața Unirii se va desfășura un spectacol folcloric susținut de câțiva dintre cei mai îndrăgiți artiști ardeleni, urmat de un concert de folk de excepție al compozitorului și interpretului Mircea Vintilă. Ziua de 24 Ianuarie se va încheia la Cluj cu un spectacol special de artificii, în Piața Avram Iancu, începând cu ora 20:00.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare