Închide

Cum se negociază interesul orașului și contractele de restructurare în comisia de urbanism a Primăriei din Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 22, 2020 1 1021

Două proiecte de ansambluri imobiliare vecine de pe platforma industrială din nordul orașului au intrat din nou la discuții în comisia de urbansim a Primăriei pentru stabilirea formei finale a contractelor de restructurare. Unul dintre investitori, Liberty Technology Park a refuzat să doneze grădinița Primăriei și a vrut să dea doar dreptul de folosință.  Primarul Emil Boc a decretat că doar proprietatea se acceptă, dar că municipalitatea nu e absurdă și așteaptă altă ofertă de la investitor. Viceprimarul Tarcea a apreciat că două stații de bike sharing pe care investitorul a acceptat să le facă și să le ofere orașului sunt mult prea puțin având în vedere că se construiesc 248 de apartamente și birouri. Ansamblul vecin de pe platforma Mucart a ofertat orașului un spațiu de 500 de mp unde administrația poate face primărie de cartier, sediu de poliție locală sau altă funcție publică și face un parc public de 1 hectar.

Ca practică, așa se va proceda de acum cu toate contaractele de restructurare, înainte ca proiectele de urbanism să ajungă în Consiliul Local pentru votul final, a mai cerut primarul la a 5-a ședință on-line a comisiei de urbanism a Primăriei Cluj. În cazul propunerilor de proiecte, acestea vor îngloba analiza sectorială care va spune exact ce lipsește în zonă și ce se poate oferi comunității dacă este cazul, a mai spus viceprimarul Dan Tarcea.

Dezvoltatorii parcului tehnologic Liberty au primit anul trecut acceptul Primăriei să pornească o nouă etapă de proiect după reconversia clădirilor fostei fabrici de mobilă, care presupune construirea de clădiri noi de birouri dar și de locuințe. Mai precis două imobile de locuințe, trei imobile destinate funcțiunilor de birouri-servicii dar și un corp de clădire pentru o grădiniță pe o suprafață de 4,5 hectare. Fiind un proiect de restructurare din zona industrială, el vine la pachet cu un contract de restructurare asumat de beneficiar în care e trecută contribuția sa la binele comunității.

De atunci și până în prezent, proiectanții și Primăria nu au ajuns la o formă finală pentru contractul de restructurare. Ceea ce a ținut în loc proiectul a fost grădinița despre care municipalitatea avea pretenția să o primească ca donație. În schimb, investitorul și proiectanții erau convinși că s-a convenit doar ca orașul să primească „cele două stații pentru închiriere biciclete, drumul, dar și faptul că incinta Liberty TP rămâne cu acces public”. La a cincea ședință on line de urbanism organizată de Primăriei din luna martie încoace (având în vedere pandemia de coronavirus), cea din 22 mai, contractul de restructurare a fost adus în atenția comisiei de urbanism. La pachet cu cel al unui ansamblu imobiliar vecin, cel de pe platforma Mucart.

Primarul Emil Boc și-a pus arhitectul să enunțe stadiul negocierii: pentru ansamblul Mucart se propune un parc de 1 hectar cu acces public și un spațiu de 500 de mp care se va dona Primăriei iar în cazul ansamblului pregătit de Liberty Technology Park se oferă 2 stații de bike sharing, acces public la toate spațiile verzi din incintă și se dă Primăriei dreptul de folosință pentru grădiniță (întâi l-au condiționat pentru 10 ani, apoi au revenit fără durată de timp).

Detalii despre proiectul Mucart: Pac-pac! Boc a rezolvat într-o singură ședință două grădinițe/creșe și o primărie de cartier construite pe banii investitorilor pentru oraș

De oferta Mucart primarul s-a arătat mulțumit, mai ales că poate să facă acolo sediu de Primărie de cartier, de poliție locală sau să îl dea Direcției de Asistență Socială. Pentru oferta Liberty, Boc a cerut opinie de la seriviciul juridic, iar șefa Alina Rus i-a arătat că PUG-ul impune cedarea în proprietate publică a infrastructurii sau a dotărilor care fac obiectul contractelor de restructurare negociate de municipalitate cu investitorii.

„Aici intervine negocierea. Înțeleg că vor să păstreze grădinița în proprietatea lor pentru a oferi facilități pentru angajați. Nu suntem absurzi, trebuie să ne oferiți altceva, a fost un blocaj aici, nu puteam negocia pentru că nu puteam primi legal dreptul de folosință. Doar proprietatea. Avem deschiderea să ne prezentați alte oferte. Ceilalți investitori ne-au oferit un spațiu unde putem face sediu de poliție, primărie, dar în proprietate…Ce ne puteți oferi? Fără ca noi să fim focalizați pe un singur subiect, dar trebuie să avem proprietatea lui”, a transmis primarul.

Arhitectul Victor Mihăileascu a semnalat că procesul de avizare a proiectului a presupus 2 ani de zile,timp în care s-au parcurs toate etapele avizării, etape în care Primăria nu a pus o condiție obligatorie niciodată pentru a se ceda proprietatea asupra grădiniței propuse.

Abordarea l-a enervat pe primar care a amintit că certificatul de urbanism este cât se poate de clar și a condamnat faptul că proiectantul nu și-a informat beneficiarul și refuză să își asume culpa. „E tratament unitar pentru toată lumea pentru că e în lege. Trebuia să citiți certificatul. Nu suntem aici să facem consultații juridice și urbanistice. Nu e culpa primarului sau a arhitectului șef. Dumneavoastră trebuia să vă asumați culpa neinformării investitorilor. V-aș ruga foarte mult să nu mai dați vina pe Primărie pentru că se blochează acest proeict când problema e de incompetență și nu citiți certificatul de urbanism. Tot respectul pentru Liberty, dar legea nu o negociem. Nu putem face pentru unii mumă, pentru alții spumă. Doi ani am discutat partea urbanistică și ea este avizată”, a semnalat Boc.

Din partea Liberty a intervenit Nina Moldovan, cea care a fost prezentă la discuțiile din comisia de urbansim. Ea a spus  că într-adevăr în certificat se specifică că donațiile se trec în proprietatea publică, însă că, anul trecut, când s-a discutat proiectul, Primăria a părut să accepte doar stațiile de biciclete și faptul că există acces public în spațiile din incinta anasamblului. Mai mult, investitorii au fost de acord să ofere folosință asupra spațiului grădiniței și că oricum oamenii nu sunt interesați decât să existe funcțiunea, nu și a cui e proprietatea iar codul civil ar proteja acest tip de contract, a mai spus aceasta.

Boc a reiterat că o apreciază, dar că legal nu poate face rabat de la regulament. „Dumneavoastră n-ați înțeles bine că trebuia să o donați. Puteți vinde firma și cei care vin să ne retragă dreptul de folosință. De asta noi nu avem decât dreptul legal să preluăm proprietatea”, a mai spus Boc.

Emilian Bălan, director în cadrul Liberty TP a intervenit și a spus că spațiul grădiniței vine peste subsoluri cu parcări și că din pricina complicațiilor legale nu se poate dona acest obiectiv orașului, nefiind vorba despre încăpățânare din partea investitorilor.

„Trebuie să oferiți altceva orașului, în egală măsură cu ceilalți investitori”, a mai spus primarul.Viceprimarul Dan Tarcea, care a prezidat ultima ședință la care s-a avizat proiectul ansamblului Liberty, la final de 2019, a intervenit și a arătat investitorului că două stații de biciclete sunt mult prea puțin pentru un proiect imobiliar cu 248 de aprtamente, plus birouri.

În final, reprezentanții Liberty TP au accepat să vină cu o altă propunere. Primarul le-a promis că, dacă aceasta vine cât de repede, se acceptă și până în 15 iulie proiectul intră în Consiliul Local pentru avizul final, având în vedere că trebuie parcursă și o ultimă etapă de consultate publică de 40 de zile, înainte să fie promovat în ședință. „Nu vrem să vă impunem cu forța. Puteam merge și în regim de forță, dar nu credem că e corect. Toate părțile trebuie să  fie mulțumite, și orasul și dumneavoastră”, a mai spus primarul.

Pentru aceste două proiecte, ahitectul șef Daniel Pop a pregătit și niște planșe unde a trecut câștigul orașului. Pe planșe a apărut și un alt proiect vecin cu Liberty, cel de pe platforma TDS, aflat la faza de avizare în care Primăria a cerut prin avizul de oportunitate o funcțiune de creșă.

Așa că, cu noua flexibilitate anunțată de primar, în ședință a intervenit avocatul Radu Șomlea din partea investitorilor pentru a întreba dacă se poate renunța la propunerea de creșă și să vină cu o altă ofertă pentru oraș. Boc a acceptat inițiativa.

„Nu suntem absurzi și obtuzi, fiecare asigură o componentă, așa că suntem deschiși la negociere. Cum avem o propunere intrăm într-o formă instituțională și discutăm”, a spus primarul.

Viceprimarul a enunțat ca practică generală prezentarea unei analize sectoriale înainte de a se depune documentațiile, analiză care să spună ce servicii există și de ce are nevoie zona în care se dorește să se construiască. „Am lămutit așa deja. E obligatorie. Nu e un moft,ci o condiționalitate”, a completat Boc.

Vezi și: Liberty a primit acceptul să facă locuințe în parcul tehnologic. Ce primește orașul?

Un comentariu

  1. Eu nu am gasit nicaieri in PUG ca trebuie trecut in proprietate publica in mod gratuit o parte din investitiile facute de privati. Trecerea in proprietate publica se poate face prin cumparare, prin donatie, prin expropiere, sunt multe modalitati. Faptul ca li se impune sa cedeze gratuit ca altfel nu le aproba proiectul suna a santaj. A mai pierdut primaria procese pentru ca nu a emis autorizatii pana cand nu au cedat oamenii gratuit suprafete de teren pentru largirea strazilor. Daca impui ca vrei totul gratuit, fara sa iti asumi o parte din costuri, desi obiectivul e public, atunci care e negocierea?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare