Închide

Ancheta epidemiologică de la Institutul Oncologic, în aer! 33 de persoane infectate și nici o sursă a infecției. Juristul spitalului: „Să nu atingem imaginea instituției!”

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - mai 22, 2020 0 1876

La Institutul de Oncologie „Ion Chiricuță” a existat un focar de Covid-19 din luna aprilie. Nici până astăzi nu există o anchetă epidemiologică care să stabilească sursa infecției. Autoritățile nu au identificat-o. În total sunt 33 de cazuri de infecție cu Sars-Cov-2 depistate la Institutul Oncologic.

În total, de la primele cazuri, la Institutul Oncologic au fost depistate  33 de cazuri de Covid-19, 27 de pacienți și 6 cadre medicale. Sunt 6 cazuri de infecție cu Sars-Cov 2 față de cele anunțate de autorități. Ultima informare publică transmisă propunea 27 de cazuri de toate. Au fost 33 identificate în total până pe 21 mai.

*Pe data de 23 martie, la Institut s-a format o coadă de sute de metri cu pacienți chemați la spital pentru diverse analize. Atunci nu s-a respectat distanțarea socială, iar bolnavii au stat unul lângă celălalt, ca la piață. Spitalul și DSP Cluj spun că nu există nici o legătură cu infecțiile de Covid 19.

*La zece minute după conversația reporterului actualdecluj.ro cu managerul Institutului Oncologic – Cătălin Vlad-  un autointitulat jurist al Institutului Oncologic, Aurel Damșa, pe care nu l-am găsit pe site-ul spitalului, ne-a transmis: „Am vorbit cu domnul manager. Am înțeles că aveți nevoie de anumite informații vechi. Scrieți la ziar? Să nu lezați cumva imaginea Institutului!”, ne-a transmis Aurel Damșa.

Pe 10 aprilie, în plină criză Covid-19, la Institutul Oncologic se aflau și primele infecții cu Sars-Cov2. Atunci, pacienți din spital au început să-și spune familiile spunându-le că vin „oameni în costume de cosmonauți la spital.” Autoritățile au răspuns la cererea mass-media târziu, neavând de ales. Au fost anunțate în zilele următoare 27 de cazuri de Covid-19 în spital: 21 de pacienți și 6 cadre medicale. Unul dintre pacienții infectați a murit, decesul fiind pus în seama Covid 19, potrivit autorităților:  „Femeie, 64 ani din județul Cluj. Bolnava avea domiciliul în județul Sălaj, dar era internată în Institutul Oncologic Cluj-Napoca din 02.04.2020 pentru tratament oncologic. A fost atribuită județul Cluj pentru că în Institutul Oncologic Cluj-Napoca este un focar de COVID-19 la bolnavi și personalul medico-sanitar. Recoltat pentru COVID-19 în data de 11.04.2020 Rezultat pozitiv în data de 11.04.2020. Decedat în data de 16.04.2020. Comorbidități: Neoplasm rectal, Ocluzie intestinală, Diabet zaharat, tromboză mezenterica, ICC, Infecție cu Clostridium difficile.”

„Acel deces a fost un cancer de stadiu patru, care a venit în fază terminală la noi,  pacienta fiind asimptomatică. Decesul a fost un efect al bolii oncologice”, spune, pe de altă parte, Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic Ion Chiricuță.

„Nu are nici o legătură coada din 23 martie.. Și Acum e coadă. Toate cazurile sunt asimptomatice și toți au fost vindecați, excepție făcând o persoană care a ieșit pozitivă. Am testat în afara definiției de caz. Noi vorbim de pacienți asimptomatici, care au trecut de triaj. Am făcut testele din proprie inițiativă. Nu am refuzat pe nimeni. Avem 1000-1500 de pacienți pe săptămână. Problema este că suntem singurul centru care primește pacienți din Suceava, din zona Moldovei, din Arad, Hunedoara, Deva. Vorbim despre pacienți care ar putea fi tratați acolo. I-am testat, le-am asigurat siguranță, le-am făcut tratamentele. Sunt cazuri asimptomatice pe care dacă nu le testam, ar fi trecut și nici nu știam că există,” ne-a declarat managerul Institutului Oncologic din Cluj.

La 10 minute după conversația cu managerul Cătălin Vlad, reporterul actualdecluj.ro a fost sunat de un presupus jurist al Institutului, care nu apare nicăieri pe site-ul spitalului. El s-a prezentat drept Aurel Damșa și e cadru militar, locotenent-colonel, potrivit ultimelor raportări publice.

El spune că: „Am avut o discuție cu domnul manager. Doriți informații legate de ceva de evenimente mai vechi?

Reporter: -Mai vechi sau mai noi, depinde despre ce vorbim. Eu vreau să știu  un număr total al celor depistați cu Covid-19 la Institutul Oncologic.

– Sunt cifrele  declarate în presă acum 3 săptămâni, o lună.

-27?

-Da.

-21 de pacienți și 6 cadre medicale?

-Da! Toată lumea s-a tratat acolo și nu sunt probleme. Dacă vreți să publicați ceva, să publicați cum am discutat, să nu avem lucruri care nu sunt clare, care să afecteze imaginea institutului! Am rugămintea ca în relatia cu noi, ceea ce este real, explicațiile sunt, cele care sunt, sunt (?????!!!?! -n.r.). Intenționați să dați ceva în presă?

-Da, normal, de ce mă întrebați?

-Da, probabil că vreți, dacă ați sunat pentru o informație. Dacă faceți public ce faceți și este real, nu este nici o problemă, dar să nu atingem imaginea instituției din care facem parte!”

Direcția de Sănătate Publică Cluj a reacționat târziu, printr-un răspuns pe care vi-l redăm integral.

Răspunsul trimis de Direcția de Sănătate Publică Cluj prin directorul Mihai Moisescu.

„În luna aprilie, până în data de 20 au fost identificate un număr de 27 de cazuri COVID asimptomatice pozitive (21 pacienti și 6 personal medical). Din aceste cazuri 19 sunt vindecate, 1 pacientă a decedat (decesul s-a datorat unui cancer de rect stadiul IV, pacienta neprezentând simptome specifice COVID) și una este în continuare pozitivă la testare dar complet asimptomatică COVID. Ancheta epidemiologică din această perioadă, în colaborare cu DSP și INSP Cluj este finalizată și nu a identificat o legătură epidemiologică cu coada de la IOCN din data de 23 Martie și nici o sursa de infecție sau legătură epidemiologică între cazuri. Ulterior, din data de 20 Aprilie și până în prezent (21 mai), s-au continuat testările pacienților care s-au adresat IOCN conform recomandărilor CNSCBT și au mai fost identificate 6 cazuri (pacienți) la momentul internării, la intervale mari de timp unul față de altul, fără cauzalitate epidemiologică cu IOCN, cazuri asimptomatice, care au trecut de triaj, au fost transpuse în zonele tampon ale institutului și ulterior redirecționate către spitalele COVID suport. Anchetele epidemiologice ale acestor cazuri au fost transferate în județele de reședință ale acestor pacienți. În continuare, la nivelul IOCN testarea pacientilor și a personalului continuă, astfel încât Institutul este un spital sigur, COVID free, care tratează săptămânal între 1000-1500 de pacienți.”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.