Închide

Cum a câștigat UTC-istul de frunte Emil Boc concursul de stat în stâlp la Costinești

IstorieTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2022 0 2181

Cunoscuta ”stațiune a tineretului”, Costinești, era rezervată în comunism tinerilor până în 35 de ani – elevi, studenți, oameni ai muncii, selectați pe baza rezultatelor la învățătură, în activitatea obștească sau în producție. Se afla în administrarea Uniunii Tineretului Comunist prin Biroul de Turism pentru Tineret, cu serii de sute de cazați pe serie, nepunând la socoteală ”blatiștii”, în număr considerabil în fiecare sezon.

Capacitatea de cazare în anii ’80 – 5.500 de persoane pe serie, plus ”blatiștii” sau cei cazați în sat.

Festivalul ”Serbările mării”, început în 1980, era instrumentat de Toni Grecu și colegii săi din Divertis și Ars Amatoria. ”Serbările mării funcționau ca o supapă prin care se descărcau tensiunile negative și supărarea asta, și ura față de regim și față de politica regimului, și față de propaganda stupidă care spăla creierul oamenilor”, a spus Grecu la emisiunea ”Amintiri despre trecut”, de la televiziunea publică, TVR. Turiști din toate stațiunile soseau pentru trei zile în Costinești.

Deschiderea acestor serbări o făcea ”zeul Neptun”, cu alai. Cunoscutul comediant Toni Grecu, atunci amfitrion, explică: ”la deschidere, când venea Neptun de pe mare, adus de bombarde, de vestale, de marinari, cu toți salvamarii din stațiune, cu perdele de fum și așa mai departe – când stăteai sus, pe terasa Turcului se chema, vedeai o plajă înțesată cu mii și mii de oameni, aveai un mic sentiment de dictator, stând acolo sus. Îl înțelegeai un pic pe Ceaușescu, de ce îi plăcea lui să organizeze manifestări populare din acelea, uriașe. Unele probe erau extraordinar de grele, erau niște maratoane stupide dar la care oamenii se prindeau excepțional. Concursurile celebre de stat în bârnă sau în par, jucat table 48 de ore, adaugă DJ-ul de atunci de la Radio Vacanța, Andrei Partoș.

Toni Grecu explică regulile: ”cel mai tare dintre toate – concursul de stat pe stâlp. Era un stâlp de doi metri și jumătate, era un scăunel îăn capul stâlpului pe care să încapi așa, cu o fesă, nu cu amândouă, să-ți fie incomod să stai. Ei, și se așezau oamenii acolo când începeau serbările, pe data de 30 august la ora 10 dimineața, și care rezista mai mult câștiga o vacanță pentru anul următor, în timpul serbărilor. Era ceva extraordinar, stăteau mai mult de două zile oamenii acolo. Aveau voie să coboare cinci minute la două ore, ca să se mai dezmorțească. La una dintre edițiile acestui concurs straniu și foarte vesel, și cu mare priză la publicul prezent, a fost chiar domnul Emil Boc, actualul primar al Clujului. Domnul Boc a câștigat – deci a fost unul dintre acei adevărați maratoniști ai statului în stâlp. El are și diplomă, semnat de zeul mărilor și oceanelor, de Neptun”.

Emil Boc a fost vicepreședinte al Consiliului Uniunii Asociațiilor Studențești al Universității ”Babeș-Bolyai” și președinte al Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România, filiala Cluj între 1987 și 1989.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu