Închide

Proiectele imobiliare și de urbanism ale Clujului, prezentate la târgul de la Munchen. Tablou din piață, în an cu turbulențe: „Nebunia” din piața construcțiilor afectează pe toată lumea, toate sectoarele”/ „Proiectele sunt mai puține sau încetinite”

ActualitateAdministrațieEconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2022 0 420

Într-un an marcat de război, criză, inflație, sincope în lanțuri de aprovizionare și în care prețurile energiei sau ale materialelor de construcție au luat-o razna, investitorii în construcții și autorități locale cu proiecte gigant se întrunesc la unul dintre cele mai mari târguri imobiliare europene. Clujul participă pentru a noua oară consecutiv la forumul Expo Real de la Munchen (ediția de 2022, din 4-6 octombrie), cu mențiunea că în 2020 evenimentul nu a avut loc din pricina pandemiei. Anul acesta, delegației regiunii Cluj i s-a alăturat și județul Bihor, respectiv Oradea, unde autoritățile locale doresc să își accelereze proiectele din sectorul logistic, industrial sau să își consolideze poziția de pol de turism și relaxare.

Echipa Clujului merge cu proiecte publice – de la infrastuctura majora de mobilitate sustenabilă, la Centrul Cultural Transilvania, parcul tehnologic Cluj Innovation Park, până la noul cartier Sopor), dar și cu proiecte dezvoltate de privați (în sectoarele logistic și industrial, rezidențial, birouri sau comercial) în dorința de a găsi parteneri sau de a dezbate posibile soluții de optimizare și reziliență în noile condiții exceptionale, tocmai pentru a accelera și implementa investițiile în momente de criză globală.

Într-un an cu un război aflat în derulare, în care s-a ajuns ca în mediul public să se vorbească foarte ușor de arme nucleare, în care predictibilitatea nu mai reprezintă o constantă, dezvoltatorii așteaptă să găsească soluții împreună cu autoritățile pentru a continua investițiile.

„Vom fi pentru a 9-a oară la Expo Real. Consolidăm tot ce înseamnă investiții majore în zona metropolitană Cluj și în regiune, pentru că deja Clujul are un impact regional prin proiectele lui, atât prin cele ale autorităților locale, cât și prin cele ale privaților. Aceștia din urmă se extind din Cluj, intră pe nivel metropolitan și chiar regional, pe Transilvania, să zicem, dacă nu chiar și național.  Și avem exemple dintre cei care participă sau au fost alături de noi în anii precedenți, companii care au început cu proiecte la Cluj. Avem capacitatea investitorului local din Cluj de a merge „outside the box”, din Cluj, în alte orașe – regional, național. Toate proiectele sunt de nivel premium. Nu sunt multe, dar sunt importante. Ne concentrăm asupra priorităților sectorului de investiți majore”, a explicat Ciprian Comșulea, senior investment consultant la Transylvania Evolution, organizatorii delegației Clujului la Expo Real 2022.

Cum merge piața construcțiilor, pe sectoare

Sunt reprezentate la târg toate sectoarele, deși, în această perioadă de turbulențe, ele evoluează diferit.

Logistica și industrialul are anumite avantaje din cauze macroeconomice, influențate și de perioada COVID, există anumite producții care se dezvoltă și în România și au nevoie de logistică și depozitare. Astfel avem un sector care înregistrează o tendință pozitivă, cu toate că prețurile din construcții sunt altele față de anii anteriori și nu le va fi ușor să-și construiască alte capacități noi de producție si de logistică. Aceasta este, de altfel, o temă majoră pe care o vom discuta la Munchen. Apoi, segmentul de office încă nu are o revenire concretă după pandemie, se încearcă optimizări, cu tot ce presupune aceasta. Rezidențialul merge, dar va fi afectat de puterea de cumpărare, de criză, de politicul care nu are o soluție macro la ora asta, nici la nivel european, nici la nivel de România. Clujul își continuă tendința pozitivă pe acest segment, însă va avea reglajele lui și corecțiile lui de staționare, poate nu de scădere, pentru că încă avem magnetismul pe care îl avem și există cerere, se construiește, dar prin proiectele acestea pe care le prezentăm la Expo Real, încercăm să consolidăm rezidențialul de calitate. Ne interesează dezvoltatorii care au un impact mai mare decât un bloc cu apartamente, cei care vin cu un mix optim de funcțiuni, vin cu zone verzi generoase, vin cu pietonal, vin cu piste de biciclete, vin cu spații mai corecte, vin cu locații mai bune. Acesta este rezidențialul de care avem nevoie ca să nu continăm să asistăm la apariția de alte elemente tip ghetou în zona metropolitană sau în oraș. Segmentul de leisure (servicii de divertisment, recreere, sport și turism – n.red) are în continuare de suferit, dar există proiecte interesante ce se bazează pe potențialul acestui sector”, detaliază Comșulea.

„Există tendințe de urbanism greșit și în metropolitan și în oraș”

Proiecte sunt și în sectorul public. „În ceea ce privește administrația publică, aceasta vine cu dorința de a-și dezvolta și amplifica parcurile, zonele verzi, zonele pietonale și de relaxare, dar și cu cea de a dezvolta proiectele de conectivitate și accesibilitate la nivel metropolitan. Este în mare prioritate centura metropolitană, în cazul căreia în următorul trimestru se va pregati licitația de proiectare și execuție, trenul metropolitan și metroul, în cazul cărora, părerea noastră este că trenul are șanse de a fi implementat rapid, cu un impact major la nivel metropolitan, de a asigura legături optime între locațiile de muncă și locațiile de rezidențial sau de petrecere a timpului liber. Parcul tehnologic Cluj Inovation Park, din Lomb, intră într-un proces de accelerare prin populare și, în sfârșit, de creștere a numărului de activități, prin dezvoltarea unui proiect de cercetare. Pe segmentul logistică și industrial, Clujul se remarcă în continuare în regiune prin parcurile Tetarom, care cauta soluții de expansiune la nivel metropolitan și regional. În același timp, rețeaua de parcuri industriale se dezvoltă prin privații ce se consolidează pe acest segment”, a explicat Comșulea.

Este primul an în care la Târg va participa arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, având în vedere că dezideratul pentru a 9-a participare este și de a promova dezvoltarea regiunilor prin strategii de urbanism coerente, prin urbanizare de calitate, prin susținea orașului pietonal și a transportului public. Alături de Daniel Pop, din delegație face parte și viceprimarul Dan Tarcea. Primaria Cluj-Napoca este susținătorul major, de 9 ani, a acestui proiect de consolidare prin internaționalizare de nivel premium a regiunii Cluj în sinergie cu mediul privat.

„Oricum există încă tendințe de urbanism greșit și în metropolitan și în oraș. De aceea, acum asta încercăm să ducem mai departe nivelul de calitate în urbanism, care încet – încet a început să își facă loc și la Cluj. Mergem cu proiecte private mature, efervescente și încercăm să încurajăm astfel de proiecte de calitate, din mai multe puncte de vedere, pe o sferă mai mare a impactului, nu doar din perspectiva profitului. Să genereze un efect urbanistic corect și un mix de funcționalitate, un oraș cu poluare mai redusă, cu eficienta energetică aplicată, cu funcțiuni accesibile, cu conectivitatea locației etc. Vorbim de proiecte de anumită mărime, de hectare, nu vorbim de un bloc izolat”, a spus și arhitectul Rareș Drăgan din echipa Transylvania Evolution.

Oradea iese în față

Inedit pentru participarea de anul acesta: delegației  Clujului i se alătură și Oradea, prin autoritățile locale dar și doi dezvoltatori imobiliari.

„Un oraș partener, nu concurent, deși așa percepe lumea. Nu este concurent, există diferențe mari între noi și ei, dacă ne uităm pe cifre și pe specific, însă nu acest lucru este important. Este important ca și ei să crească și să se consolideze pe niște strategii foarte bune. Clujul s-a dezvoltat pentru că avem un mediu privat de mare inițiativă, ce a împins în multe momente această dezvoltare. La ei, sunt foarte atenți să-și deschidă viziunea dinspre autorități, au început proiecte bune de infrastructură, logistică, producție, depozitare. Au un proiect interesant pe cargo cu aeroportul Oradea, împreună cu compania CTP, care cu siguranță va aduce un impact regional. Considerăm că ar fi benefic să intrăm într-o sinergie de strategie regională în privința anumitor funcțiuni majore.  La ei, proiectele private sunt mai la început, dar se preocupă de o ridicare a ștachetei de calitate în rezidențial sau office. Oradea își păstrează statutul de hub de turism și relaxare prin băile termale, însă și acolo au nevoie să se rafineze printr-un urbanism de calitate. Există privați din Cluj care încearcă să dezvolte proiecte și în Oradea, având în vedere atmosfera de business care s-a creat acolo”, au mai arătat reprezentanții Transylvania Evolution.

„Toată nebunia cu prețul materialelor de construcții afectează pe toată lumea, toate sectoarele”/ Proiectele sunt mai puține sau încetinite

Ediția din 2022 a Expo Real Munchen aduce mai mulți expozanți și mai mulți participanți față de 2021, însă are loc într-un an dificil pentru segmentul de profil, marcat de război, criză, creșterea prețurilor, impredictibilitate.

„Toată lumea își dorește să discute momentul de criză în care ne aflăm, atât pe energie, cât și macroeconomic, geopolitic. Fiecare sector, prin jucătorii lui majori care se întâlnesc la forum, încearcă să găsească soluții optime, în special privatul, dar în colaborare cu autoritățile publice din toate metropolele.  Toată nebunia cu prețul materialelor afectează pe toată lumea, toate sectoarele. Este complicat fluxul de aprovizionare, în condițiile în care pentru metal sau alte elemente de bază se oferă cotații valabile două sau trei ore. Proiectele sunt mai puține sau încetinite. Se gândește mult mai atent riscul la care se expun, ca privați, când ies pe piață, cu ce prețuri, dar și ce înseamnă piața finală, de la vânzător la cumpărători sau la cei care închiriază. Puterea de cumparare scade. Prudența jucătorilor din piață crește. Instituțiile financiare își modifică condițiile de finanțare. E complicat să faci business în condițiile în care prețul de vânzare sau închiriere nu a crescut, dar cel de la construcții a explodat. Toți partenerii noștri spun asta, deoarece profiturile de anul acesta și de anul trecut au fost influențate de perioada COVID și de marjele bune din ultimii doi ani, iar dacă acum se face bugetul de previziune, peste doi ani nu se ajunge la profit sau la un randament bun, în condițiile în care nu știi peste 2 luni ce prețuri ai. Prețurile de închiriere și vânzare prezintă afectări, prețul la construcții, materiale, materie primă și manoperă nu mai are o predictibilitate. Este și instabilitate în strategia guvernelor și asta se vede la nivel european, pentru că aici vorbim de dezvoltatori și investitori mari care nu mai reușesc să își facă o previziune în condiții siguranță. Iar acest sector – real estate – infuențează în cascadă o serie de alte sectoare – arhitectură, design, topografie, geologie, materiale de construcții, utilaje, instalații, mobilier, servicii multiple, totul în piramidă. Asta trebuie să înțeleagă lumea, că sectorul este un accelerator multisectorial și de aceea este nevoie de predictibilitate și politică locală coerenta”, mai arată Ciprian Comșulea.

Contabilizând reușitele celor opt ediții anterioare de participare la Expo Real Munchen, oficialii Transylvania Evolution spun că pentru Cluj, cel mai important a fost că multe dintre proiectele de calitate au fost accelerate în acest context. În urma participării, dezvoltatori importanți din oraș și-au găsit parteneriate sau inspirații și au dezvoltat proiecte de investiții în Cluj-Napoca. Multe dintre proiectele strategice ale muncipiului au fost pilotate la Munchen, odată cu deprinderea felului în care lucrează toate metropolele europene. În continuare, foarte important este ca în această perioadă de criză, proiectele strategice majore ale administrației locale (cu finanțări europene, naționale) să fie accelerate și implementate. „Toate acestea, de la centură, la cartierul Sopor, la proiectele de educație și sănătate, spitalul regional sau cel de copii, trebuie să devină o prioritate. Acest lucru se va discuta la Munchen, impactul pe care îl creează o autoritate locală activă, efervescentă și agilă odată cu implementarea proiectelor mari de infrastructură sau a unor investiții în funcțiuni majore. Dar și încrederea pe care o dă investitorului local sau internațional care vine în oraș. Dacă investești unul – două miliarde în astfel de proiecte, automat aceste miliarde se amplifică pozitiv, atât economic cât și social. În plus, urbanizările noi ca Soporul, Bulevardul Muncii, zonele periurbane, cu implicarea autorităților în colaborare cu privații, aduc un urbanism de calitate. Toate acestea trebuie accelerate”, mai spun cei de la Transylvania Evolution.

Proiectele Primăriei Cluj-Napoca – AICI

Proiectele autorităților locale din Bihor/Oradea – AICI  sau AICI.

Delegația Clujului la Expo Real înseamnă:

În cifre: delegația este formată din 20 de companii și instituții, 43 de persoane, reprezentanți la nivel executiv, proiecte private și publice cu o valoare inițială de peste 5 miliarde EUR.
Expo Real Munchen are loc între 4 și 6 octombrie. La ediția din 2022 sunt așteptați peste 1300 de expozanți și peste 25.000 de vizitatori – persoane de decizie din sectoarele de investiții. De asemenea sunt programate peste 130 de conferințe dedicate industriei de profil.
Vezi și: Clujul prezinta proiecte de investitii imobiliare private și publice de infrastructură majoră însumând peste 4 miliarde de euro la Expo Real Munchen. Dezideratul organizatorilor pentru ediția din 2021: urbanism de calitate cu suburbii și locuințe accesibile ca afară și în zona metropolitană clujeană
sursă foto: Transylvania Evolution

Nici un comentariu

Scrie un comentariu