Închide

Contracte „umflate” și termene depășite la primăria Cluj pentru firma despre care procurorii DNA spun că i-a făcut teren de tenis din bani publici președintelui CJ Brașov

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 07, 2014 2 1176

Ramb Sistem și Viacor Engineering, controlate de Răzvan Gabriel Bîgiu, cercetat alături de președintele Consiliului Județean Brașov (acuzat de luare de mită și abuz în serviciu) dețin contracte de peste 33 de milioane de lei (valoare inițială) cu primăria Cluj-Napoca, în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană. Pentru implelementarea sistemului de ticketing și pentru crearea rețelei de bike-sharing. Deși au câștigat cu prețul cel mai scăzut și cu un termen de finalizare clar, nici unul dintre cele două criterii nu a fost respectate. Contractele au fost suplimentate cu sume consistente și teremenele au luat-o razna. De vină, au motivat cele două părți, realitățile din teren, de la Cluj.
Despre Ramb Sistem, procurorii DNA, citați de gândul.info, spun că obișnuiește să facă lucrări la preț umflat, folosind materiale de construcții mai puține decât listele de cantități pentru care a câștigat o licitație publică la Consiliul Județean Brașov. Adică câștigă licitația cu un preț, face lucrări mai ieftine cu materiale mai puține decât valoarea licitată. Diferența de bani ar fi utilizat-o pentru a-i construi președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu, un teren de tenis, la el acasă.

Vezi aici cazul președintelui CJ Brașov, cercetat de DNA în stare de libertate pentru luare de mită și abuz în serviciu, alături de Gabriel Bîgiu, cel care controlează firma Ramb Sistem, dar și de un alt politician PC din Brașov.
Gabriel Bîgiu mai controlează și firma Viacor Engineering, după cum relatează presa locală. Ramb și Viacor Engineering au cîștigat prin licitație contracte cu primăria din Cluj. Două la număr, ambele în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană ale administrației locale clujene.

Viacor Engineering are un contract din 2.08.2012 pentru realizarea rețelei de stații de închiriere biciclete Florești-Cluj-Napoca-Apahida (automate de închiere biciclete, traseu de piste și 500 de biciclete) încheiat în primă fază la valaore de peste 11,9 milioane de lei, fără TVA. Termenul de contract a fost de un an de zile. Adică rețeaua trebuia să fie funcțională în august 2013. Numai că nici în prezent proiectul nu a fost finalizat. Apoi s-a avansat un nou termen, aprilie 2013. Actualdecluj.ro scria că stațiile de închiriere au fost montate în oraș dar nu pot fi interconenctate și date în folosință din cauza unor erori din caietul de sarcini. De aceea primăria a scos la licitație un acord cadru pe doi ani și 1,6 milioane de euro pentru întreținerea sistemului (contract atribuit către Regia primăriei, contestat apoi, cu dezie CNSC dată în favoare contestatarului, parte a firmelor care se ocupă de proiectul de biciclete). Vezi aici care sunt problemele.

Și cu acest contract blocat, administrația locală nu s-a oprit aici și a scos la licitație lucrări suplimentare (în cadrul proiectul de bike-sharing) estimate la peste 1,8 milioane de lei. Potrivit caietului sarcini respectiva suplimentare vizează lucrările de realizare a stațiilor de închiriere biciclete și a traseului de piste în comunele Apahida și Florești, așa cum prevede proiectul. La licitație a participat Regia primăriei (cea a domeniului public), Viacor Engineering și Ceziana Star. Deocamdată procedura este în faza de evaluare a ofertelor.

bici 2

sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficiala) – Lansarea proiectului bike-sharing în 2012

Oficialii primăriei au dat vina pe cele două administrații partenere, din comunele Florești și Apahida, apoi au motivat că trebuie schimbat proiectul și parcurși o serie de pași care necesită prelungirea termenului de finalizare al proiectului.

Viacor Engineering mai are un contract similar cu primăria din Timișoara, de 5,6 milioane de lei, tot pentru realizarea unei rețele de închiriat bicicletete care trebuia finalizat la începutul toamnei.

Cealaltă societate, Ramb Sistem în asociere cu CS Vision (deținură tot de Bîgiu, după cum a relatat presa locală) deține din 28.06.2013 contractul pentru implementarea sistemul de ticketing (automate de bilete) și modernizarea stațiilor de transport în comun din Cluj-Napoca. Valoarea acestuia este de peste 21 de milioane de lei, fără TVA, iar termenul de finalizare a fost este de un an și o lună. La fel, respectivul contract a fost câștigat cu prețul cel mai mic preț. Nici acest contract nu a fost respectat din punct de vedere al termenului. Anul acesta și acest contract a fost suplimentat. Primăria a licitat lucrări suplimentare estimate la 10648 lei, la finalul lunii iulie, contractul fiind câștigat de Ramb Sistem cu prețul de 10.246 lei.

Primarul Emil Boc, citat de presa locală, avansa ca termen pentru darea în folosință a sistemul de ticketing finalul acestui an pentru că a fost nevoie de o serie de corelări în teren.

La momentul semnării contractului, primarul Emil Boc spunea că nu știe cine este firma brașoveană Ramb, însă a menționat că, după portofoliu este o firmă serioasă. Presa scria la vremea respectivă că societatea este „abonatăla banii autorităților publice locale brașovene Brașov, ba mai mult, că apare într-un raport al Curții de Conturi în care se atesta că ar fi încasat bani nejustificat de la acestea.

„Nici eu nu am habar cine sunt firmele astea, dar din portofoliul de proiecte realizate pare că sunt serioşi”, a precizat Boc. CS Vision e o firmă de software şi a produs un sistem similar pentru Transbus Braşov. Ramb e specializată în construcţii şi a reabilitat Bastionul Postăvarilor din Braşov şi mai multe cetăţi, potrivit primăriei.

Citește aici despre legăturile între Ramb Sistem – CS Vision și Viacor Engineering.

ramb

 

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare