Închide

Clujul, Timișul și Capitala, în clasamentul construcțiilor de locuințe. Cum se compară reședințele de județ și Bucureștiul la prețuri

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 20, 2018 0 323

Cele mai multe locuințe din țară construite în primul trimestru al anului sunt la Cluj, arată datele statistice. Prețurile de aici sunt mult peste cele solicitate în celelalte orașe care conduc clasamentul cu cele mai multe apartamente construite.

În primul trimestru al acestui an, în țară au fost terminate aproape 10.300 de locuințe, ușor în creștere – cu aproape 200 – față de aceeași perioadă a anului trecut, arătau datele recent publicate al Institutului Național de Statistică. Cele mai multe locuinţe terminate sunt în Cluj – 1.592 locuinţe, Timiş (1.077), Ilfov (993) și Bucureşti (660). Capitala  e urmată de Constanţa – 563 locuințe terminate în primul trimestru, Sibiu (555), Iaşi (428), Prahova (412), Argeş (349) şi Suceava (313).  De altfel, notează INS, județul Cluj are ponderea cea mai mare din totalul locuințelor terminate în primul trimestru, 15,5%, urmat de județul Timiș, 10,5%.

Cum stăm la prețuri?

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a atins pragul de 1.500 de euro/mp, conform portalului CompariImobiliare.ro. Prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi ar fi de 1.553 de euro/mp, în vreme ce pentru cele noi se cere, în medie, 1.492 de/mp.  Aproximativ 4.400 de locuinţe ar urma să fie finalizate, în acest an, în oraş şi împrejurimi.

Cele mai căutate zone, conform portalului:

  • Mănăștur – 14%
  • Gheorgheni – 14%
  • Mărăști – 14%
  • Central – 7%
  • Zorilor – 6%
  • Grigorescu – 6%
  • Bună Ziua – 5%
  • Florești – 5%
  • Plopilor – 3%
  • Andrei Mureșanu – 2%

 

Cifrele arată că s-a depăşit chiar şi perioada de boom de dinaintea crizei economice din urmă cu 10 ani:  preţurile cerute în Cluj-Napoca au ajuns peste nivelul de dinainte de criza din 2008. Vezi mai multe detalii aici:

„Fierbe” capitala preţurilor. Imobiliare.ro: Clujul e primul oraş unde preţurile apartamentelor sunt mai mari decât în perioada de boom

 

 

Pentru comparație, să spunem și că în Timişoara, metrul pătat util ajunge, în medie,  la 1.200 de euro/mp;  pe segmente de piaţă: pentru apartamentele noi se cere 1.207 euro/mp, iar pentru cele noi -1.187 euro/mp. În acest an, planurile dezvoltatorilor imobiliari timișoreni prevăd livrarea a 1.800 de unități locative noi în Timișoara și zonele periurbane. La finele primului trimestru din 2018, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor de vânzare în Capitală a ajuns la 1.333 de euro, arată CompariImobiliare.ro. În cazul apartamentelor noi, media ajunge la 1.400 de euro. Peste 30.000 de locuinţe ar urma să fie finalizate până la finele lui 2020.

De asemenea, conform analizei de început de iulie a portalului Imobiliare.ro, preţurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca sunt cele mai mari din ţară, media depăşind 1500 euro/mp. Cu toate acestea, în vara aceasta încep să apară şi altfel de semnale. Ritmul de creştere a preţurilor a încetinit la nivel naţional, iar această tendinţă este cea mai evidentă tocmai în Cluj-Napoca, arată cea mai recentă analiză a Imobiliare.ro

Vezi și:

Veşti din „capitala preţurilor imobiliare”: s-a redus la jumătate ritmul de creştere a preţurilor

 

Citește și:

„Foame” de locuințe la Cluj: cererea a crescut cu 41% în 12 luni

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.