Închide

Veşti din „capitala preţurilor imobiliare”: s-a redus la jumătate ritmul de creştere a preţurilor

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 05, 2018 0 656

 

Preţurile cerute pe apartamentele din Cluj-Napoca sunt cele mai mari din ţară, media depăşind 1500 euro/mp. Cu toate acestea, în vara aceasta încep să apară şi altfel de semnale. Ritmul de creştere a preţurilor a încetinit la nivel naţional, iar această tendinţă este cea mai evidentă tocmai în Cluj-Napoca, arată cea mai recentă analiză a Imobiliare.ro

Evoluția pieței rezidențiale în primele șase luni din 2018 confirmă așteptările cu privire la încetinirea ritmului de creștere a prețurilor, arată reprezentanţii portalului Imobiliare.ro. După o scădere de 1,2% în luna iunie, prețul mediu solicitat se situează la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu doar 3,1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului, „un ritm de creștere considerabil mai lent decât în aceeași perioadă a anului trecut”. Spre comparație, în primul semestru din 2017, prețurile apartamentelor s-au majorat, în medie, cu 6,7% la nivel național (până la 1.120 de euro pe metru pătrat util). De remarcat că cel mai mare ritm de creștere în prima jumătate a acestui an a fost consemnat în Brașov.

Tendința de încetinire a creșterii prețurilor este, de departe, cea mai evidentă în capitala Transilvaniei, subliniază analiza Imobiliare.ro. Astfel, dacă în prima jumătate a anului trecut apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai puțin de 10%, în acest an, ritmul de creștere este la jumătate. Apartamentele din Cluj-Napoca rămân însă cele mai scumpe din țară, cu o valoare medie consemnată de 1.522 de euro pe metru pătrat util, la finalul lui iunie. Ambele segmente de piață analizate au resimțit o temperare a ritmului scumpirilor. Prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi a ajuns la 1.553 de euro pe metru pătrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru pătrat.

Şi reprezentanţii Blitz Imobiliare menţionau într-o analiză despre un posibil început de „corecții” în Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Vezi şi:

Semne de „răcorire” în piața imobiliară din Cluj-Napoca? Prețuri mai mari decât anul trecut, dar în scădere de la o lună la alta. Cresc pretențiile în Florești

 

Recent, un om de afaceri care a testat şi piaţa imobiliară avertiza că piaţa imobiliară se apropie de o nouă criză, chiar dacă nu va fi una de duritatea celei din 2008. „Partea de rezidenţiale, din analiza mea, dă semnale de oboseală şi va fi prima victimă”, spunea Ion Sturza, fost vicepreşedinte Rompetrol, investitor în mai multe afaceri în România, omul din spatele proiectului Liberty Technology Park din Cluj – un centru de afaceri dezvoltat pe fosta platformă a fabricii Libertatea. Mai multe aici:

Dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj: „Vine criza. Este deja. Va fi un „soft landing””

 

 

 

Citeşte şi:

Sunt motive de îngrijorare privind prețurile caselor și apartamentelor? Vindem, cumpărăm sau mai așteptăm puțin?

 

 

Preţurile în marile oraşe ale ţării, potrivit Imobiliare.ro

București

 

Luna trecută, pretențiile vânzătorilor de apartamente din București s-au majorat ușor, respectiv cu 0,4%, de la 1.328 la 1.333 de euro pe metru pătrat util. Asta a făcut ca valoarea indicelui Imobiliare.ro înregistrată la finalul lunii iunie să fie cu 5,9% mai ridicată decât cea consemnată începutul lui ianuarie. Această creștere este foarte apropiată de cea consemnată anul trecut, respectiv 5,4%. Prețurile din Capitală au avut, până acum, un ritm de creștere mai temperat comparativ cu alte orașe (Cluj-Napoca sau Timișoara), iar veniturile și cererea mai mari de aici sunt percepute ca fiind în măsură să mai absoarbă creșteri. Tendința de creștere din primul semestru a fost susținută mai ales de apartamentele noi, a căror valoare medie a depășit 1.400 euro/mp util la finalul lui iunie.

 

Brașov:

 

După o creștere de 2,8% consemnată de Indicele Imobiliare.ro pe parcursul lunii iunie (de la 1.048 la 1.077 de euro pe metru pătrat util), orașul de la poalele Tâmpei se situează pe primul loc în clasamentul ritmului scumpirilor în prima jumătate de an. Interesant este că, în vreme ce locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2,1% în ultima lună (până la 1.068 euro pe metru pătrat util), cele noi au consemnat un salt de peste 4.4%, atingând pragul de 1.100 euro pe metru pătrat util. Față de aceeași perioadă a anului trecut, locuințele din Brașov sunt cu 12,7% mai scumpe.

 

Constanța:

 

Apartamentele scoase la vânzare în Constanța s-au apreciat cu 0,8% în luna iunie (de la 1.147 la 1.156 de euro pe metru pătrat), valoarea prezentă fiind cu 5,6% mai ridicată decât cea înregistrată de indicele Imobiliare.ro în ianuarie. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3% în iunie  (de la 1.145 la 1.142 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au scumpit cu peste 3% (de la 1.152 la 1.192 de euro pe metru pătrat).

 

Iași:

 

În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o scădere de 0,8% în luna iunie (de la 1.015 la 1.007 euro pe metru pătrat util), ceea ce a făcut ca avansul față de începutul anului să se cifreze la 3,4% (față de nivelul de 974 de euro pe metru pătrat util valabil în ianuarie). Diferența în comparație cu anul trecut, când în primul semestru a fost consemnată o creștere de 9,6%, este considerabilă. Apartamentele vechi au atins  pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în iunie. Unitățile locative noi au consemnat o scădere de 1,9% în ultima lună, ajungând la 1.009 euro pe metru pătrat.

 

Timișoara:

 

Temperarea ritmului de creștere a prețurilor se observă și în capitala Banatului: aici, pretențiile proprietarilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 4,3% în prima parte a lui 2018 (de la 1.152 la 1.202 euro pe metru pătrat), în condițiile unei stabilizări în luna iunie. În ultima lună, apartamentele vechi din Timișoara s-au apreciat cu 0,1% (de la 1.206 la 1.207 euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 0,3% (de la 1.184 la 1.187 euro pe metru pătrat).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare