Închide

Semne de „răcorire” în piața imobiliară din Cluj-Napoca? Prețuri mai mari decât anul trecut, dar în scădere de la o lună la alta. Cresc pretențiile în Florești

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 14, 2018 0 1627

 

Prețurile de vânzare în Cluj-Napoca au înregistrat o medie de 1.364 euro/mp în luna mai, în scădere cu 19 euro/mp față de luna aprilie, arată cea mai recentă analiză a unei agenții locale. Dacă ne uităm, însă, la evoluția, față de acum un an, proprietarii cer acum, în medie, cu 71 euro/mp în plus față de aceeași lună a anului precedent. Autorii analizei vorbesc despre un posibil început de „corecții” în Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Menționăm că „indicele Blitz” reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăti, exprimată în euro/mp. Pentru calculul acestuia au fost analizate ofertele publice din  mai 2017 și mai, aprilie 2018, actualizate exclusiv din baza de date a agenției.

 

Un top al cartierelor din Cluj-Napoca, care au înregistrat cele mai mari scăderi de preț în luna mai, față de luna aprilie:

1. Zonă Centrală – o scădere cu 96 euro/mp, de la 1626 euro/mp în luna aprilie, la 1530 euro/mp în luna mai;
2. Zorilor – o scădere cu 44 euro/mp, de la 1569 euro/mp în luna aprilie, la 1525 euro/mp în luna mai;
3. Grigorescu – o scădere cu 26 euro/mp, de la 1235 euro/mp în luna aprilie, la 1209 euro/mp în luna mai;
4. Mănăștur – o scădere cu 23 euro/mp, de la 1275 euro/mp în luna aprilie, la 1252 euro/mp în luna mai;
5. Europa – o scădere cu 22 euro/mp, de la 1265 euro/mp în luna aprilie, la 1243 euro/mp în luna mai;
6. Mărăști – o scădere cu 13 euro/mp, de la 1470 euro/mp în luna aprilie, la 1457 euro/mp în luna mai;
7. Bună Ziua – o scădere cu 3 euro/mp, de la 1337 euro/mp în luna aprilie, la 1334 euro/mp în luna mai.

 

În zonele limitrofe ale Clujului, Baciu și Florești, prețurile apartamentelor de vânzare au avut o traiectorie diferită, potrivit datelor agenției. Mai exact, în Baciu s-a înregistrat o scădere a prețurilor cu 14 euro/mp, de la 1022 euro/mp la 1008 euro/mp, în timp ce Floreștiul a înregistrat o creștere a acestora cu 16 euro/mp, de la 791 euro/mp în luna aprilie, la 807 euro/mp în luna mai.

Cu prețuri tot mai prohibitive în Cluj-Napoca, o serie de cumpărători au început să se îndrepte spre vecinătăți, în Florești – o zonă nu ferită de haos imobiliar, dar cu prețuri ceva mai acceptabile. Așadar, prețurile au continuat să crească în localitatea-satelit, fiindcă ar fi crescut și cererea. “O clientelă constantă determină creșterea prețurilor. Diferența foarte mare de prețuri față de Cluj determină persoanele interesate de achiziționarea unui apartament să se orienteze spre Florești, prețul fiind aproape la jumătate. Dezvoltarea masivă a Floreștiului datorită construcțiilor noi este un alt factor pe care clienții îl au în vedere atunci când iau în calcul achiziționarea unei locuințe în Florești”, spune Mihai Boia, Senior Broker II-Team Leader în echipa Blitz din Florești.

Vezi și:

Raport imobiliar: Floreștiul, introdus în topul celor mai active „orașe” din România

 

 

Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca și din zonele limitrofe (Baciu, Florești), în luna mai comparativ cu aprilie 2018, conform indice Blitz:

 

 

Se pare că sunt tot mai puțini clienți care caută apartamente de o cameră. “Scăderea prețurilor pentru apartamentele cu o cameră se datorează și apariției blocurilor noi, unde aceste tipuri de apartamente se tranzacționează mai mult de către investitori. În ceea ce privește apartamentele cu o cameră din blocurile vechi, acestea nu sunt atractive nici pentru investitori, nici pentru persoanele care își caută o locuintă. Cei care își permit să treacă pragul de 50.000 de euro înclină să cumpere apartamente cu 2 camere pentru confort, chiar dacă în zone mai mărginașe, decât să stea într-o garsonieră. Așadar, din cauza puținilor clienți care să-și dorească achiziționarea apartamentelor cu o cameră, au scăzut și prețurile”, spune despre scăderea prețurilor pentru apartamentele cu o cameră Răzvan Indolean, Senior Broker Blitz.

Urmează o corecție?

“În urma unui prim trimestru în care s-au realizat multe achiziții și care a dus la creșterea prețurilor, a urmat o perioadă de stagnare pe piața imobiliară clujeană. Această stagnare a generat o scădere ușoară a prețurilor precum și creșterea ofertei de locuințe scoase la vânzare. Fluctuațiile care apar momentan în piața clujeană se datorează și creșterii cotației Robor la 6 și la 3 luni. Deși indicele Robor a crescut și prețurile au avut tendința de descreștere, numărul de apartamente care au fost vândute în luna mai față de lunile precedente s-a menținut, în special la achizițiile din fonduri proprii”, a menționat Răzvan Indolean, Senior Broker I – Rezidențial Vanzări.

La nivel general, această scădere consider că este începutul unei perioade de corecție a prețurilor pe piața imobiliară locală, corecție preconizată încă de la sfârșitul anului 2017”, a adăugat Bogdan Petrovai, Chief Sales Officer Cluj. „Așadar, chiar dacă în prezent continuă să se facă foarte multe tranzacții pe piața imobiliară, având în vedere că asistăm la un Robor care în ultima perioadă s-a mărit constant, s-ar putea ca trimestrele III și IV să continue cu o temperare a prețurilor sau poate chiar o scădere, așa cum preconizează și BNR”, spun cei de la Blitz.

Nu toate analizele arată același trend. Cel mai recent studiu al portalului Imobiliare,ro, realizat în funcție de ofertele intermediate de acest portal, arătau că în cel mai scump oraș din țară – Cluj-Napoca – locuințele disponibile spre vânzare s-au apreciat luna trecută cu 1,2%, ajungând la 1.523 de euro pe metru pătrat util (față de nivelul de 1.505 euro pe metru pătrat util valabil la finele lui aprilie).

Vezi și:

Apartamentele din Cluj-Napoca, tot mai scumpe. Locuințele sunt cu 200 euro/mp peste media din București

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare