Închide

Clujul și-a inventariat patrimoniul. Baza de date publică cu monumentele istorice localizate pe hartă la zi. Arhitectul șef al județului: „De pe listă un potențial extraordinar îl au zonele Turda și Gherla. Aici sunt multe monumente necunoscute publicului”

ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - oct. 07, 2020 1 1476

Toate monumentele istorice din județul Cluj au fost inventariate de echipa Băncii Mondiale care lucrează la Planul de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj. O platformă cu acestea este disponibilă pentru public începând din această săptămână. Potrivit arhitectului județului Cluj, Claudiu Salanță, monumentele sunt georeferentiate, localizate cu codul LMI, se prezintă starea lor și este disponibilă inclusiv o arhivă fotografică care cuprinde peste 27 GB de fotografii realizate cu ocazia inventarierii.

„De pe listă un potențial extraordinar îl au zonele Turda și Gherla. Aici sunt multe monumente necunoscute publicului. Sunt multe biserici aflate în proiecte de reabilitare, dar și Castrul Roman, cu adevărat interesant și necunoscut multora. Dacă municipiul Gherla va reuși să își reabilteze centrul istoric, atunci va deveni cu adevărat o experiență unică. Cea mai mare biserică armenească din Europa se află în Gherla, așa că atunci când vine vorba despre unicitate, Gherla poate constitui o experință mult mai interesantă decât municipiul Cluj-Napoca”, a semnalat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

(Catedrala monument armeano-catolică de la Gherla – 24 de imagini cu aceasta disponibile pe platforma dedicată monumentelor istorice din Cluj – https://patjcj.prforge.com/lmi)

Oricine vrea să vadă monumentele Clujului se poate informa cu privire la ele de pe o platformă publică unde toate acestea sunt inventariate. De la centre ale orașelor, la case, conace, castele, mori din comunele clujene, toate apar pe o platformă online unde publicul are acces.

Inventarul este disponibil AICI și a fost realizat în cadrul Planul de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ) Cluj de către experții Băncii Mondiale. Potrivit arhitectului șef al juțului, PATJ Cluj urmează să fie un instrument de lucru care să ajute la dezvoltarea județului și de aceea trebuie să pornească de la o bază de date solidă și actualizată. Inventarul cuprinde 651 de edificii din Cluj.

2300 de pagini a produs până acum Banca Mondială pentru Cluj, cu o echipă de 1000 de oameni în Cluj, la capitolul studii de fundamentare a Planului Județean de Amenajarea Teritoriului (PATJ) Cluj. Toate studiile sunt disponibile pe o pagină dedicată a Planului.

Ele au fost prezentate prima dată public în martie 2020, la 10 luni de când a debutat lucrul la PATJ Cluj, în comisia de urbanism a Județului. Atunci încă nu exista inventarul complet cu privire la starea de conservare a monumentelor istorice inventariate cu foto. Marius Cristea, unul dintre coordonatorii din partea Băncii Mondiale, arăta că încă nu există date cu privire la patrimoniul industrial sau cel imaterial (arhitectură tradițională, zona de peisaje, artă populară, meșteșuguri).

De asemenea, arhitectul județului spunea că județul are nevoie de dezvoltarea unor aplicații mobile la nivelul localităților, care să arate obiectivele de patrimoniu dar și locurile de cazare unde se pot degusta produse din specificul local.

„Este nevoie de o strategie privind locuirea în Zona Metropolitană, de amenajare a unui punct astronomic de observație în Județ, de dezvoltarea unei aplicații la nivelul comunelor din Cluj cu obiective de patrimoniu dar și cu locuri de cazare unde pot gusta din specificul local”, spunea în martie arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță.
Contractul între CJ Cluj și Banca Mondială pentru realizarea PATJ Cluj a fost semnat în aprilie 2019, pentru 25 de luni, la valoarea de 630.000 de euro. Banca va oferi în cadrul contractului  și asistență pentru elaborarea unui plan de acțiune detaliat pentru implementarea măsurilor propuse în PATJ, cu scopul de a asigura dezvoltarea teritorială.

Vezi și:

Problemele Clujului. Ce a inventariat Banca Mondială

 

Un comentariu

  1. MONUMENT ISTORIC
    TEMPLUL MEMORIAL AL DEPORTAȚILOR EVREI DIN CLUJ
    CJ-IV-m-B-07837
    1886-1887
    Fosta sinagogă neologă, inaugurată în anul 1887, sintetizează arhitectura de tradiție evreiască și elemente orientale, de factură maură. Devastată de studenții legionari în 1927 și bombardată în iunie 1944, a fost reconstruită în 1947 și restaurată în anul 2020.
    Arhitect: Izidor Hegner

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.