Închide

Clujul, județul cu cele mai scumpe șantiere noi în 2018

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 11, 2018 0 1233

 

Clujul este județul cu cele mai scumpe șantiere noi în 2018, depășind chiar și zona București-Ilfov, conform unei analize IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. De subliniat că județul e abia pe locul trei atunci când clasamentul este realizat în funcție de numărul de șantiere. Pe de altă parte, dacă se iau în calcul și șantierele aflate în lucru de anul trecut, în București sunt mult mai multe proiecte de anvergură.

Cu o valoare totală de aproximativ 537 milioane de lei, Clujul se plasează în poziție fruntașă în acest clasament, urmat de București-Ilfov cu o valoare totală de 358.4 milioane de lei și Brașov cu 244 milioane de lei. În ceea ce privește numărul de șantiere active, topul arată altfel: prima poziție revine zonei București-Ilfov cu 179 șantiere, urmată de Timiș – 50 șantiere și Cluj – 47 șantiere, potrivit analizei realizate cu ajutorul datelor publicate de asistenta virtuală de vânzare la șantiere Victa.

Victor Ignat, project manager al companiei, a punctat pentru Actualdecluj.ro câteva nuanțe ale cifrelor. „Chiar dacă în Cluj sunt mai puține proiecte, acestea sunt proiecte cu o valoare foarte mare atât prin prisma construcției efective, cât și a dotărilor și a finisajelor folosite. Amintesc câteva dintre ele: Record Park, magazinul Kika, Liberty Center Technological Park, Green Studium Frunzișului, Parcul logistic CTP II, sediul BT de pe Dorobanților, cele două parkinguri ale primăriei, centrul de inginerie Bosch. Sunt proiecte demarate în aceasta primă parte a anului sau care urmează să demareze în scurt timp”, menționează Ignat.

Despre proiecte noi în oraș și alte planuri:

FOTO. Bosch construieşte un nou centru de inginerie la Cluj, pe fosta platformă Flacăra

 

și

Ce se mai construiește dincolo de gară

 

 

Pe de altă parte, trebuie ținut cont de faptul că în București sunt mult mai multe proiecte de anvergură, aflate însă deja în derulare încă din 2017, care nu au fost luate în calcul în această analiză. „Dacă ar fi să luăm în calcul valoarea proiectelor aflate în execuție în Capitală – Ilfov, aceasta ar fi de aproximativ 8 ori mai mare decat cea din Cluj, Brașov sau Timiș”, precizează Victor Ignat.

 

 

 

 

 

Dintr-un total de 550 de șantiere publicate de echipa de cercetare IBC Focus cu date de execuție între 1 ianuarie 2018 – 1 mai 2018, 440 sunt construcții noi, restul fiind lucrări de renovare, reparații, modernizare, extindere sau demolare. Potrivit datelor publicate pe Victa.ro, cele mai multe investiții provin din domeniul clădirilor rezidențiale private (25% din numărul total), urmate de investițiile din domeniul industrial și de construcțiile sociale și comunitate. Această cifră este confirmată și de datele oferite de Institutul Național de Statistică, care anunță o creștere cu 9,4 puncte procentuale a autorizațiilor de construire pentru clădirile rezidențiale în perioada 01 Ianuarie – 31 Martie 2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Clujul e în top în ceea ce priveşte numărul de locuinţe construite anul trecut în România, potrivit datelor INS. În top conduc detaşat judeţele Ilfov, cu 5.548 de locuinţe construite anul trecut, şi Cluj, cu 5.844 de locuinţe.

 

Citește și:

Clujul a atras într-un an investiții în hoteluri, restaurante și spații de agrement mai mari decât Constanța

 

 

Marea criză din Construcții

În ciuda numărului însemnat de proiecte, criza forței de muncă rămâne o problemă care afectează rezultatele tuturor antreprenorilor din industria construcțiilor, subliniază consultanții care monitorizează șantierele din țară. „Deficitul însemnat de forță de muncă calificată pune în dificultate angajatorii care au primit la final de 2017 restricții și din partea Guvernului de a aduce un număr maxim de 7.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. Astfel, deși forța de muncă provenită din Asia părea a fi o soluție rapidă la nevoile pieței, având în vedere condițiile impuse, constructorii sunt nevoiți să caute în continuare soluții alternative”, spun reprezentanții IBC Focus. Situația a fost confirmată și de studiul publicat în cadrul Top 100 Antreprenori Generali. Potrivit studiului aplicat prin chestionare directe către 100 de angajatori de top, aproximativ jumătate (52%) din numărul total de antreprenori au refuzat ofertarea de noi lucrări în 2017 din cauza lipsei de personal. De asemenea, 87% din respondenți au declarat că în 2017 retenția de personal și procesul de recrutare au devenit mult mai dificile.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare