Închide

FOTO. Bosch construieşte un nou centru de inginerie la Cluj, pe fosta platformă Flacăra

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 26, 2018 0 6072

Grupul german Bosch, cu fabrică în parcul industrial de la Jucu şi birouri în Cluj-Napoca, construieşte în municipiu o clădire pentru un centru de inginerie şi cercetare. Compania deschide azi oficial şantierul pentru noua construcţie, care se ridică pe o bucată din platforma fostei fabrici Flacăra, în zona str Constanţa şi Someşului.

Bosch anunţă că planifică o investiţie de 25 milioane de euro în noul centru de cercetare şi dezvoltare, care va fi finalizată în 2019. Noua clădire va avea 17.000 mp si va fi amenajată cu subsol, parter, sase etaje şi un al şaptelea retras; aceasta va avea acces la serviciile gândite pentru întregul proiect desenat în locul fostei fabrici de textile. Compania Bosch are teren disponibil si pentru o a doua clădire, au mentionat reprezentantii companiei.

În Centrul de Inginerie deja existent în Cluj-Napoca, înființat în anul 2013, inginerii lucrează la tehnologii  din domenii precum conducerea automatizată, Internetul lucrurilor și industria conectată (Industria 4.0). Cei aproximativ 400 de angajați care lucrează deja în diferitele locații ale Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca vor fi relocați în noua clădire. „Bosch și-a extins activitățile de cercetare și dezvoltare în Romania în ultimii cinci ani, astfel că am decis să construim propria noastră clădire care să găzduiască Centrul de Inginerie în Cluj”,  a declarat Mihai Boldijar, reprezentantul Grupului Bosch în România. Menţionăm că Bosch are echipe care se ocupa de Cercetare-Dezvoltare la Cluj, în trei locaţii: în centrul de la Jucu şi în Cluj-Napoca – în clădirea The Office şi în clădirea iQuest (amenajată deja pe aceeaşi fostă platforma Flacăra). De altfel, din actualele birouri Bosch din această clădire ai vedere spre şantierul viitorului centru.

Reprezentantii Bosch spun că sunt în căutare de oameni noi pentru angajare, dar nu avansează cifre. „Depinde de piaţă. Nu contează doar numărul, ci şi calitatea. Ritmul de creştere depinde de posibilitatea de a găsi angajaţi, pentru că proiecte pentru centrul de la Cluj cu siguranţă sunt. Dacă găsim mâine 200 de oameni..”, spune Dennis Raabe, directorul centrului de inginerie de la Cluj-Napoca. Centrul de la Cluj va fi „unul dintre cele mai importante avanposturi tehnologice din Europa Centrală şi de Sud-Est pentru grup”, spune Mihai Boldijar.

O mare parte din munca echipelor de la Cluj se concentrează pe proiecte ce ţin de viitorul maşinilor autonome. În parteneriat cu alte echipe sau independent, specialiştii de la Cluj lucrează la proiecte care ţin de elemente de siguranţă ale autovehiculelor, frânarea de urgenţă sau parcare. În prima jumătate a următorului deceniu am putea avea robotaxiuri pe străzi în oraşe, în zone delimitate, cred experţii care lucrează la tehnologiile pentru maşini autonome.

 

 

 

Cum rămâne cu planurile pentru maşini autonome, în contextul recentului accidentul din Arizona, unde o maşină autonomă a Uber a accidentat mortal o femeie? Reprezentanţii Bosch spun că mai e mult de lucru până când să „elibereze” astfel de maşini în trafic, iar asta nu se va întâmpla „până nu putem spune că sunt sigure, că putem să garantăm pentru ele”, potrivit lui Raabe. „În acest domeniu nu poţi să te grăbeşti să fii primul”, adaugă şi Boldijar.

Deocamdată, prin birourile Bosch poţi găsi teste cu mini-maşini autonome, la care lucrează studenţi, pregătind un concurs:

Niciunul dintre liderii de echipe care vorbesc despre programele companiei nu uită să menţioneze cât contează pe colaborarea cu universităţile. De altfel, Bosch a lansat în 2017 un program de masterat în domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerinţele actuale ale pieţei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, împreună cu fabrica Bosch de componente electronice auto din Jucu, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Grupul german a lansat şi proiectul Școala Duală, ce susţine pregătirea practică a elevilor în cadrul fabricilor Bosch din Cluj și Blaj, dar și cursuri de conducere autonomă, organizate în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

Deşi spun că oraşul şi judeţul sunt „case” bune pentru dezvoltarea investiţiilor, cei de la Bosch văd şi minusuruile. „Noi vrem să contribuim la succesul Clujului, dar și ceilalţi actori trebuie să își facă temele. E o chestiune de colaborare. Pentru ca un loc să fie atractiv, sunt importante şi infrastructura, şi felul în care e administrat oraşul, nu doar ce oferă angajatorii. Oraşul creşte. Aeroportul trebuie să se dezvolte; dacă mergi la 6:00 dimineața acolo, e extrem de aglomerat. Problema locurilor de parcare e o altă mare temă. Este o competiție globală, iar investitorii nu au nicio problemă să își mute sediile în Budapesta sau în Stuttgart”, spun cei din conducerea Bosch.

Câteva imagini cu pregătirea şantierului pentru noul centru de la Cluj:

 

Vechea fabrică Flacăra, reconvertită în clădire de birouri, unde acum au sedii iQuest şi Bosch:

 

FOTO. Cum arată noua „Flacăra”. Fosta fabrică de textile a fost transformată în clădire de birouri pentru IT-iști

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.