Închide

Reputat compozitor clujean își pune opera în vânzare cu 1 milion de euro. În 3 ani nu interesează pe nimeni. „Am avut o listă de circa o sută de milionari. Nu mi-a răspuns unul înapoi”

CulturăTop News by Actual de Cluj - mart. 26, 2018 0 890

Un prodigios muzicolog și compozitor clujean și-a pus toată opera în vânzare, cu un milion de euro, și spune că a contactat cel puțin o sută de milionari, dar până la ora aceasta, în trei ani, nimeni nu s-a arătat interesat.

„Am oferit toată creația mea muzicală și poetică, cu un milion de euro, să devină autorul ei, cu toate drepturile, și eu să rămân fără nimic”, spune el. „Dar în primul rând eu nu cred că această ofertă a ajuns la urechile vreunui milionar. Toate ofertele pe care le-am făcut, pe care le trimiteam, sunt sigur că ajungeau pe mâna vreunui funcționar, și nici nu ajungea la ei, nici vorbă”. El spune că a trimis această ofertă „în toată țara, și pe Facebook. Am avut o listă de circa o sută de milionari. Nu mi-a răspuns unul înapoi”. Motivul scoaterii la vânzare – „în primul rând acest lucru: cine o cumpără are atâția bani ca să o poată pune în scenă. Instituțiile muzicale nu au bani și se feresc de muzica românească, spun că nu e valoroasă”.

„Eu am fost considerat nebun de toată lumea, e prima dată când în istoria artei se întâmplă acest lucru. Toți mi-au spus că nu cumpără nimeni. Dar un nebun trebuie să fie, dar n-a ajuns (oferta-n.red.) la nebunul ăsta. Credeți că mă interesează cine o cumpără? Dacă o cumpără o pune în mișcare. eu nu am bani ca să fac asta. Toată muzica mea zace”.

Compozitorul și muzicologul Constantin Rîpă s-a născut în Galați, în 1 august 1938. A absolvit Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde și-a obținut titlul de doctor în muzicologie în 1982, cu Sigismund Toduță ca mentor. A publicat 12 studii de muzicologie la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. A compus 45 de lucrări pentru cor și 28 de lucrări pentru cor de copii, patru cicluri de lieduri, 30 de lucrări pentru muzica de cameră instrumentală și 16 compoziții pentru muzica simfonică.

Citește și:

Cu partiturile compuse și cărțile scrise pe masă, muzicianul Constantin Rîpă anunță că își vinde opera cu drepturi de autor cu tot

Nici un comentariu

Scrie un comentariu