Închide

FOTO. Cum arată noua „Flacăra”. Fosta fabrică de textile a fost transformată în clădire de birouri pentru IT-iști

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 31, 2017 0 8604

Fosta fabrică de textile Flacăra e, oficial, în istorie – bătrână clădire portocalie a fost transformată, i s-a adăugat un etaj și a devenit „casă” pentru o mai profitabilă acum industrie a Clujului: IT-ul. Compania iQuest, care avea trei sedii în oraș s-a mutat în clădirea în care mai au birouri și nemții de la Bosch. În jur se pregătește continuarea proiectului imobiliar demarat.

În 2008 (încă în boom imobiliar), terenul de 18.000 mp al fostei fabrici se tranzacționase pentru aproape 1.000 de euro/mp, potrivit informaţiilor de la vremea respectivă. Societatea Flacăra se divizase, utilajele au fost preluate de producătorul de lenjerie Jolidon, iar activele imobiliare vândute unei companii străine. LBBW Immobilien, divizia imobiliară a unui grup financiar german, cumpărătorul, a ajuns la faza în care a obținut avize şi chiar autorizaţii de construire pentru o parte dintre imobilele dorite de investitori. Mai precis, nemții de la LBBW trasaseră în 2008-2009 planuri pentru un ansamblu cu funcțiuni mixte și clădiri care ajungeau, în proiect, la 20 de etaje. Criza imobiliară a suspendat planurile și, o vreme, fabrica a ajuns să găzduiască o serie de chiriași care și-au amenajat aici diverse ateliere –  în perioada de provizorat, în fabrica întunecoasă se instalaseră temporar, pe chirii mici, meșteri și artiști.

Despre această etapă, citește și:

REPORTAJ (FOTO/VIDEO) Cum a supraviețuit în criza imobiliară fosta fabrică Flacăra: ruina trăiește cu artiști și meșteri în chirie

 

În 2014, fosta platformă industrială și-a reluat traseul imobiliar – doi dintre asociații din cadrul iQuest, Cornelius Brody și Octav Chicinaș au preluat terenul de aproape 2 ha, iar biroul de proiectare Dico și Țigănaș a fost desemnat să regândească zona. Primul pas al proiectului imobiliar viza reabilitarea, reconversia și etajarea clădirii vechii fabrici și transformarea sa în imobil de birouri și servicii. Urmează construirea de noi clădiri, pe același teren.

Deocamdată, programatorii de la iQuest au devenit chiriașii investitorilor imobiliari de la iQuest. În aceeași clădire s-a mai instalat și Bosch și o altă companie de IT urmează să preia spații la parter. „Mutarea în această clădire de 4 etaje, din care iQuest ocupă momentan 2, a fost un pas strategic pentru companie, care să permită o expansiune în următorii ani fără schimbarea locaţiei”, spun reprezentanții companiei. În noua clădire s-au instalat deocamdată cei 350 de specialiști ai centrului din Cluj-Napoca. De menționat că pentru acest an iQuest estimează o cifră de afaceri de 32 milioane de euro, în creștere cu 8% față de anul trecut. Pentru 2018, se estimează venituri de peste 35 milioane de euro, iar creșterea companiei înseamnă și extinderea echipei. 

Vezi şi

Din piața IT: companie cu sediu la Cluj a angajat aproape 100 de oameni în acest an în România. “Competiția pentru angajați e foarte dură”

 

„Aveam trei birouri în oraș înainte de această mutare. În afară de faptul că a aduna oamenii în același loc înseamnă o comunicare mult mai bună, faptul că avem acum un singur sediu ne ușurează și extinderea viitoare. Dacă ai trei locații, e mult mai dificil”, a spus despre mutare Jürgen Samuel, CEO iQuest Group.

Clădirea are aproximativ 1800 mp pe etaj, iar fiecare nivel permite acomodarea a 200 de persoane. „Etajul superior și atriumul sunt noi, însă structura fostei fabrici s-a păstrat. Asta a permis crearea de spații de birouri cu o înălțime generoasă pe fiecare etaj și amenajarea de zone de relaxare mai inedite”, a menționat Georgiana Iancu, manager de comunicare al companiei, care a precizat că de amenajări e responsabilă echipa de la Atelier Mass. Piațeta care încă nu a fost amenajată în cadrul ansamblului, dar e parte din proiect ar urma să fie una cu acces public.

 

„Flacăra” nouă

Vecinătăți

 

 

Fosta Flacăra, de afară:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Și interiorul noului sediu iQuest, cu atrium și birouri pentru programatori, cu spații pentru conferințe și socializare:

 

 

 

 

 

 

 

„Urme” de spațiu industrial


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Transformarea fostelor platforme industriale în proiecte imobiliare nu mai e de mult o noutate la Cluj. Multe dintre fostele fabrici s-au transformat în anii recenți în clădiri de birouri, iar IT-ul e principalul furnizor de chiriași: fabrica de mobilă Libertatea a devenit centrul Liberty Technology Park, fosta fabrică de dulciuri Feleacul s-a transformat în Cluj Business Center (proiectul imobiliar e încă în desfășurare și are și o componentă rezidențială), fosta fabrică Tricotaje Someșul a fost demolată pentru a face loc celui mai mare complex de birouri din Cluj – The Office.

Vezi și:

Au luat o fabrică de mobilă și au transformat-o în centru de birouri. Care sunt cifrele “Libertății” la trei ani de la inaugurare

și

A fost finalizat cel mai mare complex de birouri din Cluj

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare