Închide

A fost finalizat cel mai mare complex de birouri din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 11, 2017 0 2529

La aproximativ cinci ani de la începerea lucrărilor, complexul de birouri de 60.000 mp ridicat în locul fostei fabrici Tricotaje Someşul din Cluj-Napoca e finalizat. Este vorba de un ansamblu construit în trei etape, dezvoltat de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), în parteneriat cu antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor.

Cea de-a III-a etapă a lucrărilor de construcție a fost inițiată în primăvara anului 2016, suprafaţa de 18.500 mp inchiriabili aferentă acestei faze fiind finalizată în 15 luni. Întregul proiect de la Bulevardul 21 Decembrie 1989 are o suprafață închiriabilă totală de 59.000 mp, cu spaţii de birouri, dar şi servicii (restaurant, farmacie, bancă). Complexul are o capacitate de peste 5.000 de angajați, iar printre companiile instalate aici se numără chiriaşi precum National Instruments, Yonder, 3Pillar Global, HP, Leoni, Betfair, Lohika Systems, Yardi, COS, Deloitte, Ernst&Young, Wolters Kluwer, TUI Travel, Bombardier, Bosch, MOL. Proiectul a obținut certificarea de clădire verde, BREEAM Excellent. „The Office a devenit un landmark atât pentru orașul Cluj-Napoca, cât și pentru cei doi parteneri dezvoltatori, având o însemnătate aparte în portofoliul nostru”, susţine Ovidiu Şandor, co-dezvoltator al proiectului.

Istoria imobiliară a terenului de aproximativ 2 ha de la Tricotaje Someşul nu începe cu The Office. Fostul proprietar, Atrium Centers, avea un proiect mixt (mall, hotel, birouri) pe care nu l-a mai dus însă în şantier, dar a demolat fosta fabrică în cinci luni, în 2008. Deşi membri ai Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice au avertizat asupra valorii fostei fabrici de tricotaje, anterior de tutun, ea nu a ajuns niciodată pe lista imobilelor clasificate ca monumente istorice şi protejate, fiind demolată fără probleme. Între două tranzacţii, terenul a fost invadat de vegetaţie. Din 2012, fondul de investiţii NEPI şi Ovidiu Şandor au preluat terenul şi au demarat proiectul de birouri câteva luni mai târziu. Acesta a fost livrat pe piaţă în trei etape, a treia şi ultima fiind finalizată recent.

Cine sunt dezvoltatorii

Ovidiu Şandor este un antreprenor din Timişoara, fondator și CEO al firmei dezvoltări imobiliare Mulberry Development, cunoscută la nivel naţional în special pentru dezvoltarea proiectelor City Business Centre Timişoara şi The Office Cluj Napoca. De asemenea, în 2016, Ovidiu Şandor a lansat proiectul ISHO, un proiect imobiliar mixt, în curs de dezvoltare în Timișoara, compus din 1.200 de apartamente, 50.000 mp de birouri de nouă generație și un mix de servicii. New Europe Propery Investments este unul dintre cele mai dinamice grupuri de investiții imobiliare din regiunea Europei Centrale si de Est, listat la Bursa de Valori Bucuresti si la bursa de valori de la Johannesburg. NEPI achizitionează, dezvolta si gestioneaza centrele comerciale dominante din pietele europene emergente. Grupul a construit un portofoliu exceptional de proiecte imobiliare de retail si birouri în România și în alte cinci țări din regiune. Din portofoliul NEPI fac parte Mega Mall, Mall Promenada, Vulcan Value Center, CityPark, Shopping City Timișoara, Ploiești Shopping City, deva Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu, Severin Shopping Center şi alte centre comerciale în întreaga ţară, dar şi în Serbia şi Slovacia. NEPI mai deţine şi clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din Bucureşti, City Business Centre din Timişoara şi The Office din Cluj.

Cum s-au înmulţit birourile în Cluj-Napoca

În ultimii ani disponibilitatea spațiilor în clădirile de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat o creștere semnificativă. Dacă în perioada 2006 – 2007 suprafața totală a spațiilor dedicate segmentului de clădiri office era de circa 15.000 de mp, în intervalul 2015 – 2016 aceasta a ajuns până la 560.000 mp, arată o analiză realizată de platforma imobiliară Wizmo.ro, alături de RE/MAX Grup de Lux, una dintre francizele RE/MAX România. Forța de muncă ieftină, în comparație cu alte orașe din vestul Europei sau Statele Unite ale Americii, precum și calificarea înaltă de care dispune Cluj-Napoca pe acest segment au determinat tot mai multe companii din domeniul IT să-și îndrepte atenția către acest oraș, spun specialiştii imobiliari. Ținta principală a companiilor din această industrie sunt clădirile de clasa A, cu suprafețe mari pe nivel și posibilități de compartimentare relativ facile.

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu