Închide

Din piața IT: companie cu sediu la Cluj a angajat aproape 100 de oameni în acest an în România. „Competiția pentru angajați e foarte dură”

Economie by Kristina Reştea - oct. 31, 2017 0 964

Creșterile din IT continuă în anii următori. Cel puțin cu aceste estimări își fac calculele de afaceri jucătorii din industria de software. IQuest, una dintre marile companii cu sediu în Cluj, anunță că va avea în acest an afaceri de 32 de milioane de euro și plănuiește să ajungă în anii următori la 50 de milioane. În acest an, firma a angajat în jur de 100 de persoane în cele 5 sedii din România și câțiva în centrul din Varșovia, dar cei din conducere admit că devine tot mai complicat: piața forței de muncă în IT e dură, iar extinderea multora dintre companiile din piața locală se traduce în „bătaiepe cei mai buni oameni.

Cu sediul central în Germania, iQuest are echipe locale în Polonia, Elveția, România și SUA, în prezent numărând aproximativ 650 de angajați. În România, compania are birouri în Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Craiova şi Bucureşti. Costurile cu forța de muncă sunt în creștere, dar încă e mai ieftin să faci afaceri în România, în comparație cu Europa de Vest. “Am angajat anul acesta aproape 100 de oameni, dintre care cam jumătate la Cluj. Este adevărat că au și plecat oameni. Competiția pentru angajați e foarte dură și nu mai e vorba doar despre salarii. Fluctuația pe piața IT în România e de 28%, din datele pe care le avem. Adică e mare. Noi nu ajungem chiar acolo, targetul e să fim cam la 10-15% anual. Salariile au crescut în ultimii ani, nu mai poți să mergi pe conceptul „business as usual”, e nevoie de specializare și proiecte mai complicate ca să justifici această creștere, care e undeva la 8% pe an. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care nu mai poți face outsourcing” a menționat Jürgen Samuel, CEO iQuest Group. Compania continuă recrutarea pentru mai multe poziţii şi roluri, unele mai consacrate, cum ar fi tehnologiile Java, .NET sau Android, dar și pe platforme noi, precum SAP Hybris. Compania și-a schimbat în acest an sediul în Cluj-Napoca. Noua clădire în care cei 350 de specialiști iQuest Cluj dezvoltă soluții IT pentru clienți internaţionali se află în fosta fabrică Flacăra, reconvertită în clădire de birouri. Vezi AICI detalii despre noul sediu.

Printre clienții companiei sunt nume ca Financial Times, Roche, IKEA, Bank of Ireland. Conducerea companiei anunța încă din urmă cu doi ani strategia de a reorienta tot mai mult afacerile dinspre outsourcing spre produse proprii. Anul acesta, compania a vândut primele licențe pentru propriul produs software, Workibo, o soluţie de eficientizare a spaţiului de lucru şi creştere a productivităţii angajaţiilor. Planurile pentru 2018 includ continuarea dezvoltării pe cele trei verticale de business: soluții IT end to end, servicii de integrare și produse software proprii, oferite cu precădere în piaţa vest europeană. „Ne concentrăm pe domenii ca știință medicală, servicii financiare și industrie”, a menționat Andrei Doibani, general manager Software Services în cadrul grupului. 

Vezi și:

O companie de IT a crescut în 10 ani de la 20 la 600 de angajaţi şi a “mutat” la Cluj job-uri din Vest

 

Citește și:

Care e viitorul IT-ului de Cluj? Şef de companie cu 1450 de angajaţi: “Trebuie să facem proiecte grele şi complexe ca să menţinem IT-ul la Cluj. Nu să facem ceea ce se poate face şi în China”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare