Închide

O companie de IT a crescut în 10 ani de la 20 la 600 de angajaţi şi a „mutat” la Cluj job-uri din Vest

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 06, 2017 0 3291

Companiile cu activitate în IT găsesc la Cluj oameni competenți, dar și costuri accesibile. Acestea sunt, de obicei, principalele motive invocate de cei din piaţă ca să explice opţiunea de a-şi stabili sau extinde sediul din capitala Transilvaniei. Unul dintre exemple: compania Betfair, care împlinește 10 ani de activitate pe piața locală, a început cu 20 de oameni centrul de la Cluj pentru a ajunge acum la peste 600. Una dintre cele mai mari creșteri a fost punctată anul trecut, când, în interval de doar câteva luni, compania a angajat peste 100 de angajați, spun reprezentanții Betfair. Dar asta pe fondul tăierii de posturi din piețe mai dezvoltate, în favoarea României care înseamnă pentru grup reduceri mari de costuri. Reprezentanţii companiei spun că pentru luarea deciziei au cântărit considerabil şi competenţele profesionale ale angajaţilor de aici.

Betfair România Development e centrul de dezvoltare software din Cluj-Napoca al companiei de pariuri online Paddy Power Betfair. Compania care se mândrește cu un titlu de „Most Office” pentru sediul său de birouri din imobilul The Offie e de 10 ani pe piața locală. „Am început cu 20 de oameni și acum avem peste 600. Am fost un centru experimental de development al grupului, acum construim cea mai mare parte din paltforma grupului pentru brandurile Betfair și Paddy Power, suntem cel mai mare centru al grupului. Oamenii sunt motivați să lucreze aici datorită impactului pe care îl au în companie. Centrul de development s-a deschis aici datorită talentului care se găsea în Cluj, iar acesta a devenit baza dezvoltării ulterioare – am căpătat tot mai multă experiență în dezvoltarea de software, suntem transparenți, ne respectăm deadilne-urile”, spune Paula Tibre, director al centrului Betfair de la Cluj, despre felul în care clujenii au reușit să convingă grupul să se extindă aici. Din nouă produse ale companiei, șase sunt dezvoltate aici, iar centrul clujean are și echipe de operațiuni de business, de date și de securitate. „Dezvoltăm produsele noastre interne – ale Betfair și Paddy Power. Majoritatea companiilor din Cluj oferă servicii altor companii beneficiare. Avem și exclusivitate pe unele proiecte – suntem centru de excelență pentru mai multe arii. Vrem să construim pe ceea ce avem. În viitor s-ar putea să fie multe echipe care vin”, spune reprezentanta Betfair.

Ieftina piaţă a României

Dar nu doar talentul românilor, abilitățile lor tehnice și numărul de absolvenți din centrul universitar Cluj îi încurajează pe străini să instaleze centre la Cluj sau să și le extinde. Mai e un aspect: costul cu forța de muncă. Deși tot mai scumpi, suntem încă ieftini. Clujul e încă accesibil, chiar din perspectiva uneia dintre companiile care oferă cele mai mari salarii pe piaţa locală de IT. „Anul trecut, în decurs de 3-4 luni, am angajat 100, 100 și ceva de oameni”, spune Bogdan Tomșa, director financiar al companiei. Dar nu doar fiindcă românii sunt buni, ci în contextul în care s-au închis poziții în alte locații din cadrul grupului – Dublin și Londra. „Unele poziții s-au redus acolo și au crescut aici”, spun reprezentanţii Betfair. Deci România e mai ieftină, ni se confirmă. „Din perspectiva costurilor, România e mai accesibilă ca Londra sau Dublin. Ăsta a fost raționamentul inițial, dar nu e ceea ce cântărește cel mai mult într-o astfel de decizie. Contează ce am demonstrat de-a lung timpului – am arătat că putem fi de nădejde și că putem duce la bun sfârșit lucrurile. Dorința noastra este ca în momentul în care apare o decizia de business de a dezvolta în altă parte, decizia să fie pentru România”, precizează Tomșa.

Jucătorii din piață vorbesc de câțiva ani despre creșteri susținute ale salariilor din domeniu, așa că, la un moment dat, s-ar putea ca miza pe costuri mici să nu mai fie un avantaj. Cât de ieftini suntem, de fapt? „România e mai scumpă ca Bulgaria și Ucraina, dar mult mai ieftină decât alte țări din vest – e probabil la 30-40% din costurile din Marea Britanie și cam la 40-50% din costurile din Irlanda. Vorbim de costul cu angajații, biroul, serviciile. Suntem undeva la jumătate, chiar mai puțin de jumătate. Cu siguranță costul e un avantaj. Dar asta e şi o chestie la care tot IT-ul din Cluj ar trebui să aibă grijă. E important ca cei care iau decizii legate de salarii să fie echilibrați – acesta e un fenomen care se întâmpla în mod natural, dar trebuie să fie în limite acceptabile”, spune omul din IT. Vorbim de o piață unde se înregistrează creșteri anuale între 5 și 20%, în funcție de poziții.

Despre piaţă şi miza pe produse proprii şi inovare:

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

“Reţeta” de supravieţuire în piaţa locală de IT – varianta unei companii cu 1250 de angajaţi

Companie americană angajează 100 de IT-iști în România. “Nivelul absolvenților a crescut foarte mult în ultimii ani”

ZF Live. Alina Popescu, Mercer: Salariile din Cluj vor avea cea mai mare rată de creştere în următorii patru ani, de 10% pe an

Cum găseşti 100 de IT-işti în patru luni?

În contextul în care e bătaie pe oameni și pe o piață în care marile companii continuă să recruteze, se mai găsesc totuși angajați. 100 în câteva luni? „Am avut o campanie foarte agresivă de recrutare, am adus oameni din Cluj, dar și din afara Clujului, am extins canalele. Am adus și studenți, dar și angajați din alte companii. Avem o schemă internă de bonusare a angajaților care ne recomandă un coleg nou. Dacă după perioada de probă, cel recomandat e în companie, angajatul care l-a recomandat poate lua bonus între 3000 și 8000 lei net. Anul trecut am crescut mult pe sistemul acesta, unii au primit chiar 2000 de euro pentru o persoană, pentru roluri foarte serioase. Lumea a fost atrasă de chestia asta. Cei mai buni ambasadori pentru noi sunt angajații înșiși”, spune directorul financiar, care, întors de la o conferință de Resurse Umane, și-a confirmat și mai clar: în România, salariul este elementul cel mai important pentru un angajat – fie că e lucrător comercial sau IT-ist. „E foarte posibil ca multe peroane să părăsească o companie pe acest considerent financiar. Sigur, poate nu pleac ă pentru 100 de euro în plus, dar de la 500 în plus pleacă. Noi nu mizăm neaparat pe asta. Am fost surprins că suntem pe primul lor într-un top al salariilor, pentru că din sondajele noastre nu reieșea acest lucru. Ieșea că plătim bine, dar nu că am fi chiar pe primul loc în Cluj”, spune Tomşa. Acesta face referire la un clasament publicat în urmă cu câteva luni de Ziarul Financiar care include companiile din România care îşi răsplătesc cel mai bine angajaţii. Potrivit acestui clasament, Betfair ocupă locul 3 în România – cu 9160 lei salariu mediu net lunar în 2015, fiind astfel cea mai bine poziţionată companie clujeană. Pe locul 1 se află Microsoft, cu 10.793 de lei. În clasament mai apar două companii cu sediu la Cluj: Language Weaver (7022 lei/lună, locul 8) şi 3Pillar (6477 lei/lună, locul 12).

Se caută 1.500 de oameni în IT, la un târg de locuri de muncă

Bătaia pe oameni în IT, domeniul unde “la 10 postări de job-uri, doar șase sunt umplute”

Serial de previziuni în IT 2017:

Previziuni în IT 2017. “Prezentul și viitorul IT-ului clujean vor fi determinate de focusul pe calitate și nu pe cantitate”

Previziuni din IT 2017. “La nivel înalt este o presiune foarte mare pe rezultate. La nivel mic este o efervescență îmbucurătoare”

Previziuni în IT 2017. “Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare”

Previziuni în IT. “Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.