Închide

Previziuni în IT 2017. „Prezentul și viitorul IT-ului clujean vor fi determinate de focusul pe calitate și nu pe cantitate”

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - ian. 24, 2017 0 2296

A fost, cel mai probabil, domeniul-“vedetă” al economiei Clujului în 2016: s-a vorbit mult despre expansiunea companiilor din IT, despre nevoia de specialişti în IT, despre salariile din IT, despre produsele din IT, despre outsourcing şi “lohn”-ul IT, despre “body selling” şi “vânzarea de capete” din IT, despre start-up-uri din IT, despre “bula” IT, despre concurenţa cu pieţe mai ieftine şi nevoia de inovare în IT. S-au consolidat companii existente, au intrat altele noi, unele au fost cumpărate, altele au dispărut, activitatea se împarte între clustere şi festivaluri şi, chiar dacă “Orăşelul Inovării” întârzie să se contureze, piaţa locală e una încă extrem de dinamică. Ce urmează? Îi provocăm zilele acestea pe jucătorii din piaţă să ne împărtăşească previziunile, aşteptările şi planurile pentru anul în care tocmai am intrat.
Următorul manager din IT-ul de Cluj care completează lista deja începută în ceea ce priveşte tendinţele pieţei este Cătălin Ștef, Senior Vice President International Operations la 3Pillar Global România; companie americană de servicii IT, cu sediu la Cluj și operațiuni aici și la Timișoara. Piaţa locală va creşte mai departe, crede acesta. Ceea ce nu înseamnă, însă, că lucrurile vor merge în sus în virtutea inerţiei. Reorientarea în piață despre care se vorbește de ani de zile – spre inovație și produse proprii – ar trebui să devină cât de curând realitate. Fiindcă la cantitate nu putem să ne batem cu regiunile din est sau cu Asia.
„Considerăm că piața locală de IT va crește în continuare. Prezentul și viitorul IT-ului clujean vor fi determinate de focusul pe calitate și nu pe cantitate, unde nu putem concura cu piețele asiatice. Accentul pe inovație si pe activități generatoare de valoare adăugată va fi tot mai mare. Spre deosebire de anii trecuți, o serie de companii și-au consolidat poziția, sunt foarte vizibile în piață și au o creștere continuă, conturându-se în lideri. Principala provocare pentru aceste companii, din care facem și noi parte, va rămâne identificarea de noi talente care să asigure creșterea acestui sector”, consideră Ştef.
În ceea ce privește planurile companiei, conducerea 3Pillar susține că firma va continua să se extindă în centrele deja existente – Timișoara și Cluj-Napoca. „Din angajamentele ferme pe care le avem deja cu clienții noștri și din contractele noi, estimăm că nevoia de recrutare va crește și că ne vom apropia de 500 de angajați spre finalul acestui an”, spune Ștef. Asta în condiţiile în care compania are acum 370 de oameni în echipă. În următorii doi ani, grupul ar urma să se apropie de 1.000 de angajați la nivel global, conform estimărilor directorului firmei.
După multă vreme în care se vorbea despre ruptura dintre şcoală şi industrie, apar, se pare şi semne mai bune. „Este încurajatoare pentru angajatori creșterea în calitate a programelor universitare. Vedem studenți în IT din ce în ce mai bine pregătiți, care încă din primii ani de facultate studiază tehnologii la care nu aveam acces acum câțiva ani. Dacă e să ne raportăm la piața clujeană, un procent semnificativ din numărul total de talente va veni probabil și din zona cursurilor private, care se perfecționează și au tot mai mare succes”, consideră Ștef.
Despre nevoia acută de specialiști din piață vorbesc mai toți reprezentanții domeniului. Un efect negativ care urmează să îşi simţită prezenţa în piaţă, în contextul unei cereri ridicate de oameni şi a unei oferte limitate: “vom avea sigur o scădere a calităţii specialiştiilor”, anticipa Ioan Alexandru Drăgan, reprezentantul clusterului Cluj IT. Și amintea și el de demersurile care implică formare profesională și care devin tot mai necesare. “Şcolile vocaţionale şi de perfecţionare de IT  – ca Academy Plus, Şcoala Informală – for fi vedetele anului şi multe alte proiecte similare sunt aşteptate să pornească în 2017″, spune Drăgan.
Acesta este contextul în care cei de la 3Pillar spun că vor să investească în programe educaționale și în cultura organizației. „Vom continua să alocăm energie și resurse în organizarea și susținerea unor evenimente tehnice de înaltă ținută, cu participarea unor specialiști internaționali, dar și interni. Pe de altă parte, vom investi în programe noi la nivel de companie. O atenție deosebită o vom aloca înțelegerii în detaliu a întregului ciclu de realizare a unui produs, de la idee până la lansare, astfel încât să ne raportam la produsele clienților noștri așa cum am trata propriile produse. Dorim ca această abordare să devină parte integrantă din cultura companiei noastre”, susține Ștef.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.