Închide

Previziuni din IT 2017. „La nivel înalt este o presiune foarte mare pe rezultate. La nivel mic este o efervescență îmbucurătoare”

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 10, 2017 0 1382

A fost, cel mai probabil, domeniul-“vedetă” al economiei Clujului în 2016: s-a vorbit mult despre expansiunea companiilor din IT, despre nevoia de specialişti în IT, despre salariile din IT, despre produsele din IT, despre outsourcing şi “lohn”-ul IT, despre “body selling” şi “vânzarea de capete” din IT, despre start-up-uri din IT, despre “bula” IT, despre concurenţa cu pieţe mai ieftine şi nevoia de inovare în IT. S-au consolidat companii existente, au intrat altele noi, unele au fost cumpărate, altele au dispărut, activitatea se împarte între clustere şi festivaluri şi, chiar dacă “Orăşelul Inovării” întârzie să se contureze, piaţa locală e una încă extrem de dinamică. Ce urmează? Îi provocăm zilele acestea pe jucătorii din piaţă să ne împărtăşească previziunile, aşteptările şi planurile pentru anul în care tocmai am intrat.

În noul episod al „seriei”, trasează câteva direcții pentru domeniu în 2017 Dan Koblicska – operations manager la Altran în România, un grup care are venituri de aproape 2 miliarde pe an la nivel internațional și care a preluat o firmă ce avea deja prezență la Cluj, Nspyre.

Anul trecut, managerul făcea câteva precizări de nuanță despre domeniul momentului, demontând și câteva „mituri” favorite care se asociau nu de puține ori cu IT-ul de Cluj. Koblicska spunea, de pildă, că marea majoritate a companiilor de la Cluj (undeva către 80-90%) se ocupă de o zonă foarte uşoară din acest sector de outsourcing: de document handling sau data handling (gestionare de date). În plus (sau poate ar trebui să spunem „în minus”), ceea ce se întâmplă la Cluj-Napoca nu e doar outsourcing, ci e, de fapt, „body selling” – vânzare de „capete”. „„Domnul client”, zice o companie mare „câţi oameni îţi trebuie?” / „Păi dă-mi 16 oameni talentaţi” / „Poftim, ia 16 oameni!” Asta se întâmplă, dar tot acest proces se împachetează frumos. E intermediere de personal în multe cazuri”, spunea managerul.

Mai multe din radiografia IT puteți (re)citi aici:

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

Cum se întrevede noul an? Piața de tehnologie este încă pe o curbă ascendentă, consideră Dan Koblicska.

Într-o piață în care se vorbește în termeni ce pot fi ușor asociați cu un fel de wishful thinking – inovare, proprietate intelectuală, smart city, cu mult marketing și cifre mari și în care lumea așteaptă idei vizionare, nu se fac, totuși, salturi spectaculoase. „Nu ne așteptăm la schimbări mari sau modificări senzaționale, ci mai degrabă la o stabilizare. Chiar dacă aparent “body selling-ul” este dăunător, de fapt este un model de business foarte stabil și care poate răspunde mai ușor la eventualele șocuri de pe piața mondială”, arată Dan Koblicska. Dar lucrurile nu stau nicidecum pe loc: urmează fuziuni, achiziții, extinderi plus noutățile așteptate de la tânăra generație de IT-iști-posibil antreprenori. „Dinamismul acestei piețe va apărea mai ales în zonele extreme, mă refer la companiile mari, de la 500 de angajați în sus, sau la cele mici, adică așa numita piață de start-up-uri. Acest lucru se întâmplă din motive complet diferite. La nivel înalt este o presiune foarte mare pe rezultate și prin urmare fuziuni, achiziții, mutări, extinderi – astea sunt de așteptat cu o frecvență mai mare decât în anii trecuți. La nivel mic este o efervescență îmbucurătoare, alimentată de o generație de antreprenori curajosi care au și multă energie și talent, uneori cizelat în multinaționale. Sunt acei oameni care vor începe să urmărească un “Romanian Dream”. Și chiar dacă succesul e mai greu de obținut decât o zic citatele motivaționale, văd o perseverență și capacitate de muncă impresionante”, observă Koblicska.

Sursa foto: Altran

Sursa foto: Altran

 

Și la capitolul „Tendințele tehnologice” mai e de lucru. „Trebuie să fim realiști și să admitem că încă multe companii de pe piața noastră fac mententanță, ceea ce înseamnă “legacy projects” și își încasează profiturile din aceste surse sigure. Aplicațiile web sunt încă o pâine bună și o zonă în care poți să folosești și resurse cu mai puțină experiență sau cu pregătire limitată. Nu-ți mai trebuie nu știu ce talent ca să faci niște setări sau să corectezi niște date greșite sau să re-instalezi o platformă. La modă vor rămâne însă aplicațiile mobile, mai ales dacă vor aborda partea de securitate, payments, identificare, acces, control. Multe companii au departamente dedicate dezvoltării de soluții mobile și mă aștept să le extindă. Aici de asemenea e loc pentru produse proprii (investiția inițială e mică, deci și riscul scade) și chiar inovație”, subliniază Dan Koblicska.

Celelalte episoade cu previziuni și planuri:

Previziuni în IT. “România va pierde din business-ul de outsourcing în favoarea Bulgariei şi a ţărilor din Balcani, dar va câştiga la numărul de business-uri bazate pe inovare”

și

Previziuni în IT. “Vom avea firme noi care vor intra în piață. Multe firme mici vor dispărea”

și

Previziuni în IT 2017. “Dezvoltarea pieței IT din România, mai ales cea de Cluj-Napoca, nu poate avea altă direcție decât înspre inovare”

Din lumea viitorului: avioane alimentate de la Soare

În ceea ce privește planurile companiei de a cărei activitate e responsabil la Cluj Dan Koblicska, miza viitorului se concentrează în jurul energiei. „Pentru companiile mai ambițioase, cu planuri dincolo de balanța lunară, probabil că viitorul este în ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a energiilor, soluții mai fiabile și mai sigure. Prezența tehnologiei în toate aspectele vieții noastre nu mai poate fi nici contestată, nici oprită. Eventual să ne gândim cum să o încorporăm mai bine și mai natural. Îmi place să cred că și noi, Altran, ne numărăm printre acestea. Grupul nostru execută încă de acum un an strategia Ignition 2020 de cooperare și valorizare a relației pe care o are cu clienții la nivel global”, spune managerul. Filiala din România are printre ținte și pe aceea de a deveni lider de piață și în plan local. „Cred că avem șansa de a lucra în proiecte și cu experți care au o viziune fascinantă asupra viitorului, Altran fiind partener principal în proiecte cum este Solar Impulse, construcția și operarea primului avion alimentat exclusiv cu energie solară care a zburat în jurul Pământului. Nu vom neglija la Cluj întărirea relației pe care o avem cu universitățile, atât cu UBB, cât și cu UTCN și sperăm să găsim deschidere și la alte secții decât cele de informatică si automatizari-calculatoare”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.