Închide

Cum s-a născut proiectul centrului cultural, sportiv și de agrement din Florești. Specialiștii recomandă un concurs de soluții după modelul celor de la primăria Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 10, 2017 1 1500

Primarul din Florești a anunțat la finalul săptămânii trecute că intenționează să tranforme poligonul militar de 8,8 hectare preluat de administrația celei mai mari comune din România de la Ministerul Apărării într-un centru cultural, sportiv și de agrement. Aceasta fiind, potrivit primarului, tema de proiectare care va sta la baza viitorului ansamblu, temă despre care primarul spune că a rezultat după trei luni de discuții cu floreștenii. Speciliștii le-au creionat și le-au tradus într-un proiect multifuncțional care să genereze dotări pentru comuna imobiliară unde urbanismul s-a făcut ca-n codru, fără să aducă servicii și dotări oamenilor care s-au mutata aici. Cum se vede acest proiect de către specialiști și ce lipsește?

Proiectul dorit pe terenul de peste 8,8 hectare (fostul poligon militar preluat în octombrie 2016 de primăria Florești de la armată) dintre străzile Subcetate și Tăuțiului cuprinde un centru cultural (sala de spectacole cu 800 de locuri, cinematograf, săli de teatru și concerte, hotel, restaurant, spații comerciale), un centru sportiv (o sala polivalentă cu 1000 de locuri, aqupark, patinoar, bazin de înot, etc) și unul de agrement (parc de aventură și parc de paintball). Primarul a postat și o schiță cu repartizarea respectivelor centre pe respectivul teren. „Se are în vedere joncțiunea străzilor SubCetate 1 cu SubCetate 2, precum și realizarea Variantei Ocolitoare SUD, Florești – Nod de Autostradă Gilău traseu pe partea de Sud, drum prevăzut în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a ZMC Cluj și în proiecția Primăriei Florești, drum ce va face la un moment dat joncțiunea cu Drumul de Legătură Sud (cel pe deasupra Polus Metro), investiție în curs de realizare. Legat de costuri, e prematur a discuta despre așa ceva, fără Proiectul Tehnic și devizele aferente. Absolut, avem o idee și legat de acest aspect. Oricum, valoarea exactă va fi dată de oferta câștigătoare a licitației pentru proiectare și execuție. În ceea ce privește finanțarea, aceasta va fi asigurată din bugetul propriu, din fonduri guvernamentale și din fonduri ale unor instituții europene. Va fi o investiție multianuală și eu sper ca anul acesta să putem deja demara primele lucrări efective”, a mai precizat primarul despre respectivul proiect.

Tema de proiectare pentru viitorul complex multifuncțional a fost realizată în cadrul Planului Urbanistic General al comunei Florești, coordonat de fostul arhitect-șef al județului Radu Spânu, documentația în curs de finalizare.

Specialiști din administrația și din cadrul Ordinului Arhitecților au spus că proiectul pe care administrația locală din Florești și-l dorește este unul ambițios și că este cu atât mai valoros cu cât aduce dotări publice în comuna imobiliară unde s-a construit haotic, fără să se gândească sau să se ceară amenajări pentru viitorii locuitori. Caracterul său multifuncțional a rezultat, spun cei consultați, din necesitatea de a avea toate dotările necesare pentru a dimunua nevoia populației din Florești de a se deplasa în Cluj-Napoca. „Este un demers pe termen mediu. Pe parcurs este posibil să sufere modificări. În general și în mod special în Florești trebuie văzut contextul și adaptată soluția la situația reală. Terenul în cauză este înconjurat în stânga și dreapta de construcții imobiliare sau de intenții de proiecte. În partea de jos este drumul național, însă înspre pădure și pe cele două laturi avem alei pentru mașini de 5 metri. E lăudabil că se dorește să se facă, însă terenul este în pantă, trebuie privit 3D, potențialul ca să iasă ceva deosebil acolo este imens”, au spus aceștia.  Una dinte condiții ar fi ca administrația din Florești să preia modelul din Cluj-Napoca și să lanseze un concurs de soluții pentru viitoarele centre care le dorește în cadrul respectivului proiect. „Un concurs de soluții va aduce doar idei bune într-o comună în care dotările n-au fost printre preocupările administrației locale sau a dezvoltatorilor imobiliari. În Cluj-Napoca s-a deschis deja această direcția și primăria a înțeles că în acest fel se pot obține rezultate mult mai bune pentru calitatea spațiului public și pentru creșterea calității vieții oamenilor. Dacă și la Floreștiul va fi deștept să învețe din experiența Clujului, atunci poate fi pe un drum bun și corect”, au mai spus sprecialiștii. Cât despre începerea lucrărilor la respectivul complex multifuncțional, specialișrii sunt sceptici că aceste pot începe anul aceasta, având  în vedere procedurile administrative care trebuie parcurse: SF, licitație, contestație, buget, aprobare indicatori, buget, licitație proiectare, proiect, iar aprobare, autorizare, și după buget, licitație, execuție.

Arhitectul Radu Spânu a spus pentru Actualdecluj.ro că nu a recomandat primăriei să lanseze un concurs sau, etapizat, concursuri de soluții pentru mobilarea viitorului proiect potrivit temei de proiectare la care aceasta spune că și-a adus marea contribuție. „Ca elaborator al PUG Florești am discutat cu cei din primărie despre ceea ce se potrivește acolo și a rezultat această variantă. Despre cum va fi ea implementată, ține strict de cei de la primărie. Este strategia lor, mai ales că este vorba despre un proiect mare care implică costuri. Legal noi am recomandat să se respecte toate fazele – urmanism, fezabilitate, proiectatare, etc. Cu siguranță aceastea se vor realiza”, a menționat arhitectul.

Spânu a mai spus că chiar și el, dacă timpul i-ar permite, ar fi interesat să lucreze și mai departe la respectivul proiect.

Cum arată tema de proiectare pentru viitorul centru multifuncțional via primarul din Florești

Subzona 1 va cuprinde CENTRUL CULTURAL, adică:
– SALĂ SPECTACOLE POLIVALENTĂ (S+P+2E, 800 de locuri) ce include CINEMATOGRAF, SALĂ DE CONFERINȚE, DE TEATRU DRAMATIC, DE TEATRU MUZICAL, SALĂ CONCERTE
– ALEI PIETONALE
– PARCAJE
– GARAJ SUBTERAN
– PARC
– AGORA / SPAȚIU PUBLIC
– MINIHOTEL
– RESTAURANT
– SPAȚII COMERCIALE
– PAVILION CAFETARIA
– TERASE
– SUPRAFEȚE GAZONATE

Subzona 2 va cuprinde:
SALA POLIVALENTĂ (D+P+E, 1000 de locuri)
GARAJ SUBTERAN
AQUA PARK
PATINOAR
CLĂDIRE MULTIFUNCȚIONALĂ
BAZIN DE ÎNOT ACOPERIT
PISTĂ DE ROLE
AMFITEATRU ÎN AER LIBER
2 TERENURI DE BADMINTON
SPAȚII DE JOACĂ PENTRU COPII
SPAȚIU DE ACTIVITĂȚI DE GYM, FITNESS, BOULDERING ȘI PARKOUR
SPAȚIU DE ACTIVITĂȚI PENTRU SENIORI
PISTE DE AGREMENT
ALEI DE PROMENADĂ
SPAȚII VERZI

Subzona 3 cu acces pietonal subteran și auto din Varianta Ocolitoare va cuprinde
– PARCARE
– PARC DE AVENTURĂ (cu trasee pentru copii sub 8 ani, pentru copii peste 8 ani, trasee ușoare, trasee medii, trasee de forță și tehnică)
– PARC DE PAINTBALL (zonă de depozitare/închiriere echipament plus vestiare, grup sanitar, bufet, zonă de luptă de 1500 mp cu obstacole naturale și artificiale, zonă extinsă și îngrădită până la liziera pădurii)

 

Un comentariu

  1. unde ramane loc de parc? eu vad tot felul de cladiri restaurente samd. parc si terenuri de sport. atat. cinema este la polus e suficent. nu is destule sali de cinema goale facute de boc peste tot in cluj?
    ok cultura e imp …
    un

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.