Închide

Clujul a atras într-un an investiții în hoteluri, restaurante și spații de agrement mai mari decât Constanța

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 05, 2018 0 596

Clujul a atras într-un an investiții mai mari în domeniul HoReCa decât una dintre cele mai celebre destinații turistice din țară – Constanța. Cu toate acestea, numeric vorbind, județul de la malul mării depășește „Capitala Transilvaniei”.

Datele au fost publicate de consultanții de la IBC Focus, companie care monitorizează șantierele din țară, folosind modulul Market Intellingence de pe Victa.ro pentru a afla în ce județ au fost dezvoltate în ultimul an cele mai multe investiții HoReCa. Sunt incluse aici mai multe tipuri de proiecte: hoteluri și pensiuni, dar și centre spa, săli de evenimente, zone de agrement, restaurante sau localuri. La o analiză Cluj vs Constanța, datele au venit cu o surpriză.

„Chiar dacă așteptările noastre au fost să descoperim o cifră mai mare în dreptul investițiilor HoReCa din Constanța, analiza comparativă între cele două județe ne-a scos la iveală faptul că, numeric vorbind, Constanța conduce, însă în Cluj se construiesc proiecte mai scumpe”, arată reprezentanții HotelInvest, platformă dedicată domeniului turistic și dezvoltată de IBC Focus.

Mai precis, Constanța depășește Clujul cu 142 proiecte versus 111 proiecte.

 

 

Valoric vorbind, Clujul conduce cu proiecte în valoare de 900 de milioane de lei, în vreme ce în Constanța, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, valoarea proiectelor înregistrate a fost de 535 milioane de lei.

 

 

 

În ceea ce privește suprafața, Constanța conduce cu peste 670.000 de metri pătrați de suprafață construită.

În urmă cu doar câteva zile, la Cluj s-a mai deschis un hotel: unul de mari dimensiuni, pe segmentul superior de piaţă. Cu un hotel de 121 de apartamente abia inaugurat, operatorii Platinia spun că piața Clujului nu doar că suportă investiții noi în domeniu, dar chiar că unitatea va ajunge la un grad de ocupare de 55% în primul an de operare. „Piața Clujului crește cu 4-5% anual. Și nu doar turismul de afaceri aduce clienți, ci se dezvoltă tot mai mult și turismul de leisure. Evenimentele, festivalurile din oraş aduc clienţi şi pe acest segment de piaţă”, spunea Cosmin Sîndean, CEO Hotel Platinia, cu ocazia deschiderii oficiale de săptămâna trecută.

Datele statistice relevă că numărul de turiști străini e în creștere la început de an în Cluj. Astfel, potrivit Direcției Regionale de Statistică, în perioada 1.02 – 28.02.2018 unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4565 camere cu 9275 locuri. În perioada 1.01 – 28.02.2018 au fost cazaţi 71.768 turişti, din care 12.484 turişti străini (reprezentând 17,4% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017,  numărul turiştilor străini a crescut cu 11,2%. Cei mai  mulţi turişti străini provin din: Italia (2043), Germania (1677),  Ungaria (1314), Regatul Unit (910), Franţa (756). Pe de altă parte, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna februarie 2018 a fost de 25,9%, cu 1,2 puncte procentuale mai mic faţă de luna februarie 2017.

Vezi și:

Federația patronatelor din turism: prima dată după Revoluție, românii preferă destinațiile din țară pentru vacanțe, Clujul e printre cele mai căutate

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.