Închide

Ce se mai construiește dincolo de gară

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 27, 2018 0 1790

 

După faza de reconversie a clădirilor fostei fabrici de mobilă, dezvoltatorii parcului tehnologic Liberty se pregătesc acum să pornească o nouă etapă de proiect, cea care presupune construirea de clădiri noi. Spre deosebire de prima parte a ansamblului, de data aceasta clădirile vor găzdui nu doar birouri, ci și locuințe. Așa cere Planul Urbanistic General al orașului pentru zonă, iar dezvoltatorii caută acum profilul angajaților „millennials” pentru a ști ce își doresc de la oferta de locuire. Între timp, un grup de arhitecți lucrează la redesenarea unei întregi zone din nordul orașului, unde reconversia de la industrie spre servicii a început deja, pe parcele mai mari sau mai mici.

 

Pe platforma fostei fabrici de mobilă Libertatea și utilizând clădiri existente renovate, Liberty Technology Park Cluj a fost lansat în 5 decembrie 2013. A adus, în etape, o suprafață de 17.000 de mp în plus la stocul de birouri din piața locală. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza, fost premier în Republica Moldova și fost vicepreședinte Rompetrol. Investiția anunțată a fost de peste 13 milioane de euro. Fazele 1 și 2 din proiect, deja finalizate, ocupă doar o treime din terenul disponibil, aşa că acum se fac planuri pentru parcelele disponibile. „Deocamdată analizăm și lucrăm la concept. Ceea ce se știe este că vom avea și o componentă de locuire. Dar locuințele pot să vină într-o formulă mai diferită, nu trebuie să fie neaparat apartamentele în formatul clasic scoase la vânzare pe piaţă. Ca să se integreze cât mai bine cu conceptul nostru ne gândim la locuințe individuale, studiouri, apartamente de închiriat”, spune Nina Moldovan, CEO Liberty TP, având în vedere profilul celor care lucrează în clădirile deja amenajate ca birouri pe fosta platformă Libertatea. Se prea poate ca tinerii din această generaţie (pentru că foarte mulţi dintre angajaţii din IT sunt încă foarte tineri) să nu vrea încă să își cumpere, deocamdată, locuințe. „Inclusiv partea de facilități și servicii trebuie gândită să se adapteze cât mai bine cu nevoia din piață, e important să ne cunoaștem comunitatea, mai ales că avem deja aici aproape 2000 oameni (angajați la companiile care au sedii la Liberty)”, spune Moldovan. Pentru acest an, planul este să avanseze procesul de proiectare și autorizare. Se încearcă chiar și găsirea unui partener.  Omul de afaceri Ion Sturza a anunțat deja că se caută un partener pentru proiectul din Cluj.

„Proiectul va fi majoritar de birouri. Încă există cerere în piață și nu ne așteptăm să scadă în perioada următoare. 70% dintre companiile pe care la avem chiriașe sunt din IT, restul sunt servicii suport IT sau servicii gen restaurant sau clinică medicală”, menționează Moldovan.

Între timp, întreaga zonă ar putea să se pregătească de restructurare.

Dincolo de gară: Downtown de Cluj?

De mai bine de un an, un grup de arhitecți trasează o propunere pentru o zonă amplă de-a lungul căii ferate. Conceptul include clădiri cu până la 20-30 de etaje, cu locuinţe, birouri şi servicii, dar şi mari spaţii verzi, zone publice, pieţe şi piste de biciclete, aliniate de-a lungul căii ferate, folosită ca linie de metrou de suprafaţă. Un „downtown” de Cluj, realizat valorificând resursele de infrastructură ale fostei zone industriale din nord.

Actualdecluj.ro a scris despre propunerile echipei RAUM încă din toamna anului trecut:

Întrebare de la arhitecţi pentru oraşul viitorului: un „downtown” de Cluj, de-a lungul căii ferate?

 

Între timp, proiectanții au lansat public ideea, cu pagină dedicată de Facebook, propuneri și imagini.

 

Înainte și variante cu „După”:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.