Închide

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului cere sprijin public pentru a putea renaște după înfrângerea din instanță

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 11, 2018 1 1002

O săptămână rămasă, 30.000 euro de plătit. Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului cere sprijin public pentru a putea plăti banii (cheltuielile de judecată din procesul cu blocurile de pe strada Măceșului) și pentru a rămâne în viață sa lupte mai departe cu haosul imobiliar din Cluj. Cel care a prezidat asociația, acum prinvicepreședinte USR, Elek Levente spune că decizia instanțelor l-a descumpănit, dar nu l-a descurajat. ”Ba mai degrabă m-a enervat. Și voi fi și mai implicat”, a promis acesta.

 

Elek Levente a postat și un comentariu pe o rețea de socializare în care trece în revistă mai multe aspecte de pe parcursul procesului pornit acum patru ani împotriva unor blocuri cu zece etaje care s-au autorizat pe strada Măceșului în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, într-o zonă preponderent cu locuințe unifamiliale.

El pune și o fotografie cu blocurile despre care spune că ”ce vedeți în imagini nu e o abominație din Minecraft sau ceva proiect eșuat dintr-o distopie paralelă. Este un proiect imobiliar din cartierul Bună-Ziua, chiar aici în Cluj, în orașul comoară. Un proiect care încalcă cam toate normele, atât legale cât și ale bunului simț. Nu contează că pentru construcție s-a deviat cursul unui pârâu, ceea ce e ilegal. Nu contează că s-a construit pe zonă verde, zonă neconstruibila(V4,V5). Nu contează că regimul de înălțime e complet nepotrivit pentru zonă. Blocuri de 10 etaje intre case. Nu contează că nu se respectă distanța necesară față de o magistrală de gaz – ceea ce e atât periculos cât și ilegal. Nu contează ca nu există un studiu de trafic sau de impact la baza acestui proiect. Nu contează nimic atunci când interesul primează. Așa că Curtea de Apel Alba a decis că proiectul poate merge înainte în ciuda tuturor problemelor, expertizelor, în ciuda realității de la fața locului. Ba mai mult, cei care au “deranjat” dezvoltatorii imobiliari trebuie pedepsiți exemplar și descurajați. Aceasi instantă a acceptat în premieră națională cheltuieli de judecată de peste 30.000 Euro. Este o decizie fără precedent, menită parcă să facă un exemplu din APUC – Asociația Pentru Protecția Urbanistică a Clujului și să le taie elanul. De ce? Pentru că de 4 ani smecherii mânați de foamea de profit ilegal cu orice pret, corupții din administratia locală si alti „oameni de bine” nu se mai pot desfășura în voie la Cluj, din cauza APUC care le demască manevrele”, a scris Elek.

El menționează că APUC se luptă de 4 ani cu abuzurile urbanistice din Cluj și a oprit multe mizerii gândite să aducă cât mai mult profit indiferent de costurile pentru oraș, pentru clujeni. ”O mâna de oameni cu spirit civic adevărat au luptat în ultimii 4 ani pentru a proteja calitatea condițiilor de locuit din Cluj. Eu unul vreau să îi văd în continuare pe baricade, adică vreau să știu că există în continuare acest filtru care demască abuzurile din urbanism. Dacă dispare APUC dispare cel mai puternic si curajos spirit civic al Clujului din ultimii ani. Dragi prieteni, Clujul este a nostru, al tuturor celor care dorim să trăim civilizat si să ne creștem copii într-un mediu sănătos.Clujul nu este al smecherilor si cocalarilor însetați de bani până la disperare, nu este nici a coruptilor din serviciul de urbanism care au făcut averi colosale din salariu de bugetar, nici al firmelor de arhitectură care domină primăria, nici a politicienilor, foștilor milițieni sau sefi de companii de stat care construiesc abuziv si ilegal sub acoperire la Cluj. Clujul nu este nici a magistratilor incompetenti sau corupti si nici a foștilor magistrați care-si tranzactioneaza influența pe la diferitele instante judecătorești. Clujul nu este nici al celor de la DIICOT sau DNA Cluj care dorm în papucii statului. Clujul e al nostru si acum este un moment când putem si trebuie să demonstra acest fapt. Așa că pe mine decizia asta care lasă proiectul de mai sus să continue și îi pedepsește pe cei care au îndrăznit să se opună m-a descumpănit dar nu m-a descurajat. Ba mai degrabă m-a enervat. Și voi fi și mai implicat. Pentru că noi, clujenii ăștia care vrem un pic de ordine în oraș, care ne-am săturat de toate abuzurile și proiectele făcute pe pile, noi suntem singurii care putem opri abuzurile din urbanism”, a promis Elek Levente.

APUC a postat pe site-ul propriu o serie de conturi pentru cei care vor să facă donații pentru cauză.

Cel mai emblematic proces din urbanismul girat de Primăria Cluj și rezultat din vechiul Plan Urbanistic General cu centre de cartier a fost pierdut după patru ani de riveranii de pe strada Măceșului care au început lupta contra blocurilor dintre case.

Asociația care s-a născut la Cluj pe modelul Uniunii Salvați Bucureștiul pe parcursul inițierii demersurilor împotriva blocurilor cu zece etaje autorizate de Primăria Cluj pe strada Măceșului este de doi ani de zile pe linie moartă, după ce președintele acesteia Elek Levente a acceptat să reprezinte la Cluj partidul lui Nicușor Dan.

Inițial toți investitorii din Cluj care aveau probleme cu ”capra vecinului”, erau invidioși pe ceea ce au reușit rivernanii de pe strada Măceșului care, prin proteste civice, presiuni asupra Primăriei Cluj, prin asocierea ulterioară, au convins Prefectura și au reușit să suspende autorizațiile de construire a unui ansamblu cu zece etaje de pe strada Măceșului.

Ulterior toți cei cu proiecte imobiliare mai mult sau mai puțin controversate, dar și multe birouri de arhitectură s-au arătat – mai mult pe canale informale – deranjați de apariția Asociației pentru Protecția Urbanistică a (inițial străzii Măceșului) Clujului (ulterior) (APUC) menționând că aceasta are drept scop blocarea unor proiecte sau asigurarea unor cauze în instanță pentru anumite case de avocatură din Cluj.

Influența de care s-a bucurat APUC a scăzut după ce ascensiunea politică a lui Nicușor Dan și a Asociației similare pe care acesta a condus-o la București și cu care a câștigat zeci de procese împotriva urbanismului girat de Primăria Capitalei.

Uniunea Salvați Bucureștiul a dat naștere partidului Uniunea Salvați România iar partidul s-a extins în toată țara și și-a căutat un nucleu la Cluj.

Așa, președintele APUC de la Cluj a acceptat să înființeze și să conducă filiala USR de la Cluj și acum este prim vicepreședinte al USR.

DETALII:

”Casele” de pe Măceșului au pierdut în fața ”blocurilor”. Care e viitorul Asociației care a speriat urbanismul din Cluj cu blocuri între case

.

Un comentariu

  1. astia n-au rusine. Dupa ce au pierdut lamentabil in trei instante, tot se dau victime, ba mai cer si bani de la fraieri. Pentru toata hartuirea pe care au facut-o si acuzele nefondate, asociatia lui peste merita sa plateasca.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.