Închide

”Casele” de pe Măceșului au pierdut în fața ”blocurilor”. Care e viitorul Asociației care a speriat urbanismul din Cluj cu blocuri între case

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - apr. 22, 2018 0 3059

Cel mai emblematic proces din urbanismul girat de Primăria Cluj și rezultat din vechiul Plan Urbanistic General cu centre de cartier a fost pierdut după patru ani de riveranii de pe strada Măceșului care au început lupta contra blocurilor dintre case.

Asociația care s-a născut la Cluj pe modelul Uniunii Salvați Bucureștiul pe parcursul inițierii demersurilor împotriva blocurilor cu zece etaje autorizate de Primăria Cluj pe strada Măceșului este de doi ani de zile pe linie moartă, după ce președintele acesteia Elek Levente a acceptat să reprezinte la Cluj partidul lui Nicușor Dan.

Inițial toți investitorii din Cluj care aveau probleme cu ”capra vecinului”, erau invidioși pe ceea ce au reușit rivernanii de pe strada Măceșului care, prin proteste civice, presiuni asupra Primăriei Cluj, prin asocierea ulterioară, au convins Prefectura și au reușit să suspende autorizațiile de construire a unui ansamblu cu zece etaje de pe strada Măceșului.

Ulterior toți cei cu proiecte imobiliare mai mult sau mai puțin controversate, dar și multe birouri de arhitectură s-au arătat – mai mult pe canale informale – deranjați de apariția Asociației pentru Protecția Urbanistică a (inițial străzii Măceșului) Clujului (ulterior) (APUC) menționând că aceasta are drept scop blocarea unor proiecte sau asigurarea unor cauze în instanță pentru anumite case de avocatură din Cluj.

Influența de care s-a bucurat APUC a scăzut după ce ascensiunea politică a lui Nicușor Dan și a Asociației similare pe care acesta a condus-o la București și cu care a câștigat zeci de procese împotriva urbanismului girat de Primăria Capitalei.

Uniunea Salvați Bucureștiul a dat naștere partidului Uniunea Salvați România iar partidul s-a extins în toată țara și și-a căutat un nucleu la Cluj.

Așa, președintele APUC de la Cluj a acceptat să înființeze și să conducă filiala USR de la Cluj și acum este prim vicepreședinte al USR.

Cum vede Elek Levente viitorul APUC și ce spune despre lovitura primită de riverani și de asociație prin pierderea recentă a procesului, mai jos.

Curtea de Apel din Alba Iulia a respins în 18 aprilie recursul riveranilor de pe Măceșului împotriva sentinței prin care Tribunalul Maramureș a decis în favoarea dezvoltatorilor Ansamblului cu 10 etaje, Synessis Development, de pe strada Măceșului.

Dosarul a vizat anularea hotărârii Consiliului Local din 2008 prin care a fost aprobată documentația de urbanism pentru ansamblul cu demisol, parter, trei etaje până la zece etaje de pe strada Măceșului, dar și a celor cinci autorizații de construire emise în baza respectivei documentații și demolarea construcțiilor autorizate. În proces au participat inițial 41 persoane, Instituția Prefectului și apoi și APUC.

Dezvoltatorii imobiliari de la Synesis Development, reprezentați de Iordăchescu și Asociații, au strămutat procesul la Maramureș și au obținut anul trecut o primă victorie – o decizie prin care s-a respins acțiunile riveranilor, a Prefecturii și a APUC. Riveranii au fost reprezentați de Revnic, Stegăroiu și de Podaru în respectivul proces. Recursul formulat a fost și el strămutat la Curtea de Apel din Alba care s-a pronunțat în 18 aprilie și a menținut hotărârea formulată de Tribunalul Maramureș. Dezvoltatorii au obținut și cheltuieli de judecată de peste 150.000 lei în primă instanță și la recurs.

Vezi și:

Cetățenii care se apară de etajele vecine, mustrați în Biserică. Pentru că își blochează „Frații” investitori

Sursa: USR Cluj

APUC nu are în prezent alt președintele, de când Elek Levente a demisionat în favoarea poziției politice. Asociația are 21 de membri cotizanți.

”Nu putem comenta o decizie definitivă a instanței, însă există multe semne de întrebare în acest proces. În primul rând s-au făcut toate diligențele pentru ca acțiunea să nu se judece în Cluj. Apoi, instanța de fond a amânat de 6 ori pronunțarea. Experta a fost părtinitoare pentru că a colaborat cu partea adversă, dar chiar și așa expertiza a demonstrat suprapuneri pe zonele verzi ale blocurilor. Nu s-a ținut cont de niciunul dintre punctele noastre, nici la fond și probabil nici la recurs. Trebuie să așteptăm și motivarea, dar cu siguranță va fi la fel ca la fond unde s-au formulat generalități, fără a se ține cont de cele stabilite în expertiză – distanțe, suprapuneri pe zone verzi etc. Mi-ar plăcea să cred că decizia a fost luată doar de către instanță, însă am curajul să spun că nu a fost așa. Interesant cum s-a tot strămutat acest proces. Un investitor se lăuda că își va pune la bătaie toată averea ca să pierdem noi procesul. Sunt multe aspecte și poate ele vor fi rezolvate de cei competenți, DNA. Este singura cale care a rămas. Eu mi-am asumat un risc mare, însă nu am crezut că cinismul costă așa mult. Va trebui să suportăm blocurile de zece etaje lângă casele noastre. Vom vedea în privința cheltuielilor de judecată imense. Trebuie să vedem exact cum se vor suporta pentru că, pe parcurs, s-au mai retras din cei de pe lista inițială, au decedat două persoane. Alta este problema, nu cei 2000 de euro de căciulă. Este greu să fii pus să plătești pentru buna credință. Aici este problema. Că acum foarte mulți oameni care au avut curaj se vor demotiva. Acesta a fost și țelul în acest proces. Au fost multe case de arhitetctură deranjate, mulți investitori, mai ales după constituirea Asociației Măceșului, apoi APUC. S-a format un adevărat cartel împotriva noastră. Nu cred acum că Asociația acesta va muri sau va dispărea. Este adevărat că nu a mai fost activă. De când am demisionat eu nu a mai fost ales alt președinte. Eu sunt un justițiabil, m-am luptat 17 ani cu un senator important în instanțe, dar nu am crezut niciodată că nu vom găsi dreptate în acest fel. Acum trebuie să ne întâlnim, să dicutăm cu membrii, cu ceilalți oameni. Oricum eu în politică nu mi-aș dori nicio clipă un post din care să trăiesc. Voi rămâne activ în USR, dar așa ca până acum. Cu APUC, vom lua în perioada următoare o decizie”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, Elek Levente.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare