Închide

Clujul imobiliar în 2019: tranzacții de 214 milioane de euro, 85% din tranzacții se fac cu bani proprii, toate terenurile – cumpărate cu bani din buzunar

AdministrațieEconomieTop News by Mihai Prodan - iul. 06, 2019 0 483

Cea mai scumpă piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca, a tranzacționat în primele cinci luni ale anului 214 milioane de euro din vânzări și cumpărări de apartamente, arată analiza imobiliară publicată ieri de Primăria Cluj-Napoca.
Două treimi din tranzacții, 64%, au reprezentat-o apartamentele iar trei sferturi au fost efectuate de persoane fizice.

Terenurile au fost de departe cel mai puțin căutate, doar 0,5% din totalul tranzacțiilor – dar trebuie precizat că totalul tranzacțiilor a ajuns la un sfert de milion de euro și toate tranzacțiile s-au efectuat cu banii jos, fără a apela la bancă.

Ponderea caselor în totalul tranzacțiilor a ajuns și ea la doar 8%. Și în acest an, ca anul trecut și ca în ultimii ani, majoritatea tranzacțiilor efectuate de persoanele fizice s-au realizat cu banii jos, mai exact 85% din total finanțate din surse proprii, în vreme ce în cazul persoanelor juridice aproape toate cumpărările au fost finanțate de bănci, e vorba de 95%.
În primele cinci luni ale anului în Cluj-Napoca au fost vândute peste 2.500 de unități locative, dintre care aproape 1.900 de apartamente, ceea ce reprezintă trei sferturi din total și coincide cu ponderea cumpărăturilor efectuate de persoane fizice. Prețul mediu pe metrul pătrat al apartamentelor în perioada ianuarie-mai 2019 rezultat din analiza
celor 1.899 tranzacții a fost de 1.333 euro/mp – semnificativ mai mic decât pretențiile vânzătorilor. Cât privește o comparație între prețul apartamentelor cumpărate cu propriii bani față de cei împrumutați de la bancă, diferențele nu sunt mari: 1.330 euro/mp pentru apartamentele finanțate din surse proprii, respectiv 1.349 euro/mp pentru apartamentele finanțate de bănci.


În premieră în Romania, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin intermediul Direcției de Impozite și Taxe Locale, realizează la nivel general centralizarea tranzacțiilor imobiliare desfășurate în cadrul municipiului, pentru a oferi
cetățenilor și altor persoane interesate informații relevante privind piața imobiliară din Cluj-Napoca.
Tranzacțiile au ca obiect proprietăți imobiliare constând în terenuri, case (teren și construcție), apartamente sau alte tipuri de proprietăți imobiliare (care includ toate tranzacțiile persoanelor juridice, precum și tranzacțiile
persoanelor fizice cu proprietăți imobiliare auxiliare și alte tipuri de proprietăți cu destinații comerciale sau industriale).

Din cele peste 214 milioane de euro tranzacționate în primele cinci luni ale anului 2019, achizițiile de apartamente ale persoanelor fizice rămân motorul pieței imobiliare, cu 64% din total, fiind finanțate în proporție de 83% din resurse proprii. Prețul mediu pe metru pătrat al celor 1.899 de apartamente tranzacționate în 2019 este de 1.333 EUR/mp, cu 3,6% mai mare față de anul 2018, spune Adrian Vascu, reprezentantul agenției care a realizat studiul pentru Primăria Cluj-Napoca, Veridio.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.