Închide

O explicație din cea mai scumpă piață imobiliară din țară: cumpărătorii vin cu banii de acasă, creditele bancare sunt excepția. 67% din cumpărători și 80% din persoanele fizice cumpără cu „banii jos”

Economie by Mihai Prodan - iul. 06, 2019 0 4292

O explicație pentru anomalia imobiliară care este orașul Cluj-Napoca, ce a devenit de mai mulți ani cea mai scumpă piață din țară detronând Bucureștiul, vine de la raportul anual imobiliar publicat de Primăria Cluj-Napoca, singurul de gen din țară, care arată cifrele tranzacțiilor de profil înregistrate la instituție și este deci aproape de realitățile din piață, peste estimările analiștilor sau jucătorilor din imobiliare.
Raportul, întocmit de Veridio, arată că nu mai puțin de două treimi din tranzacțiile imobiliare, în Cluj-Napoca, se fac cu banii jos, fără a fi nevoie de credit. Este vorba mai exact de 67% din tranzacții finanțate cu surse proprii de bani și nu prin intermediul băncilor care, la acordarea creditelor, sunt obligate să facă și ele o evaluare a imobilului. Cifra de 67% coincide cu ponderea din volumul tranzacțiilor care a avut un cumpărător local, din județul Cluj. Să mai precizăm că din totalul tranzacțiilor imobiliare înregistrate anul trecut în Cluj-Napoca, patru cincimi, adică 80%, au fost efectuate de persoane fizice; dintre acestea, patru din cinci cumpărători – 80% – au finanțat tranzacția din surse proprii, fără a apela la credite bancare.

Anul trecut în Cluj-Napoca au fost tranzacționate aproape 8.700 imobile, cu o valoare toală de 642 milioane de euro, dintre care ponderea cea mai mare au reprezentat-o apartamentele, 64% din totalul tranzacțiilor.

Citește și:

Cine cumpără apartamente, case sau terenuri în Cluj

Topul cartierelor din Cluj în funcție de prețurile plătite de cumpărători

Care este strada cu cele mai multe tranzacții în 2018

 

 • Tags
  author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu