Închide

Topul cartierelor din Cluj în funcție de prețurile plătite de cumpărători

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 05, 2019 3 4962

O discrepanță între prețurile cerute, cele plătite efectiv și cele declarate la Taxe și Impozite a fost sesizată și demonstrată în Cluj-Napoca atât de specialiști cât și de societatea civilă. Apartamentele din Cluj sunt pe primul loc în țară la prețurile cerute de proprietari și la cele anunțate de agențiile imobiliare. Ghidul anual făcut de Primărie și de o companie privată, Veridio, vine cu un top al cartierelor din Cluj în funcție de cât au plătit efectiv cei care au cumpărat locuințe în 2018. Anul trecut, cumpărătotii au fost interesați preponderent de apartamente noi, de până în 55 de mp, pe care le-au cumpărat cu bani cash.

Față de anul 2014, în 2018 ceea ce se declară la Primărie este foarte aproape de realitate și de prețurile reale ale tranzacțiilor, spune Victor Rădoi, șeful Direcției de Taxe și Impozite Locale. Prețurile medii au crescut față de 2017 cu 8%, adică de la 1211 euro/mp la 1287 euro/mp, spune Adrian Vascu, responsabilul de Ghid. El a mai spus această creștere este explicată în primul rând de cerere, de cumpărătorii dispuși să plătească respectivele prețuri pe metru pătrat. Și asta se datorează salariile care au crescut, componentei IT din oraș cu venituri mari  dar și e faptul că studenții vor să rămână aici. Vascu mai spune că noua criză popovăduită de specialiști este un mit și că în condițiile în care apartamentele se cumpără cu banii jos și la stadiul de proiect nu se poate vorbi despre vreo influență de pe piața bancară privind schimbarea condițiilor de acordare de credite.

În 2018 s-au făcut 5911 tranzacții cu apartamente în valaoare de peste 410 milioane de euro. Cartierul Zorilor urcă pe primul loc în topul prețurilor plătite de cumpătători, 1417 euro/mp, mai scump decât centrul Clujului, unde prețul mediu de tranzacționare a fost 1413. Pe locul III este cartierul Gheorgheni, unde prețul de tranzacționare mediu a fost de 1407 euro/mp.

Cele mai multe tranzacții cu apartamente din 2018 s-au făcut în cartierul Mănăștur (la fel ca anul trecut) unde prețul mediu de tranzacționare a fost 1242 eurp/mp.

Într-un alt cartier muncitoresc al Clujului, Mărăști, vâzut de specialiști ca unul urât, fără spații publice sau parcuri, prețul de tranzacționare a fost mai mare, adică de 1381 euro/mp.

Cartierul Mărăști a fost mai scump ca Andrei Mureșanu și Bună Ziua, cartiere noi ale orașului unde prețurile medii de tranzacționare ale aprtamentelor au fost 1219 euro/mp, respectiv 1303 euro/mp.

Cel mai ieftin cartier din Cluj este Bulgaria, cu 1093 euro/mp. După el urmează Becaș cu 1102 euro/mp.

Datele apar în Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca” – 2018, realizat anual la Cluj, în premieră națională, de către o companie privată și Primăria Cluj prin Direcția de Taxe și Impozite Locale, în baza informațiilor oficiale din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate.

Cele mai multe apartamente tranzacționate în 2018 au avut suprafețe între 35 și 55 mp, iar apartamentele noi, construite după anii 2000 au avut o pondere de peste 64% din totalul tranzacțiilor.

Adrian Vascu de la compania Veridio, cel care coordonează de câțiva ani încoace acest ghid, spune că și în 2019, în primele cinci luni, ponderea tranzacțiilor cu apartamente în totalul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca este dominantă, 64%. Prețul mediu pe metru părtrat practicat în oraș în 2019 a fost de 1333 euro pe metru pătrat. 83% din valoarea tranzacțiilor cu apartamente se fac din surse proprii, iar restul cu finanțare bancară.

Prețul mediu pentru apartamente finanțate din surse proprii a fost cu 1,4% mai mic decât cele finațate prin bancă, adică 1330 eurp/mp față de 1349 euro/mp.

De altfel, Vascu a mai spus că aproximativ 67 % din totalul tranzacțiilor imobiliare din Cluj (apartamente, case, terenuri, alte proprietăți) au avut un cumpătător din județul Cluj.

Citiți și:

Care este strada cu cele mai multe tranzacții în 2018

Cine cumpără apartamente, case sau terenuri în Cluj

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.