Închide

Clujenii îl critică pe Emil Boc pentru felul în care a gestionat lucrările la podul Porțelanului, sistate din 2019

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 12, 2021 0 964

Activiști din oraș îl acuză pe primarul Emil Boc că nu a penalizat firma Diferit pentru situația șantierului podului Porțelanului din Cluj-Napoca. Lucrarea fusese contractată de Diferit pentru peste 5,7 milioane de lei și un an de zile, însă șantierul care a început în aprilie 2019 a fost sistat în toama aceluiași an din pricina unui zăcământ de sare despre care oficialii Primăriei au anunțat că a fost descoperit odată cu lucrările. În 2020, lucrarea a fost ajustată ca preț cu votul Consiliului Local, la peste 7,1 milioane lei, dar Primăria nu a stabilit exact cum se va relua șantierul. Primarul Boc a spus recent că există două soluții tehnice pentru continuarea lucrărilor și că nu s-a stabilit dacă se reface licitația pentru restul șantierului, având în vedere că s-a depășit termenul contractual cu Diferit. Anul trecut a spus că e supărat și că pe șantier e harababură generală. În 2019, alți activiști din Cluj l-au criticat pentru șantierul podului arătând că acesta aduce betonări în zona Someșului, contrare politicii asumate de instituție privind introducerea râului în viața orașului.

„Speranța o să o descâlcească tehnicienii, pentru că e încâlcită problema. Acum sunt două soluții, una propusă de un expert, alta de alt expert. Firmei i-a expirat termenul constractual și se decide dacă se reface licitația pentru ce a mai rămas de făcut acolo și un expert își dă varianta finală pe soluțiile propuse. Acele complicații au apărut odată cu implementarea proiectului”, a sintetizat Primarul Emil Boc la o emisiune de la Napoca FM situația lucrărilor la podul Porțelanului, după ce clujenii l-au întrebat ce se va întâmpla cu șantierul oprit din 2019.

Felul în care primarul spune că s-a gestionat șantierul podului Porțelanului a fost criticat de societatea civilă din Cluj. Un riveran, Bogdan Bob Răduleascu, actor și activist, a spus că ceea ce face Primăria este bătaie de joc și că din 2019, de când s-a sistat șantierul, se tot declară tot felul, fără a se lua măsuri concrete. În plus, a mai spus Rădulescu, primarul Boc și Diferit își bat joc de clujeni pe banii lor.

În vara anului trecut, oficialii Primăriei spuneau că, după ce în 2019 s-a descoperit un zăcământ de sare la o adâncime de 14 metri, proiectanții au găsit o soluție pentru a se introduce în lucrare piloți forați pentru fundarea podului.

În mai, Boc susținea că pe șantierul de acolo e o harababură generală. “Este o situație care mă supără foarte tare. Și firma, și proiectanții, și primăria. Toți cei care au lucrat acolo au făcut o harababură generală. Dacă ar fi construit metroul, probabil îl făceau mai repede decât Podul Porțelanului. Sunt extrem de supărat și de nemulțumit de modul în care unii dintre acei specialiști își bat joc de muncă, dar toate la timpul lor”, spune Boc îna primăvara anului trecut, citat de zcj.ro.

În octombrie 2019, inițiativa Someș Delivery a condamnat șantierul podului Porțelanului arătând că Primăria a ales că betoneze malurile Someșului, odată cu acest proiect, contrar politicii pe care și-a asumat-o în oraș legat de râu.

Îndiguiri, defrișări și cimentări pe malurile Someșului în urma lucrărilor publice făcute de Primărie cu firma Diferit pentru modernizarea podului Porțelanului. Adică, spun cei de la inițiativa Someș Delivery, lucrări care contravin politicilor asumate de primarul Emil Boc, de deschidere a orașului spre râu și extinderea spațiilor verzi. Aceștia critică instituția și spun că proiectul, așa cum e acum, dăunează atât ecosistemului natural al Someșului, cât și calității vieții locuitorilor din apropiere. În plus, mai spuns arhitecții din inițiativă, planșele prezentate spun una, iar realitatea diferă.

Detalii: Boc și Primăria arătați cu degetul după lucrările la un pod: betonează malul Someșului

Lucrările de reconstrucție au fost licitate și atribuite de Primărie firmei Diferit pentru peste 1,1 milioane de euro. Șantierul de reconstrucție a început în luna aprilie și a avut ca termen un an de zile. El urmează să genereze un pod nou de 62 m, lat de 10,8 metri,  cu benzi carosabile de 7,8 metri și trotuare de câte 1,2 metri pe ambele laturi, plus pistă de biciclete. Lucrările de proiectare au fost contractate prin licitație de la VCE Vienna Consulting Engineering cu peste 64.000 de lei.

Recent, Primăria din Cluj a descalificat firma Diferit de la o licitație de modernizare a zonei Kogălniceanu-Universității – Iuliu Maniu, proiect cu bani europeni, contractul fiind estimat la peste 38 de milioane lei . Nici primarul Emil Boc, nici președintele comisiei de licitație nu au oferit detalii despre motivul excluderii.

Firma Diferit a mai lucrat și două șantiere cu bani europeni la străzile din centrul Clujului – Regele Ferdinand și străzi adiacente, Piața Blaga, Napoca, străzi adiacente. Multe dintre acest artere sunt deja peticite, cum ar fi Emil Isac sau pe Regele Ferdinad se reface o porțiune din stradă, după ce oficial Primăria a lăudat finalizarea șantierelor în cele două zone din centrul Clujului.

Boc a mai amenințat firma Diferit legat de șantierul din Piața Blaga și a spus că, dacă nu va termina lucrările la timp, o va penaliza. Apoi, a lăudat-o chiar dacă nu a terminat șantierul la timp pentru calitatea lucrărilor executate. A anunțat că a aplicat și penalități, fără să spună valoarea acestora.

Vezi și: Emil Boc: „Va trebui să reluăm licitaţia pentru modernizarea străzii Mihail Kogălniceanu. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, iar oferta a fost descalificată”

Primarul Boc a inspectat șantierul din centrul Clujului într-o zi cu trafic: „așa e la români, doar când ajunge cuțitul la os se mobilizează și lucrează”

Boc vrea să facă „lista rușinii” pe site-ul Primăriei cu toți constructorii care nu respectă contractele cu Primăria. „În cărți” sunt firmele de casă ale municipalității

Cât a fost Clujul gol, nu s-a lucrat în centru, în Piața Blaga. Acum Primăria își cere scuze pentru haosul din trafic și le arată oamenilor cum va arăta zona la finalul șantierului

Firma amenințată de Boc cu penalități pentru lucrările din Piața Blaga, singurul ofertant pentru modernizarea de 38 de milioane lei pregătită de Primărie în zona Kogălniceanu

Podul Porțelanului face legătura între strada cu același nume, pe malul drept al Someșului, și străzile Nădășel și Alexandru Sahia, pe malul stâng al râului. Acesta a fost construit în 1940 și reabilitat în 1970, deservind aprovizionarea pentru fabrica de porțelan, astfel că lățimea părții carosabile este de 4 m, cu doar un singur fir de circulație. Vechiul pod, mai anunțase Primăria, urmează să fie păstrat ca pasarelă pietonală de traversare a râului Someș.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.