Închide

Boc vrea să facă „lista rușinii” pe site-ul Primăriei cu toți constructorii care nu respectă contractele cu Primăria. „În cărți” sunt firmele de casă ale municipalității

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 08, 2020 0 775

Primarul Emil Boc a anunțat public că va afișa pe un portal public de la Primărie toate firmele care ies din termen și din pricina cărora lucrările publice nu se realizează la termenul din contracte. Aceasta, la o emisiune locală în contextul în care tot mai mulți clujeni reclamă faptul că lucrările de pe un șantier din centrul Clujul, cel al proiectului de modernizare al Pieței Lucian Blaga, plus câteva străzi din zonă, nu se mai termină și pun probleme serioase riveranilor, traficului auto și pietonal, dar și școlilor din zonă – Barițiu, Colegiul Economic sau Școala Bob.

Luate în vizor de edil sunt firmele Diferit și Ceconi, ambele date ca exemplu în ultima perioadă de către Boc la emisiunile locale la care participă săptămânal. Diferit deoarece ar fi cerut prelungirea contactului din Piața Blaga (care trebuie finalizat în 30 noiembrie) și Ceconi că nu s-a achitat de lucrările la blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului, solicitând municipalității extensie de contract pe motiv de pandemie.

Atât Diferit cât și Ceconi sunt investitori imobiliari în Cluj-Napoca. Spre exemplu, patronii Diferit au construit și vor să mai construiască pe strada Coșbuc, iar Ceconi are deja în palmares trei proiecte imobiliare finalizate pe Tăietura Turcului, strada Predeal și artera Petofi Sandor. Niciuna dintre cele două societăți care lucrează de ani buni cu Primăria nu au reacționat public cu privire la declarațiile primarului Emil Boc.

La nivelul Primăriei s-a mai anunțat o listă a rușinii în ceea ce privește urbanismul din oraș, în timpul administrație Apostu, însă aceasta a rămas la nivelul de intenție.

„Clujenii trebuie să știe că nu este doar o simplă lucrare de asfaltare (în Piața Lucian Blaga – n.r.). Dincolo de pavarea cu granit, plantarea de pomi, amenajarea spațiului urban…sunt lucrări integrate care presupun mai multe rețele: canalizare, gaz, cabluri în subteran. Toți lucrează pe rând, tocmai să nu mai sape a doua zi. Sunt mai multe șantiere în șantier (…). Termenul contractual este 30 noiembrie. Firma știe că nu are nicio acceptare a prelungirii față de acest termen de finalizare a lucrărilor pe toate străzile. Strada Emil Isac este aproape gata, inclusiv asfaltul, trotuarele. S-a frezat pe strada Petru Maior și pe partea dinspre Republicii pentru ca după aceea să se ridice capacele și să se toarne asfaltul. În Piața Lucian Blaga se lucrează ritmic (…) Firma (SC Diferit SRL – n.r.) bate din pinteni că vrea prelungire, că COVID încolo, COVID încoace. Niciun COVID încolo, niciun COVID încoace, este termen contractual asumat! După care, evident, dacă nu vor finaliza, vor lua penalizări și vor primi o recomandare astfel încât să nu mai aibă ce să caute la licitații în Cluj-Napoca. Asta voi face cu toate firmele care ies din termene, le voi afișa pe un portal public de la Primărie, firme din cauza cărora nu se realizează la termen lucrările”, a anunțat primarul Emil Boc, în 8 octombrie, la o emisiune radio de la postul Napoca FM.

Primarul Boc a mai oferit un exemplu al unei alte lucrări publice care nu a fost terminată la termen din pricina unui alt constructor, blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului, șantier gestionat de Ceconi.

„Nu vor mai participa la licitații în Cluj-Napoca. Dacă vii la Cluj la licitație, trebuie să știi să-ți faci datoria. Nu ți-ai făcut-o, nu mai ai ce căuta în vecii vecilor aici! (…) Altă soluție nu am pentru a pune ordine în sistemul acesta al achizițiilor. M-am săturat în anii ăștia de câți nervi și supărări am avut din cauza firmelor care vin, câștigă licitații, după care spun că nu au cu cine lucra, intră în faliment. OK, în Cluj nu mai căutați, mergeți, căutați în altă parte. Fără mamă, fără tată, valabil pentru oricine, de la cel cu țâța-n gură pân’ la cel cu barba sură, cum se spune în popor!”, a mai spus public primarul la aceeași emisiune.

Pentru șantierul din Piața Lucian Blaga și arterele Napoca,  Petru Maior, Emil Isac, Republicii (tronson I) și strada Napoca, primarul Boc a anunțat pe Facebook termene intermediare pentru finalizarea lucrărilor. Niciunul dintre termenele estimate de Boc nu a fost respectat.

„Având în vedere termenele asumate de companiile de rețele edilitare, respectiv termenul din contractul cu SC Diferit SRL, Primăria Cluj-Napoca estimează următoarele termene integrale de finalizare a lucrărilor de modernizare din acest proiect: iunie 2020 pentru strada Republicii, tronson Napoca – Avram Iancu, septembrie 2020 pentru străzile Napoca, Petru Maior și Emil Isac și 30 noiembrie 2020 pentru Piața Lucian Blaga”, spunea în 20 mai, la debutul șantierului, primarul Emil Boc.

Vezi și: Consilierii locali, sesizați că lipsesc muncitorii de pe șantierele din centrul orașului, iar lucrările sunt departe de finalizare

La ultima ședință din mandarul trecut, în 11 septembrie, Boc era sesizat de consilierii locali din opoziție că pe șantierul din centrul Clujului nu se prea lucrează și că acei constructori nu respectă termenele asumate, oferind exemplul străzii Emil Isac, pe care spuneau atunci că nu prea au văzut niciun muncitor. Primarul i-a contrazis și a spus că ceea ce s-a anunțat până atunci au fost termene intermediare de lucrări, dar că întreaga lucrare din care face parte strada Emil Isac, are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie. Boc a recunoscut că sunt întârzieri în ceea ce privește lucrările din Piața Blaga și Republicii deoarece constructorul ar avea probleme în a-și procura granitul din China, însă a promis că va aplica sancțiuni.

Proiectul derulat de Primărie cu bani europeni în Piața Blaga și pe arterele aferente vizează creșterea spațiului pietonal, configurarea de piste de biciclete sau plantări de arbori. Și cu plantările au fost probleme. Detalii: Anul gafelor la Cluj. După scandalul copacilor plantați în mijlocul trotuarelor, dispar arborii din centru cu care Boc s-a tras în poze pe Facebook

Șantierul e gestionat de firma Diferit-Starcom care are un contract cu Primăria de peste 20,5 milioane de lei. Șantierul din Piața Blaga a început abia la finalul lunii mai iar pe perioada stării de urgență, când orașul a fost gol, nu s-a lucrat la acest proiect. Diferit gestiona și alte șantiere ale Primăriei din centrul orașului, aceasta fiind o posibilă explicație pe care au primit-o clujenii care s-au plâns că șantierul pune probleme traficului din oraș.

Vezi și: Cât a fost Clujul gol, nu s-a lucrat în centru, în Piața Blaga. Acum Primăria își cere scuze pentru haosul din trafic și le arată oamenilor cum va arăta zona la finalul șantierului

Diferit lucrează cu Primăria Cluj din timpul primului mandat al lui Emil Boc. A înregistrat un vârf de contracte în timpul administrației Apostu. Apoi, cu contestații, a mai înregistrat niște reușite, printre care contractul pentru refacerea podului Traian din Cluj. Firma este și în litigiu cu primăria Florești pe un contract ce ar fi trebuit să aducă o gură de aer traficului pe ruta spre Cluj, centura de sud a comunei. Cauza e pe rolul instanței, după ce primarul din Florești a decis să rezilieze contractul pe motiv că nu s-ar fi lucrat și că s-ar fi cerut suplimentări de contract.

Firma a încasat milioane de lei de la Direcția de Drumuri și Poduri Cluj, a lucrat și la centura de Diamant și, mai nou, are contracte de tip acorduri cadru pe patru ani cu primării din județ (30 de milioane lei cu administrația din Turda) sau din Transilvania – spre exemplu la Satu Mare. Compania înființată în 2001 e deţinută de Nicolae Petri (un fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Publice deţinută de administraţia locală clujeană) împreună cu soția Daniela Petri. Cei doi au și proiecte imobiliare de locuințe pe strada Coșbuc, în Cluj-Napoca.

În ceea ce privește blocul de locuințe de pe strada Ghimeșului, Primăria a semnat contractul cu Ceconi (din Bixad, județul Satu Mare) în 21 septembrie 2018. Lucrările au început  în 1 noiembrie 2018 și urmau să dureze, potrivit anunțurilor făcute de Primărie până la finalul lui 2019, apoi până la finalul lunii iulie 2020. Pentru proiectul de pe Ghimeșului Primăria primește finanțare și de la Ministerul Dezvoltării Publice. Anul acesta consilierii locali au ajustat și devizul general pentru lucrări, având în vedere modificările legislative survenite cu privire la salariul minim garantat pe țară.

Valoarea inițială a contractului cu Ceconi era 2.863.438 lei plus TVA pentru blocul de locuințe cu 12 apartamente de pe Ghimeșului. În hotărârea consilierilor din luna iunie 2020 se arată că, pentru continuarea lucrărilor, e nevoie de aprobarea noului deviz general pentru lucrări.

(sursa primariaclujnapoca.ro)

În schimb, Emil Boc a anunțat public anul acesta că termenul de contact era, de fapt, 30 iulie 2020, însă constructorul a invocat pandemia de coronavirus și a cerut extensia termenului.

„Aici (pe strada Ghimeșului – n.r.) avem o mare problemă cu firma care lucrează acolo, are întârzieri majore la realizare. Ne-a informat că are dificultăți de activitate și că își suspendă activitatea pe perioada coronavirusului. Își reiau activitatea după ce se termină criza. Este o firmă mai lovită decât altele, este singura care ne-a notificat expres că își suspendă activitatea”, declara Boc la Ziua Live, citat de monitoruldecj.ro.

„Avem o ușoară întârziere pe Ghimeșului unde se lucrează la 12 locuințe sociale. Constructorul avea ca termen 30 iulie, dar a invocat faptul că a fost afectat pe perioada pandemiei. Aceste locuințe sociale vor fi gata până la sfârșitul anului”, spunea edilui Emil Boc la dezbaterea organizată de primărie pe tema situației din sectorul social după pandemie.

În 18 septembrie, tot Boc făcea bilanțul proiectelor la final de mandat 2016-2020 și anunța că cele 12 apartamente din blocul de pe strada Ghimeșului sunt la 83% și că termenul de realizare este 31 octombrie 2020.

Ceconi mai deține multe contracte de lucrări de milioane de lei cu Primăria din Cluj. A realizat blocul de locuințe sociale de pe artera Iuliu Coroianu, a efectuat lucrările de modernizare de la Liceul Avram Iancu, a deținut contractul pentru demolarea construcțiilor ilegale din Cluj-Napoca (în ultimii doi ani), reabilitări și extinderi de școli și grădinițe. Jurnalul.ro nota în septembrie 2018 că din 2011 contractele Ceconi cu Primăria depășeau 17 milioane de lei.

Ceconi e deținută de Ioan Cardoș și de fiul acestuia Ionuț Dănuț Cardoș. Aceștia au în portofoliu și o societate prin intermediul căreia au dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj-Napoca.

Firma în cauză a mai întreţinut relaţii contractuale similare şi cu alte instituţii publice: primăria sectorul 2 București, primăria Rădăuți, primăria Petrila, Consiliul Judeţean Cluj, OMV Petrom, Transelectrica, Complexul Energetic Rovinari, Delgaz Grid SA sau Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare