Închide

Consilierii locali, sesizați că lipsesc muncitorii de pe șantierele din centrul orașului, iar lucrările sunt departe de finalizare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 11, 2020 0 488

Un consilier din opoziție i-a sesizat primarului că pe șantierele de modernizare ale arterelor din centrul orașului nu prea lucrează nimeni și că, deși s-a anunțat că lucrările vor fi gata până în toamnă, ale sunt departe de a fi terminate. Tothfalusi Andras a spus că în dimineața de 10 septembrie i s-a confirmat faptul că niciun muncitor nu era pe șantier pe artera Emil Isac din centrul Clujului. Primarul Emil Boc a semnalat faptul că, ceea ce s-a anunțat până acum, au fost termene intermediare de lucrări dar că întreaga lucrare din care face parte strada Emil Isac, are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie. Boc a recunoscut că sunt întârzieri în ceea ce privește lucrările din Piața Blaga și Republicii deoarece constructorul ar avea probleme în a-și procura granitul din China, însă a promis că va aplica sancțiuni.

Consilierul Tothfalusi Andras a spus la ședința ordinară a Consiliului Local din 10 septembrie că a fost sesizat de cetățeni că lucrările din centrul orașului, pornite pe strada Emil Isac stau mai mult pe loc decât se apropie de finalizare și că dimineața nu este nici țipenie de muncitor pe șantier. El a cerut explicații de ce lucrările nu s-au terminat deja, mai ales că Primăria a anunțat că ele vor fi gata în septembrie.

Primarul Emil Boc l-a informat că pentru lucrările pe cele 4 străzi din centru (Emil Isac, Petru Maior, Napoca si primul tronson din Republicii) plus Piața Lucian Blaga s-au anunțat termene intermediare de lucrări, dar că întreg șantierul trebuie încheiat la finalul lunii noiembrie. Dacă nu se va respecta această dată, atunci se vor aplica sancțiuni a promis Boc. În ce măsură sancțiunile vor ajuta traficul, primarul nu a făcut comentarii suplimentare.

În schimb, el a spus că prima parte a lucrărilor din proiectul care vizează modernizarea Pieței Blaga la pachet cu cele patru artere a fost extrem de complicată deoarce a presupus intervenția a 5 companii care dețin utilități subterane și a dat asigurări că următoarea parte cu asfaltarea este mai puțin costisitoare, motiv pentru care e convins că va fi realizată mult mai repede, cu lucrări pe parcusul nopții, dacă va fi necesar.

Primarul a ținut să spună că, per total, lucrările sunt în grafic dar că, în ceea ce privește Piața Lucian Blaga și strada Republicii, ar exista întârzieri generate de faptul că firma care gestionează șantierul, Diferit, ar avea probleme în a-și procura piatra de tip granit din China. Termenul intermediar aici era 30 iunie, după cum a spus primarul. Boc a adăugat că aceasta nu e problema instituției și că Primăria va uza de sancțiunile contractuale iar constructorul nu are decât să aplice la rândul său sancțiuni furnizorilor.

„Tot proiectul are ca termen de finalizare data de 30 noiembrie. Pe Emil Isac nu sunt întârzieri față de termenul intermediar de contract asumat, 30 septembrie. Noi ne-am asigurat ca fluenţa traficului să fie finalizată şi să avem cele 4 benzi de trafic în Piaţa Lucian Blaga. Următoarea parte a proiectului nu va fi complicată, cea de asfaltare, pentru că nu se face o săpare la 60 de centimetri ca pe Moților. Va fi o decopertare mai uşoară care se va putea face după-masa, noaptea sau în weekend. Partea mai grea, care vizează rețelele, a trecut. Au fost 5 companii care dețin rețele care au intervenit – gazul, apa-canalul, cei cu cablurile, electrica, care au așteptat unii după alții. Se realizează și lucrări suplimentare pe strada Napoca la arbori pentru a nu afecta conductele și se pune o protecție metalică suplimentară. Se fac lucrări temeinice. Pe Emil Isac nu avem încă întârzieri. Firma are probleme dar nu e treaba noastră, se pare că au întârzieri la a-și aduce piatra de granit din China, dar să și-o rezolve ei și să își sancționeze furnizorii”, a subliniat primarul.

Primarul a mai spus că în Piața Lucian Blaga vor rămâne doar patru benzi pentru traficul auto. A mai adăugat că Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și strada Republicii. Referitor la strada Petru Maior, a vorbit despre o conformație la fel ca cea din Piața Lucian Blaga.

Proiectul derulat de Primărie cu bani europeni în Piața Blaga și pe arterele aferente vizează creșterea spațiului pietonal, configurarea de piste de biciclete sau plantări de arbori. Și cu plantările au fost probleme. Detalii: Anul gafelor la Cluj. După scandalul copacilor plantați în mijlocul trotuarelor, dispar arborii din centru cu care Boc s-a tras în poze pe Facebook

Șantierul e gestionat de firma Diferit-Starcom care are un contract cu Primăria de peste 20,5 milioane de lei. Șantierul din Piața Blaga a început abia la finalul lunii mai iar pe perioada stării de urgență, când orașul a fost gol, nu s-a lucrat la acest proiect. Diferit gestiona și alte șantiere ale Primăriei din centrul orașului, aceasta fiind o posibilă explicație pe care au oferit-o clujenii care s-au plâns că șantierul  pune probleme traficului din oraș.

Vezi și: Cât a fost Clujul gol, nu s-a lucrat în centru, în Piața Blaga. Acum Primăria își cere scuze pentru haosul din trafic și le arată oamenilor cum va arăta zona la finalul șantierului

Pentru lucrările desfășurate de SDEE Electrica Cluj, Compania de Apă și CFO Integrator, termenele de finalizare anunțate de Primărie au fost:

– Piața Lucian Blaga: 30 mai
– strada Napoca: 5 iunie
– strada Petru Maior: 5 iunie
– strada Emil Isac: 5 iunie

Primarul Emil Boc a mai anunțat în luna mai că lucrările de relocare a rețelelor în subteran derulate de  SDEE Electrica SA (lucrările ) necesită în această perioadă intervenții și pe alte străzi din centru, atât pe partea carosabilă cât și pe trotuare. Vizate sunt arterele Clinicilor, Victor Babeș, Avram Iancu, Gh. Șincai, Universității, Piața Unirii, Moților, str. Sindicatelor și str. Alexandru Ciurea.

„Având în vedere termenele asumate de companiile de rețele edilitare, respectiv termenul din contractul cu SC Diferit SRL, Primăria Cluj-Napoca estimează următoarele termene integrale de finalizare a lucrărilor de modernizare din acest proiect: iunie 2020 pentru strada Republicii, tronson Napoca – Avram Iancu, septembrie 2020 pentru străzile Napoca, Petru Maior și Emil Isac și 30 noiembrie 2020 pentru Piața Lucian Blaga”, spunea în 20 mai, la debutul șantierului, primarul Emil Boc.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare