Proiectul magazinului Kaufland de pe Calea Baciului trimis la plimbare: nu s-au rezolvat problemele de trafic și relația cu apa
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 11, 2020 4 7717
Proiectul dorit de Kaufland România pe un teren de 2,4 hctare din zona industrială de pe Calea Baciului 101 a primit avizul nefavorabil al arhitectului șef al județului după ce specialiștii din comisie au semnalat că viitoarea unitate de retail e prost amplasată în raport cu pârâul Nadăș, plus că nu rezolvă problemele de trafic de pe drumul național din Baciu, supraaglomerat și fără această investiție.
Comisia de urbanism a cerut un sens giratoriu suspendat cu bretele pentru a deservi viitorul magazin dar și copaci în viitoarea parcare. Proiectanții de la Arhimar, cei care s-au ocupat de proiect, s-au revoltat împotriva deciziei, dar li s-a spus clar că nu au respectat cerințele de la faza de oportunitate a proiectului și că trebuie să revină cu temele făcute.
Arhitectul Mihai Vonica de la Arhimar a anunțat comisia de urbanism a județului la ședința din 10 septembrie, că s-a convenit amenajarea unui sens giratoriu pe drumul național dintre Cluj-Napoca și Baciu (avizat de specialiștii de la trafic din Cluj-Napoca dar și de cei de la Drumuri Naționale) unde se dorește realizarea unui magazin Kaufland, mai precis pe Calea Baciului 101. Pentru amenajarea lui se vor ceda peste 2000 de mp de teren de către investitor, după cum a spus Voinea. În incinta de peste 2,4 hectare unde se dorește amenajarea respectivului magazin urmează să se amenajeze 274 de locuri de parcare iar magazinul nu va avea înălțime mai mare de 21 de metri.
Specialiștii din comisia de urbanism a județului s-au arătat nemulțumiți că arhitecții nu au ținut cont de condițiile de reducere a insulelor de căldură prin plantarea de copaci în parcările cu suprafețe considerabile de asfalt. Arhitectul de la Arhimar a arătat că beneficiarul susține plantarea de copaci, însă nu în parcare, deoarece aceștia ar obtura vizibilitatea.
Arhitecții din comisie i-au intrebat pe proiectanți, mai precis arhitectul Horațiu Răcășan, dacă au fost la București la mall-ul din Băneasa sau la Aqua Therme, unde există parcări cu arbori și nu sunt niciun fel de probleme de circulație în acestea.
Arhitectul Vlad Negru s-a arătat nemulțumit de felul în care proiectul răspunde exigențelor de fluidizare a traficului și a opinat că ar mai fi necesară o bandă suplimentară de trafic spre Cluj-Napoca dar și o altă abordare în ceea ce privește amplasarea viitorului magazin cu spatele la pârul Nadăș, mai ales că politica susținută la nivelul municipiului dar și a județului este de a crea culoare pietonale și velo de-a lungul pârâului, culoare care să încurajeze aceste deplasări.
Proiectantul de la Arhimar a arătat că documentația s-a discutat cu drumurile naționale și poliția rutieră, care au agreat un sens giratoriu și o stație de autobuz care trebuie amplasată și de care a susținut că s-au achitat și au prevăzut-o.
Arhitectul județului, Claudiu Salanță, a arătat că sensul giratoriu trebuie să fie suspendat, ca să nu pună probleme traficului și așa extrem de aglomerat în zona Baciu, cu o coadă care se întinde până la sensul giratoriu spre Tăietura Turcului. El le-a mai arătat proiectanților că sunt obligați de normative să planteze 1 copac la 10 locuri de parcare efectiv pe teren și nu la margina parcelei.
Vinea a arătat că e vorba despre o parcare compactă unde nu poate planta 100 de copaci cum cere comisia. Însă Salanță i-a pus la îndoială matematica și a arătat că exigența cerută înseamnă 20 de copaci în toată viitoarea parcare. „Am protejat zona de râu și am pus zona verde acolo. Anexa doi din PUG cere un copac la o anumită suprafață de vânzare și noi am respectat această cerință. Poziția pe teren a magazinului e conform cu standardul pe care investitorul îl are pentru astfel de construcții”, a argumentat proiectantul.
În schimb, Negru a arătat că s-a protejat zona pârâului Nadăș dar în spatele magazinului și a arătat că acesta ar trebui întors cu fața la apă dar și că mai este de lucru la intersecția cu drumul național și că aceasta ar trebui să fie mult mai amplă și deservită de un nod denivelat. La fel, Răcășan a sugerat alinierea clădirii pe partea est, cu o zonă de parvis (piațetă) spre apă.
„Această investiție funcționează la pachet cu ce se va întâmpla și pe parcelele din jur. Este un început extrem de bun dar e nevoie de rezolvarea problemelor de trafic la ieșerea din oraș și a părții de girații ca să nu regretăm peste doi ani când se va dezvolta toată zona”, a mai spus Negru.
Proiectantul de la Arhimar a adus în discuție costurile unei astfel de pretenții din partea comisiei, cu girație suspendată.
Însă arhitectul județului a spus că a participat la o discuție la Primăria Baciu unde toți investitorii vecini care au proiecte au fost dispuși să susțină o variantă comună care să deblocheze situația imobiliară și să rezolve problemele de trafic care există în prezent în Baciu.
Voinea a acuzat chiar comisia de la Județ că vrea să impună tot felul de soluții deoarece crede că are preempțiune pe acest proiect. În schimb, arhitecții din comisie i-au înșiruit multe texte de lege unde se regăsesc cerințele și l-au informat că nu respectă avizul de oportunitate. În final, proiectul a primit aviz negativ.
Terenul care va găzdui hipermarketul, scrie Gazeta de Cluj, a aparținut firmei Punctual Invest condusă de Călin și Vasile Mureșan (cel din urmă conduce și Punctual Comimpex, cel mai mare distribuitor de ţigări din Transilvania) care ar fi pregătit parcela pentru viitoarea investiție Kaufland cu lucrări care au deranjat vecinătățile.
(sursă foto: Amera Tower Facebook)
Locuitorii din zon au dreptul sa aibe acest magazin. Problemele de trafic sa rezolve cei care au creat. Desteptul de Salanta nu sa opus cand au construit in Baciu, cordos si dambul rotund blocuri la gramada. Ia-l de mana pe Boc si rezolvati ca, sunteti “mari”.
Sens suspendat
zona arată ca după război. Nu sunt in stare sa acopere o groapă în drum în ani de zile
Și ei blochează proiecte ce ar ajuta zona unde trebuie urgent un sens giratoriu
Tara lui Doamne-fereste
Ați blocat un an de zile dezvoltarea și întreaga zonă pe degeaba.
Acum cresc bălăriile.
V-ați uitat? Ar trebui sa va bage in pușcărie.
Să vă fie rușine