Închide

Anul gafelor la Cluj. După scandalul copacilor plantați în mijlocul trotuarelor, dispar arborii din centru cu care Boc s-a tras în poze pe Facebook

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - iul. 28, 2020 0 1628

După ce au plantat în tandem copaci în mijlocul trotuarelor de pe artera Bună Ziua și au fost ridiculizați de clujeni după ce au postat faptele pe Facebook, primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea au mai marcat un episod penibil în privința laudei de sine. Au plantat copaci pe un șantier din centrul Clujului care, după două săptămâni, au fost scoși din pământ și duși cu camionetele de pe șantier. În cazul străzii Bună Ziua primarul a spus că nu și-a dat seama și că, de fapt, vina aparține proiectanților Istorisirea se repetă și în cazul Pieței Lucian Blaga: arhitectul a cerut alt tip de platani care să facă umbră mai mare.

Pe 13 iulie, pe Facebook-ul primarului Emil Boc apăruseră imagini cu el și viceprimarul Dan Tarcea care plantau platani pe șantierul din Piața Lucian Blaga.

Ei au fost însoțiți de Mircea Crăciun de la Garden Center Construct (furnizorii copacilor) și de managerul de proiect, directorul tehnic Virgil Poruțiu.

Cu câteva zile înainte, mai precis pe data de 6 iulie, Mircea Crăciun, manager la firma furnizoare a copăceilor, îl felicita pe primarul Boc pentru că a venit să planteze copaci pe strada Napoca, arteră prinsă în proiectul de reabilitare a Pieței Blaga.

Luni, 27 iulie, de dimineață, copacii plantați pe șantierul din Piața Lucian Blaga de Emil Boc și de viceprimarul Dan Tarcea, cu măști și priviri serioase la cameră, erau scoși din pământ și încărcați în camionete.

(sursa: Doru Șupeală Facebook, luni 27 iulie, după amiază)

(sursa: Geroge Trif Facebook, luni 27 iulie, Piața Lucian Blaga)

După acțiunea din 13 iulie urmată de cea de ieri, Boc și Tracea au fost din nou ridiculizați că plantează copaci numai pe Facebook, ca să apară cu ei în poze și că, în realitate, ei dispar după ce oficialii sunt lăudați și distribuiți de aparatul de partid pe Facebook.

„Acum două săptămâni, giganticul edil al Clujului celebra cu fast plantarea a trei copaci în fața Casei Studenților. Pozele glorioasei sale fapte de vitejie au apărut pe canalele sale de comunicare online și în suita de mijloace de presă care îl pupă agresiv în părțile moi. Ei bine, să știți că primarul este sabotat: azi dimineață la ora 9.00, aceiași muncitori care apar aici în poză sprijinind lopata au de-plantat copacii respectivi. I-au scos cu excavatorul din pământ și i-au încărcat în niște camionete. S-a plantat, s-a pozat, s-a înverzit, s-a terminat. Pe cai, că se filmează”, a scris pe Facebook Doru Șupeală. 

La o zi după ce au fost din nou ridiculizați, Emil Boc a oferit public declarații în care spune, de fapt, că e din nou vina proiectanților, a arhitectului, care a cerut platani de mai mari dimensiuni, nu ca cei care au fost plantați, ca să facă umbră mai mare în Piața Lucian Blaga.

„S-a luat decizia de către arhitectul proiectului sa fie înlocuiți cu alții cu coroana mai bogată, să poată face mai multă umbră. Să nu așteptăm să crească. Se plantează Platanus acerifolia. Diferențele sunt date de tăierile de formare ale coronamentului. Cei din aliniamentele stradale au forma columnară, iar cei prevăzuți pentru zona terase au o formă evazată, care va permite umbrirea zonei într-o perioadă mai scurtă de timp”, i-ar fi explicat managerul de proiect, directorul tehnic Virgil Poruțiu, citat de stiridecluj.ro, edilului Boc situația din Piața Lucian Blaga.

În cazul pieței Lucian Blaga, conceptul de amenajare a fost pregătit de Planwerk.

Boc și Tarcea, însoțiți de șeful de la Spații Verzi, Vasile Moldovan, au reușit, tot anul acesta, performanța să planteze copaci în mijlocul trotuarelor pe strada Bună Ziua, în luna martie, pe atunci artera fiind în șantier. Ridiculizați public, cei doi oficiali s-au răzgândit și au dispus ca respectivii arbori să fie scoși din pământ. Și în acest caz, primarul Boc a dat vina pe proiectanți – arhitectul Mihai Racu – despre care a spus că nu trebuia să prevadă copaci de maniera respectivă. De altfel, pe artera Bună Ziua s-au plantat doar o parte din copacii anunțați prin proiect, Primăria promițând să găsească variante alternative pentru plantarea lor în afara trotuarelor.

(imagini postate în 10 martie pe Facebook-ul primarului Emil Boc de pe șantierul străzii Bună Ziua)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare