Închide

Boc și Primăria arătați cu degetul după lucrările la un pod: betonează malul Someșului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 22, 2019 1 1949

Îndiguiri, defrișări și cimentări pe malurile Someșului în urma lucrărilor publice făcute de Primărie cu firma Diferit pentru modernizarea podului Porțelanului. Adică, spun cei de la inițiativa Someș Delivery, lucrări care contravin politicilor asumate de primarul Emil Boc, de deschidere a orașului spre râu și extinderea spațiilor verzi. Aceștia critică instituția și spun că proiectul, așa cum e acum, dăunează atât ecosistemului natural al Someșului, cât și calității vieții locuitorilor din apropiere. În plus, mai spuns arhitecții din inițiativă, planșele prezentate spun una, iar realitatea diferă.

„Într-o zonă (Podul Porțelanului) pe care o urmărim de ceva vreme ca potențial loc pentru Someș Delivery 2020, am descoperit cu uimire acest lucru neașteptat. O îndiguire pe care o considerăm inadecvată. Acolo era un spațiu verde chiar frumos la nivelul râului, o peninsulă cu copaci frumoși, umbră și, desigur, acumulări de gunoi (rezolvabile). Ce nu înțelegem este de ce s-a luat o astfel de decizie când politica urbană a municipiului Cluj este de deschidere spre râu și de extindere a spațiilor verzi, mult lipsite în oraș? Ce ne dorim este să vedem cum putem evita complet în viitor astfel de intervenții care nu aduc nicio valoare și reduc potențialul de avea un Someș mai verde, cum ne dorim, mai ales în zonele în care prezența râului este redusă sau minimă și fiecare metru pătrat contează”, atrage atenția arhitectul Mariu Moga, din inițiativa Someș Delivery, cei care și-au asumat de câțiva ani încoace amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul pentru a integra Someșul în viața Clujului.

Cei din inițiativa Someș Delivery spun că unul dintre evenimentele programate la ediția din 2019 urma să aibă loc pe Someș, în zona Podului Porțelanului, dar în cele din urmă a fost orientat către zona din Grigorescu, având în vedere că municipalitatea inițiase lucrări de amenajare a unui pod nou pe Porțelanului.
„La o vizită ulterioară, în luna octombrie anul acesta, ceea ce am descoperit ne-a întristat și îngrijorat în egală măsură. În randările făcute publice de Primaria Cluj-Napoca în data de 9 aprilie 2019 se poate observa că pe ambele maluri există spațiu verde și un număr mare de copaci, în concordanță cu starea inițială a zonei. La o vizită realizată de noi pe șantier, în data de 6 octombrie, am constatat că ambele maluri, în stânga și dreapta podului au fost îndiguite/ cimentate, iar copacii au fost tăiați, așa cum se vede și în fotografia de mai jos. Considerăm că lucrările de îndiguire a malurilor, în completarea lucrărilor de reabilitare a Podului Porțelanului dăunează atât ecosistemului natural al Someșului, cât și calității vieții locuitorilor din apropiere. Îndiguirea malurilor a necesitat defrișarea copacilor din aria vizată și cimentarea permanentă a zonei, lucru care nu va permite regenerarea zonei verzi, prin urmare diminuarea spațiului verde pe cap de locuitor”, au transmis public cei de la Someș Delivery.
Aceștia mai condamnă modul în care Primăria alege să facă aceste proiecte care afectează zonele verzi din Cluj-Napoca (de pe uscat sau de pe malul apei) fără să consulte specialiștii, de la urbaniști, arhitecți, peisagiști până la asociațiile care activează în zona mediului la riveranii din zonele de intervenție.

Lucrările de reconstrucție a podului au fost licitate și atribuite de Primărie firmei Diferit pentru peste 1,1 milioane de euro. Șantierul de reconstrucție a început în luna aprilie și are ca termen un an de zile.

El urmează să genereze un pod nou de 62 m, lat de 10,8 metri,  cu benzi carosabile de 7,8 metri și trotuare de câte 1,2 metri pe ambele laturi, plus pistă de biciclete.

Lucrările de proiectare au fost contractate prin licitație de la VCE Vienna Consulting Engineering cu peste 64.000 de lei.

Podul Porțelanului face legătura între strada cu același nume, pe malul drept al Someșului, și străzile Nădășel și Alexandru Sahia, pe malul stâng al rîului. Acesta a fost construit în 1940 și reabilitat în 1970, deservind aprovizionarea pentru fabrica de porțelan, astfel că lățimea părții carosabile este de 4 m, cu doar un singur fir de circulație. Vechiul pod, mai anunțase Primăria, urmează să fie păstrat ca pasarelă pietonală de traversare a râului Someș.

sursa foto: Facebook Somes Delivery

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.