Închide

Lipsa forței de muncă din Cluj devine cronică: ”oamenii au devenit comozi … Mi-e și frică să mă dezvolt, găsești greu oameni care să vrea să muncească”

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 23, 2019 11 11002

Lipsa forței de muncă, în Cluj, devine cronică mai ales în cazul joburilor în care e nevoie de muncă fizică. ”Nu găsesc spălător de vase”, spune un antreprenor, care adaugă că plătește un salariu de 2.200 de lei net pentru acest post și totuși nu a găsit candidați. Temerea sa e împărtășită și de alții.
Felicia Tulai deține fabrica de uleiuri presate la rece Luna Solai, în comuna clujeană Luna, încă din 2011. Produsele sunt apreciate și premiate iar fabrica a ajuns furnizor al Casei Regale. ”Cred că principala problemă în industrie e lipsa forței de muncă. Oamenii au devenit comozi, asigurările sociale sunt foarte mari. El azi vrea să vină, mâine are chef să meargă la pescuit”, spune Tulai. ”Mi-e și frică să mă dezvolt, utilajele nu sunt destule ai nevoie și de forță de muncă. Am nevoie de manipulanți și găsești greu oameni care să vrea să muncească ori care sunt calificați în meserii. Eu că trebuie reînviate școlile de meserii, practica la locul de muncă și experiențele, să integrezi în locurile de muncă încă de pe băncile școlii, să-i stimulezi prin bursele pe care le oferi și ulterior să-i integrezi în afacerea ta”.
Ideea e împărtășită și de Teodor Negrea, antreprenorul care a deschis clubul /Form și, ulterior, un restaurant în centrul Clujului. ”Nu găsesc spălător de vase”, spune el, ”deși avem mașini de spălat. Și salariul e OK, 2.200 de lei net. Eu când eram tânăr munceam orice. Nu am fugit de muncă. Acum mi se pare că e așa cumva o chestie… toți tinerii vor să ajungă chefi peste noapte și cumva sar etapele. La noi în România încă mai există chestia asta de statut, ”spălător de vase” nu sună bine”.
Cei doi au făcut aceste declarații în panel-ul unei conferințe pe tema antreprenoriatului clujean, organizat de Ziarul Financiar și Banca Transilvania.

11 comentarii

 1. As vrea sa cred ca un „jurnalist” cu specializari la Londra si Berlin stie sa scrie corect un articol si eventual sa-l reciteasca inainte sa-l publice. As vrea si sa fie capabil sa compuna si sa faca o analiza, nu doar sa dea 3 citate si un titlu de can-can si sa considere ca si-a facut treaba pe ziua de azi.

 2. Daca nu gasesti spalator de vase cumpără o masina de spalat vase… Economisesti si apa.

  Timpurile se schimba iar antreprenorii trebuie sa gandeasca putin mai mult ca sa tina pasul. Asa suna asta de parca toti abia asteptam sa spalam vase pe 2200 de lei, un salariu din care nu poti (chiar nu poti) sa locuiesti si sa traiesti decent in Cluj.

 3. 2.200 ar fi un salar ok daca ti-ai permite sa traiesti in Cluj. Cu o chirie de 1200 lei (250 euro) la o garsoniera, salarul de 2.200 e „apa de toaleta „. Angajatorii se gandesc doar la nevoile lor. Daca vi sa imi spui ca 2.200 e un salar ok pt Cluj-Napoca sincer imi vine sa te scuip(chiar daca nu e elegant)…… Adica iti bati joc de mine pe fata. Patronii au crescut in puf sigur ca nu stiu ei cum e sa traiesti cu 2.200 lei. 1200 chirie plus inca vreo 400 cheltuieli ramai cu 600 de mancare. Ce naiba faci daca te imbolnavesti???? Articolul asta mi se pare o bataie de joc. Si ineptul care zice ca salarul e ok la 2.200 îl invit sa traiasca pe acest salar cateva luni sa vedem cum ii merge.

 4. Nu iti permiti sa speli vase cu chiriile din Cluj. Ar trebui sa te descurci cu 500 de lei eventual o luna intreaga, asta daca ai norocul sa nu ai pe nimeni in intretinere. Nu e vina angajatorului, ei pentru asta pun un salariu decent, doar ca apare factorul extern de chirie care iti spune clar ca daca nu ai 3000 minim nu ai ce face aici. Alternativa de a aduce oameni de afara nu e ok, ar fi solutie doar pe termen scurt. Un dus rece pentru valoare proprietatilor imobiliare in schimb ar fi. Toti au ghinionul de a plati prea mult pentru ele si il paseaza mai departe, apoi mai departe, si tot asa, de la om la om. Orice produs, din magazine, cafenele, mancare ajunge sa fie cu 2-5 lei minim mai scump decat in alte zone pentru ca cineva trebuie sa plateasca chiria si transportul, impozitele si taxele plus un profit macar minim, ca sa ne mai dezvoltam si noi. Pai la ce sa te astepti?
  No.

 5. De ce nu ne spune stimabilul patron ce program de lucru are spalatorul de vase ? In industria asta se lucreaza 2 cu 2 de la 09:00-00:00 .. adica aprox 1,5 norme …asta ar veni 1650 de lei la program legal de 8h / zi cu week-end-ul liber … decent , nu ? …mizerie de salar , mai ales in orasul asta de 5 stele 😉

 6. Nu te supara, dar pt 2.200 de euro sau lei???
  Si te mai plangi ca lumea sta acasa????
  Dar de ce nu-ti pui intrebarea: eu m-as duce la spalat vase pt 2.200????
  Raspunde-ti cinstit si dupa aceea deschide-ti ciocul, guapa…..

 7. […] Cluj the capital of Transylvania is booming. The once quiet districts surrounding the centre are today a maze of small concrete, semi-finished office blocks. Until recently they were mostly single storey houses with large gardens. One of the few remaining houses is rented by the Anarchist group Acasa. The beautiful traditional house and about 200m2 of garden is on the market for 800,000 euros. A phenomenal price perhaps, but as those blocks go up around it perhaps someone will think the ‘investment’ worthwhile. ‘Progress’ is a miserable business. This building boom combined with a boom in positions in IT (Romanian IT specialists come very cheaply compared to the rest of the EU) has led to a shortage in available workers. https://actualdecluj.ro/lipsa-fortei-de-munca-din-cluj […]

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare