Închide

Un economist specialist în Europa Centrală și de Est vine la Cluj și spune ce ar trebui să facă orașul pentru a fi competitiv: ”salariile vor crește continuu în următorii 20 de ani, asta vă dau în scris”

EconomieTop News by Mihai Prodan - oct. 23, 2019 0 393

Un bancher din București vine la Cluj și spune că orașul are ”un vibe” bun, cu o atitudine net diferită față de ce se găsește în București, dar că piața e extrem e competitivă și că faptul de a crește salariile, chiar dacă acesta va fi un fapt cert în următoarele decenii, e insuficient ca să facă Clujul competitiv în regiune.
Dan Bucșa e economist-șef la UniCredit Bank Londra pentru regiunea Europei Centrale și de Est și a venit azi la Cluj. ”Clujul ar trebui să fie un exemplu, felicitări pentru vibe, atitudinea aici față de București e foarte diferită, e pozitivă”, spune el, ”în 2010 la București lumea își rupea părul din cap iar la Cluj spuneau ”no gata, hai să vedem ce facem acuma”, atitudinea e proactivă”.
Atitudinea, oricât de bună ar fi, e însă insuficientă pe piața competitivă a regiunii. ”Orașul e mic, va fi comparat cu orașele secundare din Polonia care au un milion de locuitori, diferența e foarte mare, atunci ca să atrageți investitori trebuie să aveți o strategie foarte clară pentru business-urile locale. Dacă nu, modelul de afaceri nu va rămâne același, salariile vor crește continuu, asta vă dau în scris, pe următorii 20 de ani”, spune el.
Bucșa se așteaptă ca în următorii ani să asistăm la o corecție financiară, dar nu o criză economică. ”Cred că ne apropiem de finalul actualului ciclu economic și probabil creșterea va încetini în regiune, dar nu cred că vom intra în recesiune dacă nu se întâmplă ceva foarte important cum ar fi că președintele Trump impune taxe de 25% pentru toate automobilele importate din Europa. E normal să scadă creșterea economică dar nu cred că suntem aproape de un scenariu 2008, nici pe departe, pentru că mediul privat și-a învățat lecția. Îndatorarea e mai mică, dobânzile nu vor ajunge unde erau în 2008. Plecăm dintr-o situație mult mai bună. Dar așteptați-vă, dacă sunteți exportatori, să vă meargă ceva mai rău pe piața externă în următorii ani”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare