Închide

Cine va fi noul arhitect-șef al orașului – „un băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 30, 2017 3 8007

Cu legea urbanismului modificată, primăria clujeană nu are încotro și trebuie să renunțe la serviciile de arhitect-șef ale Ligiei Subțirică. Aceasta ocupă fără concurs postul de arhitect-șef la Cluj-Napoca din 2009, deci de aproximativ șapte ani, fiind încadrată acum ca personal contractual în primărie. Noua lege impune ca, dacă autoritățile locale n-au arhitect-șef prin concurs, să lanseze acest concurs în maxim 6 luni. Până la adjudecare concursului, legal, frâiele urbanismului pot fi coordonate de un funcționat public cu studii de arhitectură sau urbanism. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, cel care va prelua mandatul de la Ligia Subțirică va fi Dan-Claudius Pop, un „băiat tânăr, arhitect, dinamic, pe care-l duce capul” angajat ca inspector principal la Serviciul de Autorizări din cadrul Direcției de Urbanism a primărie care întrunește condițiile cerute de noua legislație și este și fiul unui angajat apreciat de la Direcția Tehnică a Primăriei.

Oficialii primăriei au tot promis că vor angaja un arhitect-șef cu acte în regulă. De la plecarea în 2006 a lui Adrian Iancu din primărie, care a fost timp de doi ani arhitect şef, din care unul prin concurs, administraţia locală clujeană a avut doar arhitecţi-şefi “de împrumut”. Chiar dacă Iancu a demisionat din funcţie, el a rămas consultant al primăriei, membru în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU). După plecarea lui Iancu, interimatul la urbanism a fost asigurat de Corina Ciuban, în prezent şefă a Direcţiei de Urbanism, prin concurs. Ciuban a ţinut locul arhitectului şef până în 2009.

Cum e la Cluj “cuplul” care ar trebuie să vegheze la dezvoltarea orașului pe termen lung

Actualul arhitect-şef, Ligia Subţirică, a acceptat să lucreze în primărie la insistenţele fostului primar, Sorin Apostu, în 2009, când activa, la fel ca Iancu, în CTATU, în calitate de consultant. Subţirică nu excludea posibilitatea de a prelua funcţia de arhitect-şef al municipiului pe o perioadă nedeterminată, având în vedere că la vremea respectivă a fost transferată de la Inspectoratul de Stat în Construcţii doar pentru un an. A rămas, în aceleaşi condiţii, să lucreze în primărie, până în prezent. Boc nu a mai organizat concursul promis (și normal) pentru ocuparea postului de arhitect-şef.

Primul an cu noul PUG, din interior. Prin vârful stiloului arhitectului-șef al orașului

„Ligia Subțirică nu mai poate fi arhitect-șef al orașului deoarece nu este funcționar public. Noi suntem acum obligați de lege să organizăm în maxim șase luni concurs, timp în care cel care va coordona activitatea de la urbanism va fi un funcționar din cadrul direcției care are studii de specialitate și este arhitect. Desigur, Ligia Subțirică va rămâne în cadrul Direcției de Urbanism, experiența sa fiind utilă instituției”, au spus sursele Actualdecluj.ro.

 Ligia Subțirică

Ligia Subțirică

Alegerea noului funcționar care să preia prerogativele funcției de arhitect-șef nu a fost dificilă, mai ales deoarece din cele circa 40 de persoane care lucrează la Direcția de Urbanism (serviciul urbanism, autorizări și strategii urbane), 6 ar avea studii  superioare de arhitectură și urbanism, restul fiind de specialitate inginer construcții, instalații, topografie și geologie (potrivit datelor primite la început de 2016 de către Actualdelcuj.ro de la primărie – n.red.).

Campanie Actualdecluj.ro. Așteptăm adevăratul Urbanism de Bun-Simț! De ce avem arhitect-șef angajat la poliția locală, fără concurs. Varianta primarului

Sursele din administrație ne-au informat că primarul Emil Boc l-a ales pe Dan-Claudius Pop pentru a exercita poziția de arhitect-șef al orașului, „un băiat tânăr, pe care-l duce capul, dinamic și care va face treabă”, după cum a fost descris de sursele noastre. Acesta este arhitect și fiul unui funcționar apreciat din primăriei, Titus Pop, care lucrează la Direcția Tehnică a primăriei, la Serviciul de Investiții, ca referent de specialitate.

Dan Claudius Pop, sursa Facebook

Dan Claudius Pop, sursa Facebook

În maxim 6 luni primăria va lansa și concursul pentru postul de ahitect-șef, așa cum spune legea.

Tot surse apropiate redacției ne-au informat că este posibil ca anul acesta Ligia Subțirică să se pensioneze, mai ales că și soțul acesteia, șef în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Cluj-Napoca se va pensiona.

 

Ce spune Legea 350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, modificată în 15 decembrie

„În cazul existenţei unei poziţii de arhitect-şef/urbanist-şef vacante sau temporar vacante, până la ocuparea prin concurs în condiţiile legii, atribuţiile pot fi exercitate de către un funcţionar public din cadrul aparatului de specialitate al primarului, având formaţia profesională prevăzută la art. 36^1, numai prin exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de conducere vacante sau temporar vacante, pe o perioadă de maximum 6 luni, în conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

ART. 36^1 Funcţia de arhitect-şef/urbanist-şef este ocupată, în condiţiile legii, de un funcţionar public, specialist atestat de Registrul Urbaniştilor din România, având formaţia profesională după cum urmează: a) de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licenţă şi master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, la nivelul judeţelor, municipiilor reşedinţă de judeţ, municipiului Bucureşti şi sectoarelor municipiului Bucureşti;

A

3 comentarii

  1. Ligia Subtirica e pensionata de mai multi ani, nu se va pensiona anul asta. La ce haos e in Cluj, Arhitectul Sef ar trebui sa fie o persoana cu experienta in urbanism, un specialist. Ma intreb ce experienta are tanarul asta in amenajarea teritoriului, ce-l recomanda pentru functia asta.

  2. ce sa il recomande? e din sistem si va permite in continuare blocuri intre case, blocuri intre blocuri pe foste garaje si spatii verzi.
    e o rusine pt cluj aceasta ligia si persoanele care le 0a sustinut.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.