Închide

Campanie Actualdecluj.ro. Așteptăm adevăratul Urbanism de Bun-Simț! De ce avem arhitect-șef angajat la poliția locală, fără concurs. Varianta primarului

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 25, 2014 0 447

 

De la plecarea singurlui arhitect-șef care a dat concurs pe post, Adrian Iancu, oficialii primăriei tot promit să-și ia un arhitect-șef cu acte în regulă. Acest lucru, însă, nu se va întâmpla prea curând. Primarul Emil Boc a declarat că nu intenționează să lanseze un concurs pentru a-și lua arhitect șef deoarece n-are bani de salariu. Ligia Subțirică cea care are aviz să exercite funcția de arhitect șef de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici este angajată în cadrul poliției locale.

 

 

„Guvernul a blocat plafoanele de salarii și posturile de la primării. Nu putem organiza concursul pentru postul de arhitect-șef deoarece nu există bugetat salariul pentru acest post. Nu există altă soluție, după cum ați văzut și cu sala polivalentă, a fost nevoie să înființăm o societate. Ligia Subțirică este în continuare arhitect-șef al primăriei”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Funcția care ar trebui să fie poziţia de autoritate în gestionarea dezvoltării oraşului şi în generarea proiectelor de dezvoltare locală, adică cea de arhitect-şef, a fost ocupată prin detaşare de la Inspecţia de Stat în Construcţii de arhitectul Ligia Subţirică. Anul acesta detaşarea a expirat, Subţirică s-a reîntors pe acte la Inspectorat şi apoi, la cererea primarul Emil Boc s-a transferat definitiv pe o poziţie echivalentă în primăria clujeană (la unul dintre birourile de ordine publică din cadrul poliției locale) şi are aviz de la instituţiile de specialitate pentru a ocupa poziţia de arhitect-şef pe o perioadă de şase luni.

Edilul Emil Boc, dar şi fostul primar Sorin Apostu au promis în fiecare an că vor organiza un concurs pentru ocuparea postului de arhitect-şef al oraşului. De la plecarea în 2006 a lui Adrian Iancu din primărie, care a fost timp de doi ani arhitect şef, din care unul prin concurs, administraţia locală clujeană a avut doar arhitecţi-şefi “de împrumut”. Chiar dacă Iancu a demisionat din funcţie, el a rămas consultant al primăriei, membru în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism. După plecarea lui Iancu, interimatul la urbanism a fost asigurat de Corina Ciuban, în prezent şefă a Direcţiei de Urbanism, prin concurs. Ciuban a ţinut locul arhitectului şef până în 2009.

De ce este important să avem un arhitect-șef prin concurs

Legea 350/2001

(2)Conducătorul structurii de specialitate din cadrul aparatelor consiliilor județene sau

primăriilor are statutul de arhitect șef și reprezintă autoritatea tehnică în domeniul

amenajării teritoriului și urbanismului din cadrul administrației publice județene și locale.

(3)Arhitectul șef desfășoară o activitate de interes public, ale carui scopuri principale sunt dezvoltarea durabilă a comunității, coordonarea activităților de dezvoltare teritoria, amenajarea teritoriului și urbanism, protejarea valorilor de patrimoniu și a calității arhitecturale la nivelul unității administrativ teritoriale.

(4)Arhitectul șef nu poate fi subordonat unui alt funcționar public din cadrul aparatului de specialitate al președintelui consiliului județean sau al primarului, indiferent de tipul structurii pe care o conduce, direcție generală, direcție sau serviciu.

(5)În activitatea lor, arhitecții șefi sunt sprijiniți de Comisia tehnică de amenajare a

teritoriului și urbanism, comisie cu rol consultativ care asigură fundamentarea tehnică de specialitate în vederea luarii deciziilor.

Arhitecții-șefi, îngenunchiați de politic

 

Ocupanți ai unor poziții de arhitecți-șefi din țară au reclamat în repetate rânduri, în cadrul unor conferințe ale breslei, că au fost stopați de către factorul politic (conducerea primăriilor) să își exercite cu adevărat rolul și anume de a lua inițiativa, de a face propuneri de dezvoltare sau de a opri dezvoltările nocive pentru orașe. Mai mult, aceștia s-au plâns că politicul le-a pus în cârcă toate relele și de aceea, mulți dintre ocupanții postului de arhitect-șef au demisionat.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.