Horvath: De ce avem nevoie de titlul de Capitală Culturală Europeană? Moroșanu: pentru că "W.E.A.S.T"
AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 25, 2014 0 277
Orașul are slogan (Servus), concept (East of Weast) și cinci linii de program cultural pe care oricine poate propune proiecte până la finalul anului pentru întregirea dosarului de candidatură a Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană.
Cele cinci linii ale programului cultural au fost găsite foarte greu, a explicat directorul Florin Moroșanu, cel care coordonează Asociația Cluj-Napoca 2021. El a spus că, în vară, echipa era în impas neștiind dacă să meargă pe trei linii sau pe cinci linii și, la un moment dat, un coleg a venit cu ideea. „Îi spun și numele, Ștefan. Când să explice, a vărsat niște pahare, iar Rarița (Zbranca, angajată a Asociației – n.red.) a zis că probabil este un semn”, a subliniat Moroșanu. El a mai spus că asociația a acționat și a lucrat așa cum lucrează arhitecții când proiectează o casă.
Cele cinci linii de program sunt, prescurtat, W.E.A.S.T adică, după cum au anunțat oficialii Asociației, Wonder, Explore, Activate, Share și Trust. „Vrem să înaintam spre o nouă etapă, cea a colaborării active între micro-comunitățile Clujului. Ne dorim un Cluj capabil de a produce noi modele culturale și sociale, care să ne mențină într-un continuu proces de reinventare. Transformarea pe care programul Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană o catalizează are impact atât asupra actorilor cheie ai poveștii noastre – cetățenii, orașul, Europa – cât și asupra relațiilor dintre ei. În toate componentele sale, programul adreseaza relațiile dintre (1) cetațeni și oraș, (2) oraș și Europa și (3) cetațeni și Europa. Principiul care stă la baza abordării noastre este acela de a folosi mijloacele specifice culturii pentru a mobiliza un proces semnificativ de transformare a comunității și de regenerare urbană”, se arată în viziunea de program a Asociației Cluj Napoca 2021.
În luna octombrie se pot depune idei, proiecte pe fiecare din cele cinci linii de program anunțate. Detalii despre calendar există pe site-ul oficial al Asociației, clujnapoca2021.ro. „Suntem cu zece luni înainte de întâlnirea cu juriul și suntem cei mai avansați din țară la pregătirea doarului de candidatură. Până la finalul anului vrem să avem trei proiecte emblematice și o rezervă de alte câteva proiecte care să se încadreze în liniile programului. Oricine poate veni cu propuneri. Platforma aceasta pentru schimbare am numit-o Academia deschisă a schimbării (prin cultură – n.red.)”, a spus Moroșanu.
Prezent la întâlnirea de anunțare a liniilor de program, primarul Emil Boc a mărturisit că în primă fază nu a înțeles despre ce este vorba, dar discutând, uneori și în contradictoriu în Consiliul Director al Asociației, a înțeles și susține în totalitate propunerea, mai ales că la aceasta s-a lucrat foarte mult. „Noi aici la Cluj avem propriile noaste valori europene”, a adăugat primarul.
În schimb, viceprimarul Anna Horvath a întrebat de ce orașul are nevoie să fie Capitală Culturală Europeană, mai ales că echipa germană de consultanți care au ajutat asociația a subliniat că titlul european se acordă, nu cui merită ci cui are nevoie de el. Moroșanu a replica că, într-adevăr aceasta este o coodonată, însă nu e singura. Rarița Zbranca a spus că orașul are nevoie de titlu pentru că are niște vârfuri de excelență, pe mai multe domenii care nu sunt apreciate și în afară, la fel.
Mini discuție clarificatoare
Reporter: Adică noi, la Cluj suntem foarte deștepți, ne credem foarte deștepți dar în Europa nimeni nu ne recunoaște? Asta e ideea programului cultural? Ca prin cultură (colaborare) să fim recunoscuți ca foarte deștepți și în Europa?
FM: este o variantă, dar nu e singura variantă
Cum sunt definite liniile de program
1. W de la Wonder/Bucuria cunoașterii – descrie prima etapa, a ”ceea ce este” – caracterizată prin curiozitate, cunoaștere, descriere, cartografiere, introspecție și reflecție; este descrierea situației de la care pornim.
2. E de la Explore/A explora – descrie a doua etapa, aceea a căutarii de noi posibilități, de noi perspective – implica cercetare, imaginare, căutare, schițarea unor noi modele; este faza imaginării posibilităților de schimbare.
3. A de la Activate/A activa – descrie a treia etapa, aceea a construirii primelor prototipuri funcționale – implica o atenție specială acordată funcționalității, dezvoltării, bunelor practici; este faza testării și experimentării schimbării la scală redusă.
4. S de la Share/A transmite – descrie cea de-a patra etapă, a diseminării, distribuției, împartășirii cu ceilalți, a educației, a punerii în circulație a noilor forme de cunoaștere astfel încât ele să devină un bun comun. Este faza lansării publice a noilor modele.
5. T de la Trust/A genera încredere – descrie etapa a cincea, a punerii în practică pe scară largă a noilor modele. Este etapa producției, a integrării noilor modele în patrimoniul comunității, a generării încrederii în noile relații dezvoltate; este faza producerii la scară largă a noilor modele.