Închide

Cine se așează la cârma Clujului?

PoliticaRecomandarea redacțieiTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 02, 2015 0 529

Acțiunile DNA, de arestare a corupților care au condus România în ultimii ani pe linie politică și administrativă, obligă partidele să se replieze la rândul lor, cu atât mai mult cu cât se apropie anul de foc 2016, în care vom avea și alegeri locale dar și parlamentare. Cine va fi scos din joc, cine rămâne în libertate, cine-și mai poate asuma uriașa provocare de a convinge un electorat – sunt întrebări care macină, în aceste momente, fiecare organizație de partid în parte. Se fac tabere, planuri și noi structuri de conducere, totul în ideea relansării unei rețete care să le garanteze câștig de cauză partidelor și liderilor politici. La Cluj, proba pentru partide va începe mult mai repede. Vom avea alegeri pentru desemnarea unui nou președinte al Consiliului Județean fie în 22, fie în 29 martie, în funcție de cum decide Guvernul PSD, condus de Victor Ponta. Actualdecluj.ro vă prezintă situația celor care ar putea candida la șefia Clujului (Primărie și Consiliu Județean), precum și șansele lor de a câștiga, atât la alegerile de luna viitoare, cât și la alegerile din 2016.

 Forțat să-și asume o decizie

Pentru președinția Consiliului Județean Cluj – dacă vom avea alegeri luna viitoare – cu prima șansă de candidatură pleacă actualul senator PNL, Alin Tișe. În statutul proaspătului înființat PNL se precizează foarte clar că la nivel local, fie pentru Primărie, fie prentru președinția Consiliului Județean, au prioritate cei care se poziționează foarte bine în sondaje electorale. Iar în acest moment, Alin Tișe stă cel mai sus, acest lucru fiind confirmat și de sondajele PNL, dar și de cele PSD. Alin Tișe a mai fost președintele Consiliului Județean în mandatul 2008-2012, și cel mai probabil în prezent el țintește o poziție mult mai înaltă, precum cea de ministru, într-un eventual guvern condus de PNL. E greu de crezut, însă, că politicianul va risca să-și irosească șansa de a ajunge lider al Consiliului Județean Cluj, în ipoteza că undeva, cândva și-ar putea găsi loc în vreun Guvern. În afară de acest aspect, nici partidul nu va putea risca să arunce un alt candidat în joc, știut fiind faptul că, valul de simpatie de care se bucură în prezent PNL nu este  neapărat o garanție pentru câștigarea alegerilor.

Alți candidați, șanse mai mici

În cazul în care Tișe nu va accepta să candideze, au mai fost vehiculate numele primarilor din Turda, Tudor Ștefănie, și din Huedin, Mircea Moroșan. Cei doi au, de asemenea, experiența alegerilor în spate, fiind primari care și-au asigurat consecutiv, prin votul electoratului, câteva mandate de edili. Vechii liberali – în speță senatorul Marius Nicoară – fac și ei presiuni. În presă s-a speculat că Nicoară ar negocia chiar el cu PSD-ul, pentru a candida la șefia Consiliului Județean, nemulțumit că foștii PDL-iști i-au acaparat partidul. Surse din PSD au precizat, însă, pentru Actualdecluj.ro că această variantă nu se susține, cel puțin nu anul acesta. Pentru că până la alegerile de anul viior n-a rămas mult timp, liderii PSD nu sunt dispuși să mai facă schimbări, mai ales că șansele ca ei să câștige nu sunt mari – dacă este să ne uităm pe rezultatele de la alegerile anterioare. Prin urmare, în cursa de luna viitoare PSD  va intra, cel mai probabil, cu actualul vicepreședinte, Ioan Oleleu, urmând ca la alegerile din 2016 să scoată un alt candidat: poate pe Valentin Cuibus (actualul șef al Inspectoratului Școlar), sau pe Dan Canta (consilier județean și șef al Direcției de Ape), sau poate chiar pe prefectul Gheorghe Vușcan, care n-a negat că ar fi interesat să candideze, în 2016.

Cine a fost, unde a ajuns?

Marius Nicoară, chiar dacă ar fi dispus să candideze (indiferent din partea cărui partid), are obligația să-și rezolve în prealabil problema penală în care a fost vârt cu sau fără voia lui. Conform informațiilor apărute în presă, gradul de alcoolemie pe care-l avea în momentul în care a produs accidentul rutier îi va aduce un dosar penal, iar statutul PNL spune că dacă un membru de partid e trimis în judecată și ajunge să fie condamnat, el  trebuie exclus din partid. Nicoară nu a confirmat niciodată că ar vrea să candideze la șefia Consilului Județean, însă, în permanență l-a propus pentru această funcție pe Mihai Seplecan, cel care cândva i-a fost șofer și pe care, ulterior, l-a propulsat pe scaunul de consilier județean. Marius Nicoară se bucură la rândul său de notorietate în rândul clujenilor și nu numai. Este cunoscut faptul că în mandatul său au fost demarate câteva investiții majore, precum proiectul de dezvoltare a Aeroportului sau parcul industrial Tetarom din Jucu (în scopul aducerii companiei Nokia). Nicoară a candidat și la Primăria Clujului și a pierdut în fața lui Emil Boc ( la un scor destul de strâns).

Boc e în top. De ce cine să se teamă?

Întrebarea majoră este ce se va întâmpla cu actualul primar Emil Boc. Actualdecluj.ro a prezentat faptul că acesta a intrat oficial în biroul județean al PNL  Cluj și că din această poziție va avea șanse foarte mari să preia chiar președinția organizației partidului, în cazul în care se vor organiza alegeri interene. Vechii PDL-șiti au superioritate numerică, atât la nivelul conducerii județene cât și la nivelul conducerii municipale a PNL, prin urmare, lui Boc nu-i va fi greu să se impună. La București, el nu are trecere pe lângă actualii lideri ai partidului, și nici pe lângă președintele României, Klaus Iohannis, prin urmare lui Boc nu-i rămâne altă soluție decât aceea de a candida și în 2016 pentru un  mandat de primar al Clujului. Evenimentul „Cluj, capitala europeană a tineretului”, pică într-un moment preilnic, astfel că va putea să-și înceapă campania electorală chiar de anul acesta. La Cluj, Boc stă la rândul său foarte bine în sondaje, și e imposibil de conceput ca vreun candiat PSD (indiferent cine ar fi el), să-i ia locul. Singurul lucru care-l poate clinti pe Boc de pe poziția sa, ar fi o intervenție a DNA-ului. Acuzațiile aruncate de fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, cum că Boc și alți PDL-iști ar fi primit mită în dosarul licențelor Microsoft, este un prim semn că scaunul primarului Clujului se poate clătina. Arestarea lui Adriean Videanu și punerea Elenei Udrea sub control judiciar ne indică faptul că până în 2016 se vor mai întâmpla multe, și mulți alți politicieni de top vor dispărea de pe scena politicii.

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.