Închide

Tot mai sus. Cum au crescut pretențiile pentru prețurile apartamentelor din cel mai scump oraș din provincie la început de an

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 02, 2015 0 595

Clujul se situează pe primul loc în clasamentul scumpirilor la 12 luni (în ceea ce privește prețurile solicitate de proprietari), cu o diferență de 17,4% față de nivelul atins la finele lunii ianuarie 2014 (818 euro/mp util), arată datele de început de an ale Imobiliare.ro, pe baza ofertelor intermediate prin portal. Avansul a fost dictat, în mare parte, de segmentul locuințelor noi, cu un plus de aproape 24% la 12 luni, de la un nivel de 715 euro/mp. În prima lună din 2015, prețurile solicitate (nu de tranzacționare) au crescut, în medie, cu 1,3%, de la 948 la 960 de euro/mp util, potrivit Imobiliare.ro. Apartamentele vechi au consemnat un avans ușor, de 0,2%, de la 1.023 la 1.025 de euro/mp util; locuințele noi s-au apreciat însă cu 2,8%, de la 862 la 886 de euro/mp util.

În timp ce proprietarii cresc prețurile solicitate, cumpărătorii consideră că pretențiile celor care vând nu au fundamente reale. „Prețurile sunt foarte sus! Apartament la etajul 1 din 7, fără centrală, de 60 mp. 67.000 de euro! E una dintre ofertele de care am dat în căutare de locuință. Cum să ceri 67.000 de euro pentru un astfel de apartament, ce justifică astfel de sume, de peste 1.000 de euro/mp în Cluj?”, se întreabă un posibil cumpărător care studiază piața locală de câteva luni

Inclusiv specialiști din piață pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor, la nivelul la care au ajuns acestea în cel mai scump oraș din țară după București. Cluj-Napoca este un oraș scump. Evoluția prețurilor atât pe segmentul apartamentelor scoase la vânzare, cât și pe cel al închirierilor merită urmărită. Problema care se pune este sustenabilitatea acestor prețuri. Se știe că proprietarii sunt de regulă foarte sensibili la orice semnale pozitive, or Clujul are parte din plin. Și acționează subiectiv. Clujul beneficiază de pe urma unui PR bun: orice investiție sau proiect nou beneficiază de mult mai multă expunere națională decât dacă ar fi fost făcută oriunde altundeva. Cu alte cuvinte, Clujul e la modă, iar asta se vede și în prețul apartamentelor. Rămâne de urmărit cât de sustenabil este pe termen mediu”, spunea pentru Actualdecluj.ro Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, încă de anul trecut. 

Subliniem că cifrele și procentele se referă la prețurile solicitate, nu la tranzacții efectiv realizate. Prețurile se mai duc în jos la negocieri, spun până și proprietarii care țin la sumele anunțate. Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro în toamnă printre proprietarii din marile orașe din țară, marjele de negociere în Cluj erau de 6% la terenuri (față de ultimul preț solicitat), de 5% la case-vile și între 2 și 4% la apartamente, cele mai “negociabile” fiind garsonierele. 

Prețurile solicitate au crescut în întreaga țară, mai puțin în București, dar Clujul rămâne cel mai scump oraș din provincie. „Prima lună din 2015 a fost caracterizată de o tendință de majorare a prețurilor solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel național a crescut cu 2,1% în ianuarie față de decembrie anul trecut, ajungând la un nivel de 910 euro pe metru pătrat util (față de 891 de euro pe metru pătrat util). Cu o singură excepție, în marile orașe analizate, pretențiile vânzătorilor sunt mai ridicate acum decât în urmă cu 12 luni”, arată datele Imobiliare.ro.

Citește și:

Cu apartamentul în piaţă în 2015: proprietarii cer mai mulţi bani pe locuinţe

Prețuri solicitate în țară, potrivit Imobiliare.ro:

Timișoara:

În orașul din vestul țării, prețul mediu solicitat în prezent este, în medie, cu 4% mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut (807 euro pe metru pătrat util). În ianuarie 2015 a avut loc un ușor declin, de 0,9%, de la un nivel de 847 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2014, până la 839 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi au înregistrat o scădere de 0,5%, de la 837 la 833 de euro pe metru pătrat util, iar cele nou-construite s-au depreciat cu 2,9%, de la 892 la 866 de euro pe metru pătrat.

Brașov:

În orașul de la poalele Tâmpei, apartamentele noi și vechi sunt, în medie, cu 3,6% mai scumpe decât în perioada similară din 2014 (când se situau la o valoare medie de 822 de euro pe metru pătrat util). În ultima lună, pretențiile vânzătorilor au crescut, per ansamblu, cu 1,3%, de la 841 la 852 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,6%, de la 827 la 840 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 0,9%, de la 904 la 912 euro pe metru pătrat.

Constanța:

În orașul de la malul mării, pretențiile proprietarilor sunt cu 2,7% mai ridicate în prezent față de perioada similară a anului trecut (când ajungeau la o medie de 853 de euro pe metru pătrat util). În ianuarie 2015, prețurile au consemnat un avans de 2,3%, de la 856 la 876 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 2,2% (de la 851 la 870 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi s-au apreciat cu 2,6% (de la 870 la 893 de euro pe metru pătrat util).

București:

Capitala este singurul oraș dintre cele analizate în care prețul mediu cerut de proprietari este mai mic acum decât în perioada similară din 2014, la o diferență de 2,3% (față de un nivel de 1.061 de euro pe metru pătrat util). În ianuarie 2015, a avut loc un declin de 2,7%, de la un nivel de 1.066 de euro pe metru pătrat util, până la 1.037 de euro pe metru pătrat. Tendința de scădere a fost dictată de ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,9% în perioada menționată (de la 1.011 la 1.002 euro pe metru pătrat util).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare