Închide

Cu apartamentul în piaţă în 2015: proprietarii cer mai mulţi bani pe locuinţe

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 26, 2015 1 1936

 

 

Aflaţi în competiţie pentru clienţi şi piaţă, reprezentanţii companiilor din domeniul imobiliar au şi o perspectivă comună în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa rezidenţială: acestea cresc. Aflat deja pe al doilea loc la nivel naţional ca preţuri şi cu sume considerate restrictive pentru mare parte din populaţie, Clujul rămâne o zonă unde pretenţiile proprietarilor de locuinţe continuă totuşi să crească. Tranzacţii se înregistrează în continuare, iar judeţul este al doilea cel mai mare beneficiar al programului Prima Casă, arată datele oficiale.

Tabel 1

 

“O apreciere moderată a preţurilor apartamentelor”, cu o creştere procentuală de o cifră, urmând trendul anului 2014. Aceasta este estimarea unei agenţii imobiliare clujene la început de 2015. „Premisele economice şi bancare sunt favorabile, în contextul dublării plafonului pentru programul Prima Casă, solicitanţii având la dispoziţie 2,5 miliarde de lei. De asemenea, se vorbeşte tot mai mult despre eliminarea din cadrul criteriilor de eligibilitate a constrângerii cu privire la suprafaţa maximă de 49 mp a locuinţei pe care poţi să o deţii în proprietate şi în acelaşi timp să soliciţi un credit Prima Casă. Programul guvernamental şi-ar extinde astfel şi mai mult baza de posibili clienţi, iar pentru aceştia creditul s-ar putea foarte bine numi A Doua Casă”, spun reprezentanţiiagenţiei Blitz Imobiliare, care au şi elaborat un nou „index” de urmărire a preţurilor. Acesta prezintă media preţurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp, ţinând cont de caracteristicile generale ale acestora: tip, zonă, număr de camere. „Indicele Blitz” a înregistrat în ultima lună a anului trecut o valoare de 1.008 euro/mp pentru apartamentele de vanzare din Cluj-Napoca, cea mai ridicată medie a preţurilor publice de la inceputul anului. Pe parcursul anului 2014, apartamentele din Cluj-Napoca au crescut cu 2,5%.

Clujul e „campion” în țară la scumpirea apartamentelor cu două camere, arată şi o analiză a Imobiliare.net. Astfel, cea mai mare creştere a preţului mediu de vânzare din țară, la începutul acestui an, s-a înregistrat în judeţul Cluj, unde prețul apartamentelor cu două camere a sărit cu aproape 5% în ultimul an, de la 991 euro/mp în ianuarie 2014, la 1.042 euro/mp în ianuarie 2015. În schimb apartamentele cu 3 şi 4 camere s-au depreciat în ultimele 12 luni cu 3,5%, respectiv 1,5%, ajungând la preţul mediu de 995 euro/mp, respectiv 985 euro/mp, în timp ce garsonierele au rămas la acelaşi preţ de acum un an, 963 euro/mp.
„Estimăm că anul acesta vom asista la o crestere cu circa 5% a pietei imobiliare, această evoluţie fiind influenţată atât de contextul european, cât şi de facilităţile pe care le oferă băncile în ceea ce priveşte creditarea şi de programul Prima Casă”, a declarat şi Razvan Cuc, director regional RE/MAX Romania. Potrivit acestuia, revirimentul pieţei imobiliare s-a putut observa înca din 2014. Astfel, analizele RE/MAX arată o creştere tot mai mare a numărului de proiecte imobiliare aflate fie în stadiul de proiect, fie deja demarate, în principal în oraşele cheie din Romania, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Braşov sau Timişoara.

Dezvoltatorii sunt şi ei convinşi că vor vinde, în zone bune şi sunt chiar pregătiţi să ducă preţurile mai sus. “Dacă le facem la calitate bună, apartamentele se vor vinde foarte bine. Vom vinde rapid și foarte bine. Și chiar plănuim să vindem peste prețul pieței. Zona e unul dintre atu-uri; noi am mai vrea să cumpărăm teren aici, dacă găsim ceva interesant, după ce terminăm blocul acesta. Vedem construcția de locuințe pe primul loc ca interes de investiții. Piața rezidențială va merge bine, Clujul se dezvoltă, vin tineri, cred că piața imobiliară are viitor bun la Cluj”, spunea Augustin Abrudan, directorul Beyfin România, care deţine proprietăţi în Cluj şi se pregăteşte să construiască un „bloculeţ” de 20 de apartamente pe strada Someşului.

 

Cluj: 7% din „plăcinta” Prima Casă

 

Clujul este unul dintre cei mai mari „beneficiari” din ţară a programului Prima Casă, arată datele Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Mai precis, de la începutul programului, în anul 2009, FNGCIMM a consemnat 130.000 contracte de garantare, cu o valoare a creditelor de aproape 5 miliarde euro, se arată într-un comunicat al Fondului. Capitala se situează pe primul loc la numărul solicitărilor pentru Prima Casă, cu 35.000 de dosare, reprezentând 27,3% din total, urmată de judeţul Ilfov, cu 11.500 dosare (8,8%), Cluj – 9.100 dosare (7%), Timiş – 7.600 dosare (6%), Iaşi şi Constanţa (circa 5% fiecare).

 

Un comentariu

  1. …AVEȚI RĂBDARE!…
    O NOUĂ FALIE, CAUZATĂ DE CEI INTRAȚI ÎN IMPOSIBILITATEA DE PLATĂ A CREDITELOR BANCARE, URMEAZĂ SĂ PRĂBUȘEASCĂ PREȚURILE…
    E DOAR O PROBLEMĂ DE TIMP!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare